Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Mrtvé duše“ v podpisech pro prezidentského kandidáta? Volejte exorcistu, odmítá Naděždin

Autor: ČTK, swp - 
2. února 2024
19:48

Ruský politik Boris Naděždin, který se jako jediný z uchazečů o nejvyšší úřad vyslovuje proti pokračování války Ruska proti Ukrajině, odmítl, že by v seznamech na podporu jeho prezidentské kandidatury byly i podpisy lidí, kteří už dávno zemřeli. S tímto tvrzením dnes přišel Nikolaj Bulajev, místopředseda ústřední volební komise, která ještě neoznámila rozhodnutí, zda Naděždinovu kandidaturu schválí. Komise se chystá oznámit rozhodnutí 7. února, napsal list Kommersant na svém webu.

„Jsme nejživější z živých. Pokud se někomu na mých podpisových arších zjevují mrtvé duše, pak to přátelé vůbec není otázka ke mně, ale spíše k církvi, k exorcistovi,“ zareagoval Naděždin na sociální síti, kde také zveřejnil snímky dlouhých front lidí čekajících na to, aby mohli podpořit jeho kandidaturu. Podpořilo ji 208 000 lidí a podpisy 105 000 z nich předložil komisi.

Bulajev dnes prohlásil, že mezi podpisy na podporu Naděždina a také vůdce neparlamentní strany Komunisté Ruska Sergeje Malinkoviče se vyskytují „chyby budící údiv“. Komise podle něj zpravidla nechává být drobné nepřesnosti. „A když vidíme desítky a desítky lidí, kteří už nejsou na tomto světě a kteří se přesto podepsali, pak vzniká problém s integritou etických norem, které využívají sběrači podpisů,“ prohlásil s tím, že na těchto praktikách se do jisté míry podílí i sám kandidát.

Bulajev navrhl pozvat Naděždina a Malinkoviče na pondělní jednání pracovní skupiny, která prověřuje pravost dokumentů a podpisů, aby jim ukázala výsledky, k jakým dospěla, a tlumočila výhrady.

Naděždinova kampaň podle médií zpočátku vázla, než sběr podpisů pro jediného protiválečného kandidáta, kritizujícího prezidenta Vladimira Putina, podpořili známí opoziční politici. Lidé pak na některých místech stáli hodiny na mrazu, aby se mohli podepsat. Zákon od kandidáta neparlamentní strany vyžaduje nejméně 100 000 podpisů při limitu nejvýše 2 500 podpisů z jednoho regionu.

Rusové budou prezidenta volit příští měsíc. Všeobecně se očekává, že třídenní hlasování od 15. do 17. března vyhraje Vladimir Putin, který si tak zajistí další šestiletý mandát v Kremlu. Z 11 uchazečů komise zatím zaregistrovala čtyři kandidáty, Putina a představitele tří parlamentních stran. Předsedkyně komise Ella Pamfilovová dnes řekla, že komise se chystá oznámit rozhodnutí ohledně zbývajících kandidátů 7. února.

Video  Putinův režim je založený na lži, říká expert. Rozpadne se Rusko a prohrálo už válku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa