Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Noční hrůza v Kyjevě: Přes 50 zraněných po ruském útoku, poškodil i dětskou nemocnici

Aktualizováno -
13. prosince 2023
12:27
Autor: ČTK, swp - 
13. prosince 2023
07:12

Kyjev se už podruhé tento týden stal terčem ruského vzdušného úderu. Ukrajinské letectvo hlásí likvidaci všech deseti balistických střel, které podle něj na metropoli útočily. Kvůli dopadům jejich trosek však utrpělo zranění nejméně 53 lidí včetně šesti dětí a jsou poškozené více než tři desítky budov ve čtyřech kyjevských čtvrtích i dětská nemocnice, uvedly ukrajinské úřady podle agentur.

Série hlasitých explozí zněla Kyjevem kolem třetí hodiny ranní (kolem druhé SEČ), napsala agentura AP, podle níž zafungovala ukrajinská protivzdušná obrana. Podle Reuters jsou v některých domech vytlučená okna a vyděšení obyvatelé vybíhali na ulici, aby zhodnotili škody. Na jednom místě trosky střely vyryly v zemi kráter a zničily zaparkovaná auta. Nejvíce škody úlomky střel napáchaly v Dniprovské čtvrti na východě metropole.

Podle ukrajinského generálního štábu Rusové v noci na dnešek útočili balistickými střelami typu Iskander-M a také raketami S-400, které jsou sice určeny pro protivzdušnou obranu, ale invazní vojska je opakovaně používají i na pozemní cíle. O možném použití těchto typů střel hovořil už po pondělním ruském útoku mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat, který podle webu Ukrajinska pravda upozornil, že se odpalují ze země, mohou letět po balistické trajektorii a je obtížnější je zachytit než střely vypouštěné z letadel.

V jiných částech země - zejména v Oděské oblasti - dnes ukrajinská armáda podle svých vyjádření sestřelila deset ruských dronů.

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak dnes na platformě Telegram ocenil Západem poskytnuté systémy protivzdušné obrany a jejich využívání ukrajinskými vojáky. O jejich účinnosti podle něj nelze pochybovat.

Prezident Volodymyr Zelenskyj na stejném kanále poděkoval partnerům Ukrajiny i jejím vojákům. „Zrovna včera (v úterý) jsme se s (americkým) prezidentem (Joem) Bidenem dohodli, že budeme pracovat na zvýšení počtu systémů protivzdušné obrany na Ukrajině. Teroristická země ukázala, jak důležité je toto rozhodnutí,“ napsal Zelenskyj s odkazem na Rusko a podotkl, že „každý další“ systém protivzdušné obrany i rakety do nich jsou důležité.

Zásoby raket protivzdušné obrany i další munice se podle AP na Ukrajině tenčí, což přimělo Zelenského tento týden k návštěvě Washingtonu, kde se snažil přesvědčit Kongres, aby schválil financování další pomoci jeho vlasti, která se brání ruské agresi.

Rusko na Ukrajinu vpadlo loni 24. února a Ukrajina pravidelně čelí jeho ostřelování a vzdušným úderům. Ty výrazně zintenzivnily loni na podzim, kdy Moskva zahájila rozsáhlé bombardování ukrajinské infrastruktury a měst, čímž v zimních měsících přerušila dodávky energie, tepla či vody. Kyjev už dříve varoval, že k podobné strategii Rusko přistoupí i tuto zimu. Ukrajinci ale mezitím posílili svou protivzdušnou obranu, napsala dříve agentura AFP.

Hlavní město od konce léta zažívalo relativní klid. Na konci listopadu však Rusko podle ukrajinských úřadů podniklo na metropoli do té doby největší dronový útok, kdy tam vyslalo 75 bezpilotních letounů, z nichž Ukrajinci podle svých vyjádření až na jediný všechny sestřelili. V závěru minulého týdne podle kyjevské vojenské správy Rusko obnovilo po delší době útoky na metropoli střelami vypálenými z letadel. V noci na pondělí se stal Kyjev terčem vzdušného úderu, při kterém podle něj Rusové útočili zřejmě střelami odpálenými ze země, Kyjev tehdy ohlásil likvidaci všech osmi raket.

Video  Pavel a Duda mluvili o hrozbě útoku Ruska. Maďarka Nováková i Čaputová podpořily v Praze Ukrajinu  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa