Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Tichý odboj v Rusku: Symboly Z odstraňují vandalové. Popularita Putinovy operace klesá?

Autor: RFE/RL, mav, swp - 
10. prosince 2023
05:00

Popularita „speciální vojenské operace“ není v Rusku taková, jak by si Kreml přál. Kritizovat ji znamená sice dostat se do křížku se zákonem, ale někteří si i tak najdou cesty. Různými způsoby tak bojují se symbolem Z, který má mezi Rusy vzbuzovat válečný patriotismus, píše Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda.

Ve dnech bezprostředně následujících po ruské invazi na Ukrajinu v únoru 2022 se na fasádě divadla v centru sibiřského Irkutsku objevil proválečný transparent s výrazným písmenem Z. Byl to jen jeden z mnoha tisíců podobných nacionalistických nápisů s novým symbolem demonstrujícím podporu války a politiky prezidenta Vladimira Putina, které v té době vyvěsily místní úřady. Kritici symbol Z považují za fašistický emblém státem nařízené loajality a militarizace a posměšně jej nazývají „Zvastika“.

Po mnoho měsíců se irkutský prapor třepotal ve větru. V květnu však místní média informovala, že zástupci městské divadelní obce v tichosti zaslali úřadům dvě žádosti o jeho odstranění. Podle jejich dopisů na transparent nejednou zaútočili vandalové. Zvolili zvláštní formu útoku - házeli na něj vyfouknutá vejce naplněná zeljonkou. Toto barvivo a antiseptický prostředek, hojně používané v ruském a ukrajinském zdravotnictví a dostupné v lékárnách, si dříve k útokům na disidenty, aktivisty či novináře (např. na Alexeje Navalného hned dvakrát) vybírali stoupenci Kremlu, jak vysvětlila Svobodná Evropa.

16:43
Dnes

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Už dříve úřady zakázaly Navalného Fond boje pro korupci jako extremistickou organizaci, což znamená, že postih hrozí i spolupracovníkům. Většina z nich odešla do exilu, ostatní byli uvězněni, připomněla agentura AFP.

Případy Gabova a Karelina spojila se stupňováním tlaku ruských úřadů na nezávislá a zahraniční média. Po rozpoutání války proti Ukrajině se režim snaží rozdrtit jakýkoliv odpor a umlčet veškerý nesouhlas. Karelin spolupracoval s AP, která nad jeho zadržením vyjádřila „hluboké znepokojení“. Gabov jako nezávislý producent příležitostně spolupracoval s agenturou Reuters.

15:57
Dnes

„Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. „Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ napsal na Telegramu.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

15:09
Dnes

Těla dvou utonulých mužů našla v řece Tise sobotu večer hlídka ukrajinských pohraničníků. Vzhledem k vysokým peřejím a silnému proudu se těla podařilo vytáhnout z vody až dnes ráno. Úřady se nyní snaží zjistit totožnost utonulých.

Tisa tvoří částečně hranici Ukrajiny s Rumunskem, Maďarskem a Slovenskem. Přes řeku se podle médií snaží dostat muži obávající se povolání do války proti Rusku. Po invazi ruských vojsk ukrajinské úřady zakázaly mužům od 18 do 60 let cestovat do zahraničí.

Od vypuknutí války jen na úseku, který střeží pohraniční jednotka z Mukačeva, našli těla už 24 mužů, kteří se pokoušeli řeku překročit, uvedl ukrajinský list. Ačkoliv momentálně stav vody v řece klesl, pokoušet se ji přeplavat je mimořádně nebezpečné, a to zejména v noci, kdy plavec může narazit do ostrých kamenů či zbytků stromů, nemluvě o prudkém proudu a nízké teplotě vody, varují pohraničníci.

Zobrazit celý online

Diskreditace armády

Nyní si divadelníci stěžovali, že jim barvivo vrhané na zetkový transparent ničí historickou budovu; přidali se i další hlasy. Náměstkyně primátora Taťána Makaryčevová výzvy odmítla s odůvodněním, že transparent „brání vlast, lid a naše tradice“, a varovala, že „negativní výroky“ o symbolu Z by mohly být stíhány podle zákona, který kriminalizuje diskreditaci ozbrojených sil, informoval Irkutskij blog.

Boj za odstranění transparentu z divadla však ještě neskončil, řekl provozovatel blogu Vadim Palko pro Siberia.Realities ze skupiny RFE/RL. „Nyní připravujeme nové dopisy prokuratuře.“

Rostoucí odpor proti transparentu v Irkutsku je ozvěnou podobných příběhů po celém Rusku, které by mohly svědčit o rostoucí únavě obyvatelstva z nákladné války, která se vleče již skoro dva roky a jejíž konec je v nedohlednu. Navíc už je to více než rok, co prezident Vladimir Putin v září 2022 vyhlásil vojenskou mobilizaci a ze „speciální vojenské operace“ tím udělal záležitost, která se přímo týká statisíců Rusů.

„Válka od počátku neměla podporu zdola,“ řekl Alexej Ivanov, obyvatel severozápadního města Syktyvkar, který uprchl z Ruska po obvinění z trestného činu za to, že během malého protiválečného protestu v únoru 2022 nazval policistu „fašistou“. „První nápis Z jsem viděl na autě až v polovině dubna 2022. Tehdy se vyprávělo o lidech, kteří propichovali pneumatiky aut s těmito nálepkami. Z rozhovorů, které jsem vedl, stále nevidíme širokou podporu. Takže tato zpráva není vůbec překvapivá.“

Předpisy o reklamě

Sedmnáctiletý středoškolák Jevgenij Fokin už více než rok vede kampaň, aby úřady odstranily nápisy Z z veřejných prostranství v sibiřském Novosibirsku. Koncem května 2022 se mu podařilo přesvědčit městské úřady, aby jeden z transparentů odstranily - argumentoval, že porušuje městské předpisy o reklamě. „Po prvním banneru se na téže budově objevila nová verze,“ řekl Fokin pro RFE/RL. „Napsal jsem druhou stížnost správě s tím, že transparent ‚opět neodpovídá městským normám a musí být odstraněn'.“

K Fokinovu překvapení zmizel i druhý transparent. Od té doby se mu podařilo zajistit odstranění téměř desítky dalších, jak odhaduje, takže centrum třetího nejlidnatějšího ruského města je z velké části prosté vládou organizovaných proválečných transparentů. „Navíc už tak tam skoro žádné nezbyly. Nevyvěšují se transparenty, které porušují architektonické normy, a ty, které byly odstraněny, se znovu neobjevily. Zbyly jen ty umístěné na legálních reklamních plochách,“ pokračuje Fokin. „Znaky Z byly také odstraněny téměř z veškeré městské dopravy. Na autobusech ještě jsou, ale z tramvají a trolejbusů už byly odstraněny.“

Fokin přičítá své úspěšné výsledky tomu, že krátce poté, co začal se svým úsilím proti poutačům, jej novosibirská radní Světlana Kaverzinová (nezávislá) angažovala jako svého asistenta. „Když se radní zeptá, úředníci jsou povinni podstatně odpovědět,“ řekl Fokin. „Navíc vědí, že radní si může potvrdit jakoukoli jejich informaci a v případě potřeby vzbudit rozruch.“

V dubnu začali studenti Státní univerzity architektury a umění v Jekatěrinburgu, čtvrtém největším ruském městě, sbírat podpisy pod petici za odstranění transparentu Z z fasády své školy. Neznámí vandalové transparent dokonce rozřezali a potřísnili červenou barvou. Když petice nasbírala více než 600 podpisů, předvolali si představitelé univerzity dvě z organizátorek kampaně a nařídili jim sepsat písemné „vysvětlení“ adresované místní pobočce protiextremistického výboru ministerstva vnitra.

Ty to odmítly, pročež jim děkan sdělil, že transparent Z zůstane na místě. „Rektor objasnil vyvěšení transparentu reklamním kontraktem a také svým vlasteneckým přesvědčením,“ uvedla pro zpravodajský portál Mediazona Olga Jakimovová. Osm měsíců nato transparent přece jen zmizel, bez vysvětlení.

Rozbité autobusy

„Doufám, že lidé, kteří čtou mé příspěvky na sociálních sítích, také něco napíšou,“ prohlásil Alexej Lachov z Petrohradu, který vedl kampaň proti transparentům Z na ulicích a v metru. „Je důležité využít tento tichý odpor, protože si myslím, že je to jedna z méně nebezpečných cest.“

Dokonce i režimní představitelé, kteří by rádi viděli víc Z na ulicích, narážejí na překážky. Hlava republiky Komi Vladimir Ujba si 17. listopadu na svém telegramu postěžoval, že v jeho regionu je příliš málo vlasteneckých a proválečných symbolů. „Nařídil jsem všem státním orgánům, aby podpořily naše chlapce a vyvěsily hesla,“ napsal. „Ale dopravní podniky mi říkají, že to neudělají. 'Někdo by rozbil okna,' odpovídají. Naši chlapci tam umírají a my se bojíme rozbitých oken.“

Vzhledem k přísným omezením nezávislých průzkumů veřejného mínění a skutečnosti, že Rusové jsou dlouhodobě zvyklí být ve svých veřejných prohlášeních opatrní, je obtížné s jistotou odhadnout míru veřejné podpory války na Ukrajině. Podle listopadového průzkumu Centra Levada 67 procent Rusů tvrdí, že se země „ubírá správným směrem“, a 85 procent schvaluje prezidenta Vladimira Putina. V říjnu Levada zjistila, že 76 procent Rusů válku buď „podporuje“, nebo „spíše podporuje“, zatímco jen 16 procent uvedlo, že je buď „proti“, nebo „spíše proti“.

Když však tatáž agentura v říjnu požádala Rusy, kteří souhlasí s tím, že se věci ubírají správným směrem, aby upřesnili, jakou politiku mají na mysli, pouze 14 procent z nich jmenovalo „speciální vojenskou operaci“. Naopak mezi menšinou, která uvedla, že se Rusko ubírá špatným směrem, 45 procent zmínilo válku na Ukrajině více, než jakýkoli jiný důvod k obavám.

Telegramový kanál Viditelný protest dokumentuje tiché projevy nespokojenosti s válkou, včetně protiválečných hesel načmáraných na bankovkách nebo napsaných na čerstvě napadaném sněhu či vandalských útoků na proválečné plakáty.

„Pokud všude visí transparenty Z a nikdo nic neříká, znamenalo by to, že Zvastika je normální,“ řekl irkutský aktivista Palko. „Ale pokud někdo bojuje za jejich odstranění a zahajuje veřejnou diskusi, znamená to, že s tím symbolem může být něco v nepořádku, že nepanuje úplná jednota. „Tento boj umožňuje lidem, kteří nesouhlasí s válkou, cítit, že nejsou sami a bezmocní. A ostatní nutí k zamyšlení.“

Video  Blesk Podcast: Média v Rusku mají notičky. Putin neuhlídal influencery.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa