Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Stylový“ lídr? Ruská značka představila oblečení inspirované Putinem

Autor: ČTK - 
1. prosince 2023
14:55

Petrohradská značka oblečení předvedla ve čtvrtek večer na módní přehlídce kolekci inspirovanou podobou a osobností ruského prezidenta Vladimira Putina. K vidění byli modelové a modelky v teplákových soupravách, kšiltovkách a barevných teniskách s motivy Putinova obličeje, koruny nebo pěticípé hvězdy a ve stylu pop-artu, informovala agentura APF a místní petrohradská média, která zveřejnila prezentaci kolekce.

Jeden z návštěvníků módní přehlídky, 48letý podnikatel Andrej Něčajev, novinářům AFP řekl, že ukázané modely podle něj s obrazem ruského prezidenta dobře korespondují. Putin je totiž podle něj „sportovní a stylový“ lídr.

Design oblečení vycházel z několik let staré výstavy prokremelského malíře Alexeje Sergijenka věnované Putinovi, která se jmenovala Prezident, člověk s nejlaskavější duší. Sergijenko agentuře AFP vysvětlil, že motiv koruny na jednom ze svých obrazů zvolil z toho důvodu, že ví, že Putin bude zvolen „znovu a znovu“. „Proto jsem namaloval tento výjev, který říká, že Putina budeme mít ještě dlouho, navždy,“ svěřil se na okraj přehlídky novinářům agentury.

Díky úpravě ruské ústavy z roku 2020 může Putin zůstat ruským prezidentem až do roku 2036. Úřad přitom s čtyřletou přestávkou zastává už od roku 2000. Příští prezidentské volby se v Rusku uskuteční v nadcházejícím roce. Očekává se Putinovo vítězství, přestože šéf Kremlu zatím svůj záměr kandidovat neoznámil.

13:49
Dnes

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

12:14
Dnes

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa