Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Okupanti zmasakrovali rodinu, mezi 9 oběťmi jsou i malé děti. Rusové prý zadrželi viníky

Aktualizováno -
30. října 2023
21:08
Autor: ČTK - 
30. října 2023
12:39

Ruští kriminalisté zadrželi dva ruské vojáky podezřelé z vraždy devíti lidi, včetně dvou dětí, v okupovaném městě Volnovacha na jihovýchodě Ukrajiny. Na svém webu to dnes napsal list Kommersant. Podezřelí sloužili v ruské armádě na základě kontraktu, uvedl na sociální síti Telegram Vyšetřovací výbor Ruské federace, který funguje jako federální kriminální ústředna. Známí obětí od počátku tvrdili, že zločin spáchal ruský voják, uvedly weby Meduza a Rádio Svoboda. 

Kriminalisté připomněli, že v soukromém domě ve městě Volnovacha se našla těla zavražděných se střelnými zraněními. Ve výsledku společné práce vyšetřovatelů a policistů byla stanovena totožnost dvou podezřelých ze spáchání zločinu.

„Jde o ruské vojáky z Dálného východu, kteří sloužili v ozbrojených silách na základě kontraktu. Podezřelí byli zadrženi a předvedeni k vyšetřovatelům. Pokračují vyšetřovací a procesní úkony s cílem zjistit všechny okolnosti toho, co se stalo, a také zajistit důkazy. Podle předběžných zjištění byl motivem zločinu konflikt,“ uvedl Vyšetřovací výbor.

Brutální vražda

Sousedé a vzdálená příbuzná zavražděných kanálu Astra řekli, že čin spáchal v pátek 27. října ruský voják. Co přesně vraždě předcházelo, z těchto svědectví není jasné. Vyplývá z nich, že pachatel zastřelil pár i s jejich dětmi a dalších pět lidí, kteří se nacházeli v domě. Podle známého zavražděné rodiny se voják na čemsi neshodl s obyvatelem domu.

„Najednou přijela věrchuška (vysoce postavení vojenští činitelé) a začali se snažit vše zakrýt, sousedům řekli, aby mlčeli,“ popsal známý vyvražděné rodiny.

13:22
Dnes

„Polovina německých tanků, které zaútočily na Polsko v roce 1939, byla ve skutečnosti česká. Tedy - jestli Putin získá Ukrajinu, bude silnější. A tehdy budeme mít větší problém,“ varoval Sikorski před možným ruským ovládnutím ukrajinských průmyslových a vojenských kapacit. „Je lepší zastavit Putina na Ukrajině, 500 či 700 kilometrů na východ odtud,“ odpověděl na otázku, zda by mělo smysl poslat na Ukrajinu pozemní vojska.

12:33
Dnes

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

11:09
Dnes

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

Zobrazit celý online

Portál Baza píše, že vražda se stala v sobotu 28. října a vrah zabil členy jedné rodiny a pravděpodobně jejich přátele. V předvečer své smrti se obyvatelé domu dostali do konfliktu s neznámými osobami v neoznačených vojenských uniformách, píše Baza, podle níž se předmět sporu a zda se uniformovaní muži na vyvraždění rodiny podíleli, vyšetřuje.

Volnovacha se nachází v ukrajinské Doněcké oblasti na východě země a před ruskou invazí v ní žily asi dvě desítky tisíc obyvatel. Ruské vojsko toto město, které bylo podle dostupných zpráv v bojích silně poničeno, obsadilo loni v březnu a od té doby ho okupuje. Moskva považuje Volnovachu – stejně jako řadu dalších okupovaných míst na Ukrajině – za ruské území. Ukrajinská armáda se snaží Rusy zabrané území dobýt zpět.

Video  Elitní ruský tank se při útěku před dronem zřítil z útesu.  - Ozbrojené síly Ukrajiny
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa