Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zatočte s korupcí! Američané v tajné nótě varují Ukrajinu před zpronevěrou pomoci

Autor: ČTK - 
3. října 2023
21:10

 Spojené státy stále silněji naléhají na Ukrajinu, aby přidala v boji proti korupci, píše na svých internetových stránkách americká televize CNN s odvoláním na vícero nejmenovaných zdrojů. Washington v posledních týdnech vyslal do Kyjeva několik nót, v nichž naznačil, že určité formy americké hospodářské pomoci budou spojovány s pokrokem Ukrajiny v reformách jejích institucí.

Podle CNN se nic nemění na vojenské podpoře, kterou zemi čelící 19 měsíců ruské agresi poskytuje administrativa prezidenta Joea Bidena. Nejmenovaní američtí činitelé ale dávají jasně najevo, že další formy pomoci pro Ukrajinu by mohly být ohroženy, pokud Kyjev neudělá více pro potírání korupce. Americký Kongres ještě neschválil žádost Bidenovy administrativy o dalších 24 miliard dolarů (zhruba 562 miliardy korun) pro Ukrajinu. Někteří republikáni odrazují od poskytnutí takové částky, aniž by s tím byla spojena důkladná kontrola a aniž by to bylo vázáno na určité podmínky.

„Vzkaz Ukrajincům byl vždy takový, že když některé z těchto peněz budou zpronevěřeny, pak to ohrožuje celou americkou pomoc pro jejich zemi,“ řekl CNN jistý činitel.

16:43
Dnes

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Už dříve úřady zakázaly Navalného Fond boje pro korupci jako extremistickou organizaci, což znamená, že postih hrozí i spolupracovníkům. Většina z nich odešla do exilu, ostatní byli uvězněni, připomněla agentura AFP.

Případy Gabova a Karelina spojila se stupňováním tlaku ruských úřadů na nezávislá a zahraniční média. Po rozpoutání války proti Ukrajině se režim snaží rozdrtit jakýkoliv odpor a umlčet veškerý nesouhlas. Karelin spolupracoval s AP, která nad jeho zadržením vyjádřila „hluboké znepokojení“. Gabov jako nezávislý producent příležitostně spolupracoval s agenturou Reuters.

15:57
Dnes

„Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. „Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ napsal na Telegramu.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

15:09
Dnes

Těla dvou utonulých mužů našla v řece Tise sobotu večer hlídka ukrajinských pohraničníků. Vzhledem k vysokým peřejím a silnému proudu se těla podařilo vytáhnout z vody až dnes ráno. Úřady se nyní snaží zjistit totožnost utonulých.

Tisa tvoří částečně hranici Ukrajiny s Rumunskem, Maďarskem a Slovenskem. Přes řeku se podle médií snaží dostat muži obávající se povolání do války proti Rusku. Po invazi ruských vojsk ukrajinské úřady zakázaly mužům od 18 do 60 let cestovat do zahraničí.

Od vypuknutí války jen na úseku, který střeží pohraniční jednotka z Mukačeva, našli těla už 24 mužů, kteří se pokoušeli řeku překročit, uvedl ukrajinský list. Ačkoliv momentálně stav vody v řece klesl, pokoušet se ji přeplavat je mimořádně nebezpečné, a to zejména v noci, kdy plavec může narazit do ostrých kamenů či zbytků stromů, nemluvě o prudkém proudu a nízké teplotě vody, varují pohraničníci.

Zobrazit celý online

Americké ministerstvo zahraničí koncem léta poslalo do Kyjeva formální diplomatickou nótu, v níž upozornilo, že Spojené státy očekávají, že Ukrajina bude nadále přijímat různá opatření proti korupci a pro zvýšení finanční transparentnosti, aby mohla dostávat přímou podporu rozpočtu. V demarši Washington také zdůrazňoval, že je třeba, aby Ukrajina zavedla kritické reformy podle programu Mezinárodního měnového fondu. Jedna z nich se týká boje proti praní špinavých peněz s cílem zabránit financování terorismu.

Kromě toho Bílý dům vytvořil seznam reforem, které by Ukrajina měla přijmout, aby mohla dále přijímat podporu ze strany USA a pokračovat ve sbližování s Evropskou unií. „Šlo o seznam vytvořený jako základ pro konzultace s ukrajinskou vládou a dalšími klíčovými partnery...,“ uvedla americká ambasáda v Kyjevě. Dokument obsahuje změny, které by Ukrajina mohla udělat během tří měsíců, půl roku, roku a 18 měsíců.

Server Politico v pondělí napsal, že Bidenova administrativa si kvůli korupci na Ukrajině dělá mnohem větší starosti, než veřejně přiznává. Washington varuje, že vysoká míra korupce, s níž se východoevropská země dlouhodobě potýká, by mohla partnery Kyjeva odradit od toho, aby mu dále poskytovali pomoc pro obranu proti Rusku.

Video  Výbuch ruského systému na Krymu: Ukrajinci použili nové střely?  - Ukrajinská vojenská rozvědka
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa