Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ruské trable s granáty: Putinovi vojáci v opilosti způsobili pohromu. Zemřeli tři lidé

Autor: mav, swp - 
23. září 2023
16:41

Alkohol a zbraně, to je špatná kombinace. V ruských ozbrojených silách se je moc dobře nedaří oddělovat. V minulých dnech tak došlo ke dvěma docela podobným incidentům. Opilí vojáci se předváděli s granáty. Jeden je odpálil v Kazani na ulici v blízkosti dětí, sedánek ve Voroněži pak skončil smrtí tří spolubojovníků.

Incident v Kazani zachytila kamera u zvonků v paneláku. Muž v maskáčích se zřetelným symbolem Z sedí na lavičce před domem, zjevně v dobrém rozmaru, a říká malým dětem, ukazuje granát.

Tak co, odpálíme to? Odpálíme! Ty vytáhneš pojistku, já ho hodím.“ Nedbá na důrazné zrazování od své přítelkyně. „Hodíme ho támhle do křoví. Je to hlukový granát, bude to rána. Spustí alarmy,“ uvědomuje si aspoň do jisté míry, co hrozí. Granát prostě odjistí a mrskne jím nepříliš daleko, pod okna domu; výbuch si užívá zvednutýma rukama. Přítelkyni se naštěstí podařilo děti odehnat.

„Zvuk na videu jsme museli odstranit, protože komentáře očité svědkyně by bylo obtížné přeložit do jazyka povoleného mediálním úřadem. Můžeme pouze poznamenat, že žena byla rozčilená,“ popsal dohru server Kazaňskij reporter s tím, že granátníka zanedlouho zadrželi. Granáty podle serveru odpálil dokonce dva.

Na necenzurovaném videu je slyšet smršť nadávek od ženy u zvonků. „Je to jen zábleskový granát,“ omlouvá se rozzuřené svědkyni, která si odvádí svého synka. „Už to neudělám, promiňte.“

Drsněji dopadl mejdan ve Voroněžské oblasti. Tři muži podle kanálu Maš zemřeli a dva byli raněni, když granát vybuchl v obytném domě. Video ukazuje exteriér domu po výbuchu.

V prosinci rovněž ve Voroněžské oblasti explodoval granát v kavárně hotelu Ljudmyla, rovněž za to mohli vojáci, kteří se tu ubytovali po návratu z fronty - k výbuchu došlo už dvě hodiny po jejich příjezdu. Agentura RIA uvedla, že nešlo o konflikt mezi vojáky. „Tragédii se předešlo díky koordinovaným krokům zaměstnanců hotelového komplexu,“ dodala agentura.

Video se připravuje ...
Další videa