Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Centra Kyjeva a Lvova jsou nově v UNESCO. Ruská agrese vzácné památky ohrožuje

Autor: ČTK - 
15. září 2023
16:59

Historická centra ukrajinských měst Kyjev a Lvov jsou nově na seznamu světového dědictví UNESCO v ohrožení. Památky v těchto městech ohrožuje válka vedená Ruskem proti Ukrajině. Na seznam je dnes přidala Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO), hlasovala o tom během svého jednání v Saúdské Arábii.

Na seznam ohrožených památek přibyla kyjevská katedrála svaté Sofie, která je hlavním chrámem kyjevských metropolitů a zdobí ji zlatá kupole. Nově v něm figuruje i pravoslavný klášterní komplex Kyjevskopečerská lávra, který sestává z množství klášterů a kostelů, z nichž část je pod zemí. Obě památky pochází z 11. století. Ve Lvově je podle UNESCO ohroženo celé historické centrum, zejména hrad z 5. století, uličky z 13. století, synagoga a několik kostelů.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

Zobrazit celý online

Ani jedna z těchto pamětihodností dosud nebyla zasažena ruským ostřelováním. Celý Lvov na západě Ukrajiny se zatím poměrně úspěšně vyhýbá většině útoků, poznamenala agentura AP.

Na seznamu světového dědictví UNESCO je 1157 lokalit ve 167 zemích světa, z toho 900 je kulturních a 218 přírodních. Některé památky patří do obou kategorií. Na seznamu památek v ohrožení je aktuálně 56 položek, nově mezi ně patří Kyjev a Lvov.

Video  Eva Pavlová před "Summitem prvních dam" v Kyjevě.  - YouTube
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa