Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Eva Pavlová v Kyjevě: Manévry při tajné návštěvě, hračka pro dětské oběti i „první frajer“ Čaputové

Aktualizováno -
6. září 2023
21:42
Autor: ČTK, Mii, vei, mav - 
6. září 2023
06:49

Manželka českého prezidenta Eva Pavlová přicestovala do Kyjeva na „Summit prvních dam a gentlemanů“, pořádaný chotí ukrajinského prezidenta Olenou Zelenskou. Hovořila o českých expertech na duševní zdraví i umělecké terapii pro ukrajinské vojáky, plyšovou hračkou uctila památku dětí, které zemřely během nesmyslné Putinovy války. Na summit dorazil také partner slovenské prezidentky Zuzany Čaputové Juraj Rizman, hosty vítal rovněž ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Manželka českého prezidenta Eva Pavlová dorazila na 3. summit prvních dam do Kyjeva za leteckého poplachu. Těsně před příjezdem protivzdušná obrana sestřelila několik ruských raket,“ napsal zvláštní zpravodaj ČRo pro Ukrajinu Martin Dorazín.

„Byla to opravdu děsivá situace, když jsme viděli rakety na nebi nad Kyjevem. Podle dosavadních informací to byly rakety s plochou dráhou letu, možná i balistické,“ dodal Dorazín pro iRozhlas.cz.

V Kyjevě se ve středu a ve čtvrtek koná „Summit prvních dam a gentlemanů“, pořádaný potřetí z iniciativy Oleny Zelenské.

Pavlová přijela do Kyjeva vlakem z Polska. Při jednání prvních dam zaujímala čestné místo po boku Zelenské. V Kyjevě položila malou plyšovou hračku k památníku dětských obětí války, jejichž počet se odhaduje na stovky. Ve vysílání České televize uvedla, že cílem akce bylo "ukázat to, že jsme solidární a že situace, která se děje tady na Ukrajině, se může dít i nám; že jsme přátelé a přátelé se neopouštějí".

Summit zahájil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a vystoupila i dánská premiérka Mette Frederiksenová.

Summit s tajným programem

Summit prvních dam se věnuje mj. duševnímu zdraví v kontextu války. Moderuje jej britský herec, režisér a moderátor Stephen Fry. Na pódiu se ukázal i americký herec Sean Penn a další umělci. Přijít měl i filosof Ihor Kozlovskij, dva roky vězněný Rusy, který ovšem právě toto ráno zemřel na infarkt.

Manželka Petra Pavla nabídla Ukrajině veškerou možnou pomoc ve zprostředkování kontaktů s českými organizacemi a experty: „Česká republika má velmi profesionální organizace, například Národní ústav duševního zdraví,“ vyzdvihla pracoviště v Klecanech.

Také hovořila o společném česko-ukrajinském projektu psychologické terapie umění. Za českou stranu se účastní Tanec Praha. „Umělci se naučí poskytovat arteterapii válečným veteránům, kteří se zotavují ve Lvově a dalších ukrajinských městech,“ uvedla první dáma. Očekává se, že se zapojí dvacet umělců z různých oborů, pomoci mají stovkám lidí.

Eva Pavlová na "Summitu prvních dam a gentlemanů" v Kyjevě (6. 9. 2023). Eva Pavlová na "Summitu prvních dam a gentlemanů" v Kyjevě (6. 9. 2023). | Reprofoto Facebook

Účast potvrdily první dámy a gentlemani ze Slovenska, Dánska, Litvy, Arménie, Estonska, Slovinska a Srbska, jakož i lidé, kterých se téma bezprostředně týká.

„Z bezpečnostních důvodů se nebudeme k podrobnostem cesty paní Evy Pavlové před jejím ukončením vyjadřovat,“ uvedl pro Blesk Zprávy Karel Čapek z tiskového oddělení Hradu.

„První frajer“ Čaputové

Summitu se účastní také partner slovenské prezidentky Zuzany Čaputové Juraj Rizman. „Na pozvání první dámy Ukrajiny Oleny Zelenské zastupuji Slovensko na třetím summitu prvních dam a pánů v Kyjevě,“ napsal na sociálních sítích, kde připojil fotografii se Zelenskou.

„Jsem rád, že Slovensko podporuje Ukrajinu v této nesmírně důležité oblasti, která je výzvou i pro nás na Slovensku. Jsem rád, že je se mnou skupina zástupců slovenské občanské společnosti, kteří se touto klíčovou problematikou zabývají nejen doma, ale stále intenzivněji i zde na Ukrajině. Přijeli sem diskutovat se svými ukrajinskými i mezinárodními kolegy a podělit se o své odborné znalosti a zkušenosti,“ dodal Rizman. Čaputová řekla, že je hrdá, že její partner Slovensko zastupuje.

Partner slovenské prezidentky Zuzany Čaputové Juraj Rizman s ukrajinskou první dámou Olenou Zelenskou (6.9.2023) Partner slovenské prezidentky Zuzany Čaputové Juraj Rizman s ukrajinskou první dámou Olenou Zelenskou (6.9.2023) | reprofoto Instagram

Část Kyjeva je uzavřená

O ranních útocích v Kyjevě informovala i vojenská správa metropole. Uvedla, že dnes odrážela vzdušný útok, ve městě byly slyšet výbuchy podobající se nasazení protileteckých zbraní, napsala agentura Reuters s odvoláním na očité svědky. 

Moderátor summitu Fry potvrdil, že ve 4:45 ráno jej vzbudily sirény. Musel se běžet ukrýt do krytu pod hotelem.

18:47
Dnes

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj upozornil, že ukrajinská armáda pozoruje hromadění a přeskupování ruských vojsk u Charkova, druhého největšího města Ukrajiny vzdáleného jen asi 30 kilometrů od ruské hranice. Charkov se v posledních měsících stává častým terčem vzdušných útoků a podle Ukrajiny se Rusové toto město s 1,3 milionu lidí snaží učinit neobyvatelným.

„V nejvíce ohrožených oblastech byla naše vojska posílena dělostřelectvem a tankovými jednotkami,“ uvedl Syrskyj.

Nový pozemní útok z Ruska naopak podle armádního velitele nyní nehrozí v Sumské a Černihivské oblasti na severu Ukrajiny.

16:43
Dnes

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Už dříve úřady zakázaly Navalného Fond boje pro korupci jako extremistickou organizaci, což znamená, že postih hrozí i spolupracovníkům. Většina z nich odešla do exilu, ostatní byli uvězněni, připomněla agentura AFP.

Případy Gabova a Karelina spojila se stupňováním tlaku ruských úřadů na nezávislá a zahraniční média. Po rozpoutání války proti Ukrajině se režim snaží rozdrtit jakýkoliv odpor a umlčet veškerý nesouhlas. Karelin spolupracoval s AP, která nad jeho zadržením vyjádřila „hluboké znepokojení“. Gabov jako nezávislý producent příležitostně spolupracoval s agenturou Reuters.

Novinář Sergej Kalenin je ve vazbě (28. 4. 2024). Novinář Konstantin Gabov je ve vazbě (28. 4. 2024). Novinář Konstantin Gabov je ve vazbě (28. 4. 2024). Novinář Sergej Kalenin je ve vazbě (28. 4. 2024).
15:57
Dnes

„Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. „Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ napsal na Telegramu.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

Zobrazit celý online

Agentura Unian s odkazem na kanály na síti Telegram napsala, že v ukrajinské metropoli panují přísná bezpečnostní opatření a centrum je částečně uzavřené. Kromě toho, že se ve městě koná „summit“ pořadaný Zelenskou, tak na neohlášenou návštěvu přijel také americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Podepsali se dohody o spolupráci nemocnic

Na okraj dnešního summitu prvních dam a pánů v Kyjevě ohlásila Ukrajina podpis memorand o spolupráci 25 ukrajinských nemocnic s partnerskými zdravotnickými zařízeními v zahraničí. Uvedl to ukrajinský ministr zdravotnictví Viktor Ljaško, který se v Kyjevě setkal s kolegy ze 13 zemí, napsala agentura Ukrinform.

Představitelé resortů zdravotnictví zakončili jednání společným prohlášením, které spojuje čtyři témata: duševní zdraví, mezinárodní partnerství v oblasti zdraví, rozvoj lidských zdrojů v systému zdravotní péče a duševní zdraví samotných zdravotnických pracovníků. Ljaško také navrhl, aby dnes zveřejněný dokument byl základem budoucího usnesení Evropského výboru předsednictva Světové zdravotnické organizace (WHO).

Na summit přijelo mimo jiné 12 primářů ukrajinských nemocnic; 15 memorand bylo podepsáno přímo na místě a zbylých deset na dálku. Lékaři chtějí sdílet zkušenosti o léčbě válečných zranění a duševním zdraví, práci ve válečných podmínkách, evakuaci nemocných nebo využití nových technologií. Nemocnice si chtějí pomáhat i sdílením vybavení nebo léků či stážemi pro lékaře, uvedl Ljaško.

Video  Fashion koučka o stylu první dámy Evy Pavlové: Co znamenají barvy v jejím šatníku?  - Videoredakce ženských webů
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa