Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zelenského s Olenou v modrém vítal i král. Ve Švédsku děkoval za uprchlíky a řešil gripeny

Aktualizováno -
19. srpna 2023
20:38
Autor: ČTK - 
19. srpna 2023
17:52

Kyjev zahájil se Stockholmem jednání o možné dodávce stíhaček Gripen pro Ukrajince čelící ruské invazi, uvedl dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na neohlášené návštěvě Švédska. Obě země rovněž podepsaly dohodu o společné výrobě švédských obrněných vozidel CV90. Zelenskyj ve Švédsku vyrazil i za králem Karlem XVI. Gustavem, který s královnou Silvií přivítal ukrajinského prezidenta i první dámu Olenu Zelenskou.

„Dnes jsme podrobně diskutovali o budoucích krocích týkajících se možnosti otevřít téma dodávky švédských gripenů,“ řekl Zelenskyj po setkání se švédským premiérem Ulfem Kristerssonem nedaleko Stockholmu. Uvedl také, že půjde o ústřední téma při jeho jednání s dalšími švédskými představiteli.

V červnu švédská vláda oznámila, že poskytne ukrajinským pilotům možnost vyzkoušet si letouny JAS 39 Gripen. Zároveň ale upozornila, že Švédsko je všechny potřebuje k obraně svého území.

Zelenskyj dnes uvedl, že ukrajinští piloti již zahájili výcvik na těchto víceúčelových letounech, které používá také české letectvo. Kristersson téma možné dodávky gripenů Ukrajině nezmínil, upozornil Reuters.

Nově uzavřená dohoda o společné výrobě obrněných pásových vozidel CV90 a výcviku jejich posádek umožňuje, aby se tato technika napříště vyráběla také na Ukrajině, uvedla veřejnoprávní stanice SVT. „Vozidla CV90 budeme vyrábět společně. Uděláme vše pro to, aby první kus vyrobený na Ukrajině byl hotov co nejdříve,“ citovala stanice SVT ukrajinského prezidenta.

Kromě schůzky s Kristerssonem měl Zelenskyj na programu také setkání s královskou rodinou - tedy krále Karlem XVI. Gustavem a královnou Silvií - nebo se šéfem švédského parlamentu Andreasem Norlénem. Rozhovory měl vést o obranné spolupráci či o ukrajinské integraci do Evropské unie. Do severské země přicestoval Zelenskyj se svou manželkou Olenou.

„Poděkovali jsme Jejich Veličenstvům za jejich solidaritu s Ukrajinci, kteří byli nuceni uprchnout před ruskou agresí a hledat dočasné útočiště ve Švédsku,“ tweetoval prezident.

„Naším hlavním cílem je posílení ukrajinských bojovníků na zemi i ve vzduchu, rozvoj vzájemné spolupráce, zejména v obranném průmyslu, ukrajinská evropská integrace a společná bezpečnost v euro-atlantském prostoru,“ uvedla hlava ukrajinského státu na sociální síti telegram.

Švédsko je v rámci Evropské unie jedním ze západních spojenců Ukrajiny, která od loňského února čelí ruské invazi. Stockholm pod dojmem ruské vojenské agrese také spolu s Finskem podal žádost o vstup do NATO. Zatímco Helsinky se letos v dubnu staly 31. členským státem vojenského paktu, Švédsko čeká, až jeho žádost jako poslední ze členů aliance schválí Turecko a Maďarsko.

Stockholm na začátku tohoto týdne podle Reuters oznámil, že plánuje nový balík vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 3,4 miliardy švédských korun (6,8 miliard Kč). Součástí je munice či náhradní díly pro dříve dodané zbraňové systémy. Bude se jednat o třináctý švédský balík pomoci Ukrajině od začátku války.

13:22
Dnes

„Polovina německých tanků, které zaútočily na Polsko v roce 1939, byla ve skutečnosti česká. Tedy - jestli Putin získá Ukrajinu, bude silnější. A tehdy budeme mít větší problém,“ varoval Sikorski před možným ruským ovládnutím ukrajinských průmyslových a vojenských kapacit. „Je lepší zastavit Putina na Ukrajině, 500 či 700 kilometrů na východ odtud,“ odpověděl na otázku, zda by mělo smysl poslat na Ukrajinu pozemní vojska.

12:33
Dnes

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

11:09
Dnes

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

Zobrazit celý online

Video  Mají navrch Ukrajinci, nebo Rusové? Analytik pro Blesk o tom, proč válka letos neskončí  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa