Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Sedm obětí a 88 zraněných po ruském útoku v Pokrovsku: Mezi mrtvými jsou i dva záchranáři

Aktualizováno -
8. srpna 2023
14:01
Autor: ČTK, swp - 
7. srpna 2023
21:09

Ruský útok na Pokrovsk na východě Ukrajiny, při němž byly zasaženy bytové domy, si vyžádal sedm mrtvých, uvedl portál Ukrajinska pravda s odvoláním na ukrajinské ministerstvo vnitra.Počet zraněných stoupl z předchozích 67 na 88, informoval podle agentury Unian šéf oblastní správy Pavlo Kyrylenko. Mezi raněnými je také 31 policistů, sedm záchranářů, čtyři vojáci a dvě děti.

Centrum Pokrovsku, který leží v Doněcké oblasti poblíž frontové linie, v pondělí večer v rozmezí zhruba 40 minut zasáhly dvě rakety. Šéf oblastní správy Pavlo Kyrylenko uvedl, že Rusové zasáhli rodinné domy, devítipodlažní a pětipodlažní bytové domy, hotel, gastronomické zařízení, obchody a kancelářskou budovu. Útočili přitom podle něj balistickými raketami Iskander.

Ruské ministerstvo obrany dnes potvrdilo, že ruská armáda na Pokrovsk zaútočila. Podle jeho tvrzení ale nezasáhla rezidenční oblast, nýbrž „velicí středisko ukrajinské armády“. „V oblasti obce Krasnoarmejsk Doněcké lidové republiky bylo zasaženo předsunuté velicí středisko uskupení ukrajinských vojsk Chortycja,“ sdělilo ministerstvo na sociální síti Telegram. Pokrovsk přitom označilo jeho názvem používaným v sovětských dobách a lokalizovalo ho na území takzvané Doněcké lidové republiky, což je útvar, který na východě Ukrajiny vyhlásili proruští separatisté. Pokrovsk ale na území ovládaném separatisty neleží.

Záchranné složky se ráno vrátily k rozebírání sutin, uvedlo ministerstvo vnitra s tím, že v noci musely být tyto práce pozastaveny kvůli hrozbě dalšího ostřelování.

Při útoku utrpěla zranění také Kateryna, s níž mluvila agentura Reuters. „Zničehonic rána. Oči mi zalil plamen. Spadla jsem na na podlahu. Hrozně mě bolí oči,“ popsala žena s poraněními kolem očí a obvazem na hlavě. Pětasedmdesátiletá Lidija zase uvedla, že zrovna telefonovala, když na ni najednou spadlo vyražené okno.

„Musíme zastavit ruský teror. Každý, kdo bojuje za svobodu Ukrajiny, zachraňuje životy lidí. Každý ve světě, kdo pomáhá Ukrajině, spolu s námi zvítězí nad teroristy. Rusko si zodpoví vše, co napáchalo v této strašné válce,“ zdůraznil Zelenskyj.

19:43
Dnes

Čtyřiapadesátiletý důstojník německé armády se dnes u soudu přiznal, že Rusku coby špion poskytoval vojenské informace. Přiměl ho k tomu prý strach z jaderné eskalace ve válce na Ukrajině, řekl podle agentury DPA v první den svého procesu před vrchním zemským soudem v Düsseldorfu.

19:20
Dnes

Česko s Německem sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině či bezpečnostní situaci v Izraeli a Pásmu Gazy, řekl po jednání se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem prezident Petr Pavel. Podobné pozice mají země podle něj také ve vztahu k Číně, případně africkým zemím.

„Jsem rád, že na řadu těchto problémů sdílíme velice podobné pozice,“ řekl Pavel. Těší se, že v diskusích budou pokračovat.

18:50
Dnes

Dva mrtvé si dnes v Oděse na jihu Ukrajiny vyžádal ruský útok podniknutý raketami, oznámil dnes šéf oblastní správy Oleh Kiper, který dříve informoval o osmi raněných.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa