Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Ruský generál „propálil“ skutečné ruské ztráty: Stihne ho Putinův trest?

Autor: Darina Jíchová, ČTK, swp - 
5. srpna 2023
20:25

Elitní ruský generálporučík Michail Teplinskij má na svědomí pořádný skandál, odhalil totiž, o kolik mužů z jeho Výsadkového vojska (VDV) na Ukrajině přišel. Samozřejmě jeho přešlap se okamžitě jalo „žehlit“ ministerstvo obrany a video s informací záhy zmizelo, zaznamenaly ho však média včetně Newsweeku. Je otázkou, zda bude za tuto chybu nějak potrestán.

Ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi stačí málo a už rozdává tresty pro svoje velitele, většinou se jedná o sesazení z funkce. Pořádný malér má teď právě Teplinskij a přitom se ještě před měsícem šeptalo o tom, že by mohl převzít celkové velení nad ruskými silami na Ukrajině.

Kreml jen málokdy oznamuje svoje ztráty, ať už jde o padlé nebo raněné. Teplinskij však tento týden naplno oznámil, že od počátku války bylo nebojeschopných na 8 500 jeho výsadkářů, řekl, že byli zraněni. Jde rozhodně o největší ztráty v rámci jedné složky ruské armády, měli to být přitom výsadkáři, na které Putin spoléhal. Teplinskij v čele VDV stojí od června v roce 2022 a jeho „prořeknutí“ odvysílala televizní stanice Zvezda v přímém přenosu.

„Více než 5 500 raněných výsadkářů už se pomalu vrací na frontu,“ uvedl s tím, že dalších zhruba 3 500 zůstalo na frontě i přes těžká zranění. Video s jeho slovy z kanálu Zvezda rychle zmizelo. Nicméně v tu chvíli bylo již pozdě a články s údaji kolovaly po ruských webech a následně ukrajinských. Ministerstvo obrany se k tomu, jak už bývá zvykem, nevyjádřilo.

Když už se Rusko rozhodne přiznat nějaké ztráty, vždy jde o číslo menší, než jaké zveřejňuje Ukrajina. Ruské ministerstvo obrany naposledy informovalo o ruských ztrátách 21. září, kdy informovalo o 5 937 zabitých. Mezitím potvrdilo smrt dalších 162 lidí. V pátek 4. srpna následně přišla stanice BBC s tím, že přinejmenším 870 ruských vojáků přišlo o život během ukrajinské protiofenzívy, která začala na počátku června. Reportéři BBC rovněž na základě otevřených zdrojů zjistili jména celkem 29 217 ruských vojáků zabitých ve válce proti Ukrajině. Je mezi nimi i 5 553 trestanců, ale nezahrnuje zabité proruské separatisty z východu Ukrajiny.

Jak je to s ruskými ztrátami?

„Je mezi nimi i přinejmenším 870 lidí, kteří byli zabiti při odrážení ukrajinské protiofenzívy,“ napsala BBC. Připouští, že jde o nejnižší odhad ruských ztrát, protože započítává jen ty zabité vojáky, jejichž nekrology zmiňují odpovídající okolnosti, anebo datum úmrtí odpovídá termínu protiofenzívy. „Skutečné ztráty budou určitě vyšší než číslo, které se nám podařilo zjistit,“ dodali autoři textu.

BBC se spolu s portálem Mediazona a skupinou dobrovolníků podařilo za poslední měsíc zjistit smrt 1 800 vojáků, ale nikoliv u všech bylo uvedeno datum smrti.

V prvních týdnech ukrajinské protiofenzívy zaznamenala BBC výrazný růst ztrát mezi ruskými důstojníky, zejména vysokými a tato tendence přetrvává.

Od zahájení protiútoku přišlo Rusko přinejmenším o dva generály, deset plukovníků, osm podplukovníků a 14 majorů, a to bez započtení 13 vojenských letců zabitých ve střetech s žoldnéři z Wagnerovy skupiny na ruském území na konci června. Naposledy tak vysocí důstojníci utrpěli takové ztráty v prvních měsících po vpádu na Ukrajinu. Mezi 2 306 důstojníky zabitými od začátku války je i 854 elitních odborníků z řad výsadkových sil, námořní pěchoty, speciálních sil a vojenského letectva.

Ztráty velitelů svědčí podle BBC o tom, že plnění úkolů v ruské armádě stále vyžaduje „ruční řízení“, tedy osobní přítomnost vysokých důstojníků na frontě.

Právě na počínání důstojníků v mnohém závisí úspěch či neúspěch ruské obrany, soudí experti z britského analytického ústavu RUSI, který se zabývá otázkami obrany a bezpečnosti. Ztráta velkého počtu poručíků a kapitánů vede i k vážné ztrátě taktické koordinace, což může znamenat, že jednotky si počínají zmateně a překážejí jedna druhé. Pokud si ruští důstojníci začnou pod palbou ukrajinského dělostřelectva počínat chaoticky, může to urychlit průlom v obranných liniích.

Ukrajinská protiofenzíva v prvních dvou měsících postupovala relativně pomalu. Ukrajinské jednotky musí pomalu a plánovitě prorážet opevněnou obranu vybudovanou Rusy. Díky tomu Moskva získává čas nezbytný pro výcvik posil.

Video  Ukrajinci zasáhli ruskou výsadkovou loď třídy Ropucha.  - reprofoto Twitter @Osinttechnical
Video se připravuje ...

Na konci loňského roku narazila ruská armáda na problém: potřebovala rychle doplnit ztráty z prvních měsíců války, ale v týlu chyběl systém, který by umožňoval naučit nováčky potřebné návyky a vytvářet z nich bojeschopné jednotky. Zjevně také chyběly moderní zbraně, technika a výstroj pro nové jednotky. Mobilizovaní vojáci a dobrovolníci si často stěžovali, že jim dávají z dlouhodobě uložených zásob rezavé pušky a stejnokroje s razítky z 60. až 80. let minulého století. Moderní lékárničky či přístroje pro noční vidění se do vojsk dostávaly hlavně zásluhou dobrovolníků.

Od letošního února se ministerstvo obrany snaží zverbovat a vycvičit novou vlnu lidí. Důležitou roli nadále sehrávají trestanci nasazení na frontě.

Jednotky s odsouzenci, zverbovanými do Wagnerovy skupiny, byly staženy z fronty ještě v červnu. Ale vězni, kteří se z věznic dostali pod hlavičkou ministerstva obrany, nadále válčí v Doněcké a Záporožské oblasti. Podle jejich příbuzných verbování ve věznicích pokračovalo v červnu i červenci. Výcvik se oproti zimě zkrátil.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk malují drony pro armádu (26. 4. 2024). Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk malují drony pro armádu (26. 4. 2024). Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk malují drony pro armádu (26. 4. 2024).
20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Válka jako jatka

„V podstatě je poslali na jatka. Mého bratra odvezli z vězeňského tábora 18. června a už 25. ho zabili. Kde je slibovaných 15 dní výcviku? Bylo by lepší, kdyby si trest odpykal a zůstal naživu,“ řekla BBC příbuzná jednoho z vězňů.

BBC zjistila jména celkem 5 553 odsouzených Rusů, kteří zahynuli ve válce. Většina z nich byla zverbována do Wagnerovy skupiny. V posledních dvou týdnech na hřbitovech v Novosibirsku a v okolí Moskvy přibyla více než stovka nových hrobů se zabitými „wagnerovci“.

BBC předpokládá, že celkový počet ruských ztrát, které se jí podařilo ověřit, může představovat polovičku padlých vojáků skutečně pohřbených v Rusku. K tomuto závěru opravňuje soustavné sledování hřbitovů ve více než 65 ruských městech a obcích za posledních 15 měsíců. Správnost odhadu minulý měsíc nezávisle potvrdili novináři z ruských exilových serverů Mediazona a Meduza, kteří se na základě zkoumání databáze případů dědictví a údajů ruského statistického úřadu Rosstat dopočítali 47 000 zabitých ruských vojáků do konce května.

Při vší obezřetnosti tak lze podle BBC předpokládat, že k začátku srpna Rusko přišlo o 60 000 vojáků, kteří zemřeli. Dalších 210 000 utrpělo zranění, alespoň podle odhadu expertů, kteří se opírají o poznatek amerických analytiků, že na jednoho zabitého ruského vojáka připadá 3,5 zraněného. Těžce zraněných bylo podle těchto výpočtů asi 102 000, čili celkové nenávratné ztráty Ruska mohou činit přinejmenším 162 000 lidí.

 

Video se připravuje ...
Další videa