Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vzpoura wagnerovců: Putin Prigožinovi dál věří, míní ruský exposlanec. Zato šéf CIA čeká pomstu

Autor: mav, swp - 
22. července 2023
05:00

Prezident Vladimir Putin je pořád zadobře s oligarchou Jevgenijem Prigožinem, i po jeho vzpouře a podivném tažení Wagnerovy skupiny na Moskvu před měsícem. Myslí si to bývalý poslanec ruské dumy Ilja Ponomarjov. Zato šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) očekává, že se Putin svému „šéfkuchaři“ ještě časem pomstí.

„Myslím, že to puč byl, ale proti ruské armádě, nikoli proti panu Putinovi. Soudím, že pan Putin o tom věděl a pořád je s panem Prigožinem zadobře,“ prohlásil v rozhovoru pro CNN Ponomarjov. „Věděl, že jemu se Prigožin nepostaví.“ Stále ještě podle něj platí, že málokomu Putin věří tolik jako Prigožinovi.

„Jejich vztah má dlouhou historii z Petrohradu. Když Putin vedl v podstatě gang, Prigožin gangu poskytoval útočiště, základnu. To musí být co nejbezpečnější, v každém gangu ho zajišťuje ta nejdůvěryhodnější osoba,“ řekl opoziční politik, jenž v letech 2007-16 zasedal v dumě za stranu Spravedlivé Rusko a pak za sociální demokraty. Roku 2014 jako jediný poslanec hlasoval proti ruské anexi Krymu, načež mu úřady zabavily majetek; pak byl na něj vydán zatykač. Odešel proto na Ukrajinu, kde později dostal občanství; z Kyjeva se snaží přispět k Putinovu sesazení.

Vývoj situace kolem wagnerovců prý dává zapravdu tomu, co Ponomarjov prohlašoval už dřív: „Skutečnost, že se Putin sešel s wagnerovskými veliteli, a vše, co se děje, potvrzuje, že jsou pořád zadobře. A z toho mám obavy. O Ukrajinu bych se teď neobával, myslím, že Prigožin z ní sám chtěl pryč, už ho dlouho štvalo a unavovalo být v Bachmutu, ztratil tam spoustu mužů."

„Bojím se, že by se mohl otočit proti NATO,“ pokračuje bývalý poslanec. Má na mysli zejména trať, jež spojuje Rusko s exklávou Kaliningradem (Královcem) - železnice vede přes Litvu. „Nabízí se tam provést provokaci,“ spekuluje Ponomarjov. Mohli by ji provést wagnerovci a Kreml by mohl tvrdit, že za nic nemůže, že Prigožin jedná na vlastní pěst a z území Běloruska, nikoli z Ruska.

Ředitel CIA: Přijde odplata nahého Putina

Šéf amerických špionů si situaci kolem Prigožina vykládá jinak. „Za poslední tři dekády, od konce studené války, jsem v Rusku sledoval spoustu fascinujících epizod, ale žádnou tolik fascinující jako Prigožinovu vzpouru. Byl to nejpřímější útok na státní moc za 23 let, co je Vladimir Putin u moci. Myslím, že to v mnoha ohledech odhalilo některé významné slabiny systému, který Putin vybudoval,“ prohlásil William Burns na Aspenském bezpečnostním fóru.

Vypovídající bylo už samotné zahájení vzpoury, totiž video, které to ráno Prigožin zveřejnil na Telegramu. „Byla to ta nejostřejší obžaloba Putinova zdůvodnění války, vedení té války, korupce v jádru Putinova režimu, jakou jsem slyšel - ať už od Rusů, nebo Nerusů. Bylo nemilosrdně kritické k vedení války ze strany ruského vojenského velení - ministra Šojgua a šéfa štábu generála Gerasimova,“ konstatuje ředitel CIA a dřívější diplomat, jenž byl skoro tři roky americkým velvyslancem v Rusku. „Přímo zaútočilo na Putinovo zdůvodňování války - že je založeno na lži, neboť nebyla žádná bezprostřední hrozba pro ruskou vlast a ruský lid, ani od Ukrajiny, ani od NATO.“

Prigožin podle něj poškodil pečlivě budovaný Putinův obraz, že zajišťuje řád v celém Rusku. Bezpečnostní služby, armáda i další činovníci se v čase vzpoury nedokázali mobilizovat k reakci. „Jak to mnozí Rusové sledovali, napadala je otázka: Není císař nahý? Proč mu trvá tak dlouho se obléci?“

A elity měly další důvod zpochybňovat Putinův úsudek, jeho vnímání reality, jeho nerozhodnost. A jak se nedaří „speciální vojenská operace“ na Ukrajině, stále víc obyčejných Rusů i tamních elit bude víc naslouchat Prigožinově kritice režimu, jehož slabiny odhalil.

„Putin se snaží získat čas, zvažuje, co dělat s wagnerovci a s Prigožinem. Myslím, že se ho teď snaží oddělit od toho z Wagnerovy skupiny, co má skutečnou hodnotu - to se bude snažit zachovat,“ spekuluje dále ředitel CIA.

„Myslím, že sledujeme velmi složitý tanec Prigožina a Putina. Putin podle mého zastává názor, že pomstu je nejlepší podávat zastudena. Takže se bude snažit situaci co možná nejvíc urovnat - ale podle mých zkušeností je totálním apoštolem odplaty, divil bych se, kdyby Prigožin unikl. Jak řekl prezident Biden: Být Prigožinem, nevyhazoval bych svého ochutnavače jídla,“ uzavřel Burns.

Video  Putinovi zlí muži: Kdo velí armádě a kdo řídí invazi na Ukrajinu?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa