Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zelenskyj nečekaně v Bratislavě: Pevné objetí s Čaputovou. Prezidentka zmínila „obrazy smrti“

Aktualizováno -
7. července 2023
17:02
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
7. července 2023
12:55

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes přijel na návštěvu Slovenska. Odpoledne ho slovenská prezidentka Zuzana Čaputová uvítala na nádvoří prezidentského paláce v centru Bratislavy. Zelenskyj se při své první návštěvě Slovenska od loňské invaze Ruska na Ukrajinu sejde také se slovenským premiérem Ľudovítem Ódorem a předsedou parlamentu Borisem Kollárem.

Svou návštěvu na Slovensku potvrdil Zelenskyj na Twitteru. „Další na řadě je Slovensko. Důležitá jednání v Bratislavě s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, premiérem Ľudovítem Ódorem a předsedou Národní rady Borisem Kollárem. Spolu s naším spolehlivým sousedem hovoříme o konkrétní obranné podpoře a euroatlantické integraci Ukrajiny,“ uvedl Zelenskyj.

Zelenskyj pokračuje v sérii návštěv evropských zemí, které podporují Ukrajiny. Je to jeho druhá návštěva na Slovensku, ale první od začátku ruské agrese na Ukrajině. Jeho návštěva v Bratislavě – stejně jako v Praze – probíhá za silných bezpečnostních opatření.

„Celý demokratický svět pomáhá Ukrajině, ale nikdo jí nedal takovou sílu, jako jeden člověk, prezident Zelenskyj. Jeho odhodlání inspiruje mnoho lidí na světě a dodává sílu jeho krajanům, kteří se už téměř 500 dnů brání ruské agresi. Vede zemi, která brání svou budoucnost a své právo samostatně o ní rozhodovat,“ uvedla Čaputová na sociální síti po přivítání Zelenského.

Návštěva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na Slovensku, (7.07.2023). Návštěva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na Slovensku, (7.07.2023). | Reuters

„Podporujeme mírovou iniciativu Ukrajiny,“ uvedla slovenská prezidentka na společné tiskovce a zmínila svoje návštěvy na Ukrajině. „Viděla jsem obrazy smrti, na které nikdy nezapomenu. Takové obrazy nám nesmí zevšednět,“ prohlásila.

Perspektiva Ukrajiny je v NATO, spravedlivý mír musí respektovat územní celistvost Ukrajiny, uvedla Čaputová. Zelenskyj poděkoval za slovenskou solidaritu a pomoc Ukrajině, která se od loňského února brání ruské invazi.

„Nikoliv Rusko či jiná země má rozhodovat o členství suverénního státu v nějakém společenství, ale má to být rozhodnutí tohoto suverénního státu a samozřejmě zemí, které toto společenství tvoří,“ prohlásila Čaputová. Dodala, že od nadcházejícího summitu NATO očekává poskytnutí vize Kyjevu o jeho členství v organizaci po ukončení války na Ukrajině a také prohloubení praktické a politické spolupráce mezi NATO a Ukrajinou.

Zelenskyj řekl, že by uvítal, kdyby NATO, jehož vrcholná schůzka se uskuteční příští úterý a středu ve Vilniusu, poskytlo jeho zemi záruky do té doby, než se stane členem aliance.

Podle Čaputové Ukrajina jako oběť nevyprovokované agrese má plné právo očekávat pomoc ze zahraničí; prezidentka zároveň vyjádřila přesvědčení, že Kyjev bude úspěšný ve své obraně.

Spolupráce u munice i houfnic

Čaputová oznámila, že Slovensko a Ukrajina budou spolupracovat při výrobě munice a také nového typu houfnice a že slovenské firmy se zapojí do odminování ukrajinského území.

Slovensko v rámci komerčního kontraktu už dodalo Ukrajincům samohybné houfnice Zuzana 2 vlastní produkce a vyrábí odminovací systémy.

Slovensko podle Čaputové masivně vojensky pomáhalo Ukrajině, které už poskytlo to, co bylo možné předat. Bratislava dříve darovala Kyjevu například stíhačky MiG-29, systém protivzdušné obrany S-300, bojová vozidla pěchoty, odminovací zařízení a vrtulníky.

Video  Zelenskyj se z Prahy přesunul českým speciálem do Bratislavy. Vítala ho Čaputová  - Twitter - V. Zelenskyj
Video se připravuje ...

Dorazil českým speciálem

Zelenskyj přiletěl na Slovensko českým vládním speciálem z Prahy, kam zavítal už ve čtvrtek večer a kde se postupně sešel s vrcholnými českými politiky. 

Slovenská policie už dopoledne rozmístila hlídky na trase od bratislavského letiště k sídlu slovenské prezidentky, strážníky nasadila také do centra slovenské metropole. Na prostranství u prezidentského paláce, u kterého jsou rušné silnice, byly rozmístěny zábrany. U nich se shromáždil dav lidí s ukrajinskými vlajkami, kteří Zelenského uvítali potleskem.

Bývalý slovenský premiér a šéf sociálních demokratů (Směr-SD) Robert Fico, jehož strana se těší největší popularitě před zářijovými předčasnými parlamentními volbami na Slovensku, se dříve během dnešního dne podle slovenských médií postavil proti vstupu Ukrajiny do NATO.

Expremiér novinářům také řekl, že je důležité poskytnout Ukrajině bezpečnostní záruky, podle něj by ale Ukrajina měla být nárazníkem mezi Ruskem a aliancí. Fico rovněž dlouhodobě odmítá dodávky zbraní, které po zahájení ruské invaze poskytlo Ukrajincům mimo jiné Slovensko.

Čaputová na konci loňského května vystoupila s projevem v ukrajinském parlamentu. Letos v dubnu pak Čaputová navštívila Ukrajinu společně s českým prezidentem Petrem Pavlem. S Pavlem jednal Zelenskyj ve čtvrtek večer po svém příletu do Česka, dnes dopoledne se ukrajinský prezident v Praze zase sešel s premiérem Petrem Fialou a předsedy obou parlamentních komor Milošem Vystrčilem a Markétou Pekarovou Adamovou.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa