Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Putinův generál, který zmizel: Surovikin byl tajný VIP wagnerovec, odhalily dokumenty

Autor: ČTK - 
30. června 2023
12:03

Ruský generál Sergej Surovikin, který je zástupcem velitele invazních vojsk na Ukrajině, byl tajně významným členem ruské žoldnéřské Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny. Vyplývá to podle americké zpravodajské televize CNN z dokumentů, které má k dispozici. Od sobotní vzpoury wagnerovců není jasné, kde se Surovikin nachází, a podle listů Financial Times nebo The Moscow Times byl zadržen.

Dokumenty, které podle CNN obdrželo ruské investigativní centrum Dosje, údajně ukazují, že Surovikin měl u wagnerovců osobní registrační číslo. Generál je mezi nejméně 30 ruskými vojenskými a zpravodajskými důstojníky, kteří jsou také takzvanými VIP členy Wagnerovy skupiny, tvrdí centrum.

Surovikin ještě v sobotu zveřejnil video, v němž vyzýval šéfa a majitele Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina k zastavení vzpoury.

O Surovikinovi, jemuž se přezdívá „generál Armageddon“ kvůli bezohledné taktice bombardování syrských měst, bylo známo, že měl na soukromou žoldnéřskou skupinou vazby, ale odhalené dokumenty vyvolávají otázky, jak těsné byly vztahy vysoce postavených členů ruské armády s Wagnerovou skupinou, uvádí CNN.

Wagnerova skupina podle televize neodpověděla na žádost o reakci na informace. Podle CNN není jasné, co VIP členství v soukromé armádě přesně obnáší a zda z něj vyplývá nějaký finanční prospěch.

Surovikin od loňského října do letošního ledna velel ruským invazním vojskům na Ukrajině, pak ho na tomto postu nahradil náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov.

Video  Sergej Surovikin. Ruský generál, který byl dvakrát ve vězení  - Videohub
Video se připravuje ...

17:37
Dnes

Ministerstvo zahraničí Tádžikistánu si dnes předvolalo ruského velvyslance, aby mu předalo protestní nótu kvůli nespravedlivému zacházení s občany středoasijské země na území Ruska a kvůli „běžnému porušování práv a svod“ Tádžiků v Rusku. Protest označila agentura Reuters za vzácnou roztržku mezi postsovětskými spojenci.

16:57
Dnes

Podle Zelenského začaly v malém množství na Ukrajinu proudit životně důležité americké zbraně, ale dodávky musí být rychlejší, protože postupující ruské jednotky se snaží využít nedostatku zbraní a munice na ukrajinské straně. „Včasná podpora pro naši armádu. Dnes v této věci ještě nevidím nic pozitivního. Dodávky jsou, pomalu začaly, ale proces je třeba urychlit,“ řekl Zelenskyj. Opět zdůraznil, že na rychlosti západní vojenské pomoci závisí stabilizace situace na frontě ve chvíli, kdy Rusové připravují další ofenzívu. Za nejnaléhavější označil dodávky dělostřeleckých nábojů ráže 155 milimetrů a protileteckých zbraní, jako je systém Patriot.

14:55
Dnes
!

Rusko ohlásilo dobytí vesnice Semenivka, která se nachází nedaleko města Avdijivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany také sdělilo, že jeho jednotky obsadily výhodnější pozice na některých místech frontové linie. 

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj ale o víkendu řekl, že operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se zhoršuje. Připustil také, že Rusku se místy daří postupovat.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly obsadily výhodnější pozice a zasadily údery ukrajinským ozbrojeným silám na několika místech frontové linie – v Doněcké, Charkovské a Luhanské oblasti. Na dalších místech podle sdělení rezortu odrazily útoky ukrajinských jednotek.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa