Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ukrajinci chodí na koncerty, nemusejí se dočkat dalšího dne, říká dirigentka. V Praze ji přivítá David Koller

Autor: Martin Valeš - 
17. června 2023
05:00

Potkat čistě ženský orchestr, to je docela vzácnost. A podobně vzácné je v dnešní době vidět kapelu z Ukrajiny. Ovšem právě taková možnost – dva v jednom – se brzy naskytne v Praze. Začátkem festivalu Metronome, ve středu 21. června, zahraje Queen Orchestra – dvacítka muzikantek, která nyní po Evropě předvádí, co všechno dokáže ukrajinská kultura nabídnout. Vystoupí ve spolupráci s Davidem Kollerem. „Dřív by nás nenapadlo, že bude v zahraničí tak dobře přijata,“ pochvaluje si zakladatelka kapely a dirigentka Oleksandra Korobková v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Je na Ukrajině poptávka po kulturních akcích?

Lidé na Ukrajině se snaží žít plnohodnotný život, ať se děje, co se děje. Opravdu si váží každého dne, protože zítřek už nemusí nastat. Samozřejmě jsou na Ukrajině koncerty, lidé potřebují povzbudit.

Od začátku války jsme také koncertovali po Evropě. V prvních měsících jsme uspořádaly několik charitativních koncertů s programem „Věřte Ukrajině“, ale nenapadlo nás, že naše hudba bude tak dobře přijata a bude rezonovat v srdcích lidí. Jsme rády, že můžeme ukazovat, jak krásná ukrajinská hudba a kultura jsou.

Jak vaše rodina zvládá válku?

Teď už není na Ukrajině rodina, která by si dokázala zachovat dřívější život. A ta moje není výjimkou. Rodiče zůstali na Ukrajině a já se o ně každý den bojím.

Bylo těžké sestavit čistě ženskou kapelu?

Když vznikl nápad vytvořit ženský orchestr, uspořádali jsme konkurz, kterého se zúčastnilo mnoho profesionálních hudebnic z celé Ukrajiny. Vybrali jsme ty nejlepší profesionálky.

Velmi obtížné bylo najít dobrou trumpetistku a trombonistku, protože to nejsou ženské nástroje. Na Ukrajině jsou pouze dvě profesionální trombonistky – a jedna z nich hraje u nás.

Jak funguje čistě ženská kapela uvnitř? Liší se od smíšených orchestrů?

Systém ženského orchestru je velmi harmonický. Když v orchestru pracují pouze dívky, můžeme na zkoušky chodit bez make-upu a v pohodlném oblečení, což nám umožňuje plně se věnovat tvorbě. A ty holčičí rozhovory o přestávkách, to je něco neuvěřitelného.

Jak dáváte dohromady ten velice pestrý repertoár – klasiku, jazz, pop i lidovky?

Hudebníci obecně jsou komplexní osobnosti. A mnoho dívek z našeho orchestru má rádo různé hudební styly a jejich interprety.

Jak se těšíte na spolupráci s Davidem Kollerem? Jak bude vypadat?

David je bezesporu jedním z nejzářivějších představitelů české hudební kultury. Ale nezapomeňte, že jsme ženský orchestr – a ženy mívají svá tajemství. Udržíme to v tajnosti a překvapíme vás na festivalu Metronome.

David Koller a dámský projekt zahájí Metronome Prague ve středu 21. června. Předznamenají (nejen hudební) festival, na němž od čtvrtka 22. do soboty 24. června vystoupí na holešovickém Výstavišti hvězdná jména jako Jamiroquai, M83, ZAZ, Moderat, Aurora, Editors, J.I.D, Holly Humberstone, ToveLo, White Lies, Riff Cohen, Biig Piig. Z tuzemska pak mj. Monkey Business s J.A.R., Zrní, Supercrooo, Mydy, Lazer Viking, PSH či Jana Kirschner. Blesk je hlavním mediálním partnerem. Více informací na www.metronome.cz.

Video se připravuje ...
Další videa