Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prigožin si stěžuje na cenzuru Kremlu: Ruská média mají pokyn ignorovat wagnerovce

Autor: ČTK, swp - 
28. května 2023
15:46

Jevgenij Prigožin, majitel ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny, která bojuje spolu s ruskou armádou na Ukrajině, tvrdí, že jej ruská státní média na příkaz vysokých představitelů z Kremlu záměrně ignorují a neinformují o něm. Dodal, že se jim to vymstí. 

„Jsem naprosto přesvědčený, že to zakázali,“ uvedl Prigožin s tím, že se ruským státním médiím takový postup vymstí a že je za to lidé vytrestají.

Wagnerovci měli rozhodný podíl na bitvě o ukrajinské město Bachmut, o které se bojovalo od loňského léta. Rusové nyní tvrdí, že město dobyli, Ukrajinci naopak hlásí, že se stále drží na předměstích a dosahují postupu na křídlech v okolí města. Ve čtvrtek Prigožin oznámil, že se wagnerovci začínají z města stahovat a předávají pozice ruské armádě.

Agentura Reuters dnes upozornila, že zprávu o údajném dobytí Bachmutu ruská státní televize odvysílala až po 20 hodinách od oznámení wagnerovců a nevysílala ani Prigožinovu vítěznou řeč. Kremlu trvalo deset hodin, než vydal k oznámenému dobytí Bachmutu prohlášení o 36 slovech, v němž wagnerovcům za úspěch pogratuloval. Prigožina v textu vůbec nezmínil.

Prigožin je jednou z mála ruských veřejných osobností, které během války otevřeně kritizují nejvyšší představitele, především vedení armády a ministerstva obrany. K jeho výrokům se ale ruská oficiální místa zpravidla nijak nevyjadřují.

19:45
Dnes

Přes různé pohledy na ruskou hrozbu je důležité o tom s partnery upřímně mluvit. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) to řekl novinářům před dnešním odletem do Budapešti, kde se mimo jiné v pátek setká se svým protějškem Péterem Szijjártóem.

„Budeme se bavit o česko-maďarských vztazích, ale také bezpečnosti, ruské agresi proti Ukrajině a celkově o situaci v Evropě,“ řekl Lipavský. „Pohledy na ruskou hrozbu se liší, přesto si myslím, že je potřeba se státy, jako je Maďarsko, velmi pečlivě a upřímně o ruské hrozbě hovořit,“ poznamenal. Celá Evropa podle něj čelí ruské hybridní válce.

19:23
Dnes

Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění dvou lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za persona non grata jednoho ruského diplomata.

18:43
Dnes

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.

„Nikdo je samozřejmě nebude svolávat a odvážet na Ukrajinu, to se nestane. Ale (tyto osoby je možné) omezit z hlediska sociálních dávek, pracovního povolení, dokladů. To jsou varianty, které slyším z polské strany,“ sdělil Kasčiúnas. Dodal, že zhodnotit, kolik Ukrajinců v branném věku pobývá v Litvě, je zatím těžké.

Zobrazit celý online

Video  Putinovi zlí muži: Kdo velí armádě a kdo řídí invazi na Ukrajinu?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa