Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Maminka natočila spoušť po ruském útoku: Spaly tu děti, jsme celí od krve!

Autor: rix, ČTK - 
30. dubna 2023
08:55

Ukrajinka natočila syrové video bezprostředně po ruském útoku na město Uman. Maminka celá od krve zaznamenala zkázu, kterou ruská raketa zanechala v jejím bytě. Na místě přitom spaly malé děti. Přežily jen zázrakem. 

„Raketa zasáhla náš dům, jsme všichni od krve,“ plakala ukrajinská maminka na sdíleném videu. Je zřejmé, že její byt je ve velmi špatném stavu. „Spaly tady děti, jen díky bohu přežily,“ zoufala si. „Okna jsou pryč,“ poukazovala na spoušť, kterou útok zanechal. 

Video  Ukrajinka natočila syrové video bezprostředně po ruském útoku na město Uman.  - Twitter
Video se připravuje ...

Zásah si podle ministra vnitra Ihora Klymenka vyžádal podle pátečních údajů 19 mrtvých, včetně dětí.  Záchranáři na místě pokračovali v odstraňování trosek. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsoudil ruský teror.

„Na tento ruský teror musí přijít spravedlivá odpověď od Ukrajiny a světa. A tak se i stane. Každý takový útok, každé zlo spáchané na naší zemi a lidech přibližuje teroristický stát pouze k porážce a potrestání, a ne naopak, jak se (Rusové) domnívají,“ zdůraznil prezident Zelenskyj podle agentury Unian.

Letecký poplach ukrajinské úřady vyhlásily kolem 04:20 místního času (03:20 SELČ) a odvolaly ho po několika hodinách. Podle agentury Ukrinform byl poplach vyhlášen po celé Ukrajině s výjimkou jejích západních oblastí.

Útoky přišly den poté, co se Moskva nechala slyšet, že by uvítala cokoliv, co by přiblížilo konec konfliktu. Ten přitom Rusko samo vyvolalo svým útokem loni v únoru.

22:23
Dnes

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
Dnes

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
Dnes

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

 

Video se připravuje ...
Další videa