Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

V Záporožské jaderné elektrárně vybuchla mina. Byla „ruských jaderných teroristů“, tvrdí Ukrajinci

Aktualizováno -
13. dubna 2023
17:35
Autor: mav, swp, ČTK - 
13. dubna 2023
12:56

V blízkosti velína v jaderné elektrárně Záporoží, okupované ruskými vojsky, vybuchla jejich mina, uvádí na telegramu ukrajinský provozovatel zařízení Enerhoatom.

V ukrajinské Záporožské jaderné elektrárně explodovala ruská mina a okupační síly se to pokusily skrýt před pracovníky Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), uvedla dnes ukrajinská státní jaderná společnost Enerhoatom.

Největší evropskou atomovou elektrárnu okupují od loňska ruské invazní síly, MAAE v ní má své inspektory. Enerhoatom Rusy obvinil z toho, že energetické zařízení proměňují na vojenskou základnu a oblast kolem ní zaminovávají. Moskva ani MAAE se zatím k tomuto tvrzení nevyjádřily.

„Ruští okupanti pokračují v přeměně Záporožské jaderné elektrárny na vojenskou základnu tím, že zaminovávají perimetr kolem elektrárny,“ uvedl Enerhoatom.

„Podle informací zdrojů zahřměl výbuch v blízkosti strojovny čtvrtého energetického bloku. Jak uvedli samotní jaderní teroristé, explodovala jejich mina,“ napsal Enerhoatom na svém telegramovém účtu, aniž by upřesnil, kdy mina explodovala.

Zvuky výbuchu podle něj slyšeli ukrajinští zaměstnanci elektrárny, kteří navzdory ruské okupaci v atomovém zařízení nadále pracují. „Rusové se však snažili pracovníky 'uklidnit' a stopy rychle skrýt, aby je neviděli experti MAAE,“ tvrdí ukrajinská energetická společnost.

V minulých dnech Rusové rozšiřují opevnění rozsáhlého areálu elektrárny, mj. přidali další plot. Ukrajinský personál, kteří nadále do provozu dochází pracovat, bude muset vystoupit z autobusu už dřív a zbytek dojít pěšky, informuje zpravodajský server Fakty

Koncem března byl podruhé v okupované elektrárně i v okolí na inspekci generální ředitel MAAE Rafael Grossi. S kolegy musel přejít minovým polem, aby se dostal z území pod ukrajinskou kontrolou na to okupované Rusy. „Hydroelektrárna na Dněpru je klíčovou součástí systému, který udržuje nukleární bezpečnost Záporožské jaderné elektrárny,“ připomněl na twitteru. „Ukrajinský prezident Zelenskyj mi ukázal nedávné poškození přehrady.“

Elektrárna už elektřinu nevyrábí, všech šest reaktorů je odstaveno – palivové tyče je však nutné aktivně chladit. K tomu potřebuje elektrárna proud, jehož dodávky ruské bombardování Záporožské oblasti několikrát narušilo. V takových chvílích musí chlazení spoléhat na naftové generátory elektřiny.

Video  Drábová v Blesku o ruských hrozbách: Putin je šílený, ale k jaderné válce nesáhne.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa