Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Únik tajných dokumentů vyděsil i USA, Pentagon přiznal vážné riziko. Kdo za únikem stojí?

Aktualizováno -
11. dubna 2023
10:17
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
10. dubna 2023
20:30

Únik utajovaných amerických vojenských dokumentů představuje pro národní bezpečnost USA závažné riziko. Podle agentury AFP to uvedl mluvčí Pentagonu. Materiály týkající se zejména Ukrajiny, které v posledních týdnech kolují na sociálních sítích, se podle amerického ministerstva obrany zdají být autentické, v některých případech ale byly patrně upraveny. Uniklé dokumenty mimo jiné ukazují na to, že USA patrně špehovaly i samotného Volodymyra Zelenského.

Ministerstvo obrany „nepřetržitě pracuje na zjištění rozsahu šíření informací“ a jejich pravdivosti, řekl novinářům mluvčí amerického ministerstva obrany Chris Meagher. Skutečnost, že tyto dokumenty kolují on-line, podle něj představuje „velmi vážné riziko pro národní bezpečnost a může potenciálně podporovat dezinformace“. Uniklé dokumenty označil za „vysoce utajovaný citlivý materiál“.

Dokumenty jsou v podobném formátu, ve kterém se podává „aktuální denní hlášení vysoce postaveným americkým představitelům o operacích týkajících se Ruska a Ukrajiny“, uvedl Meagher. Pentagon nyní zkoumá, kdo všechno k nim mohl mít přístup a jakým způsobem jsou dotčené informace šířeny.

Uniklý materiál podrobně popisuje plány USA a NATO na posílení ukrajinské armády před plánovanou ofenzivou proti ruským jednotkám. Agentura Reuters uvedla, že některé dokumenty jsou na internetu dostupné už od března. Investigativní novináři včetně webu Bellingcat tvrdí, že dokumenty mohly na diskuzní platformě Discord kolovat i celé měsíce.

Rychle je rozšířily zejména proruské kanály na telegramu. Podle Kyjeva obsahují smyšlené údaje, nepřesnosti se podle amerických činitelů objevily mimo jiné v seznam odhadů obětí na ruské i ukrajinské straně.

V tuto chvíli „nevíme, kdo za tím stojí, a nevíme, jaký je jejich motiv“, uvedl bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Potvrdil také, že alespoň některé z dokumentů byly upraveny, administrativa se nicméně snaží teprve ověřit jejich pravost v plném rozsahu.

Pentagon už dříve uvedl, že prošetří, jak se dokumenty dostaly na veřejnost. Americký ministr obrany Lloyd Austin se o jejich úniku podle mluvčího poprvé dozvěděl ve čtvrtek 6. dubna a od pátku vede o problému pravidelné brífinky s vysoce postavenými představiteli. Uniklé dokumenty se netýkají pouze Ukrajiny, ale rovněž dalších spojenců Washingtonu od Izralel po Jižní Koreu.

Co vše z uniklých dokumentů je nové?

Reportéři stanice BBC materiály podrobně analyzovali, podle nich je mnoho informacích známých, co je ale nového, je ohromné množství detailů. A dále rovněž to, že najednou jsou tyto informace na jednou místě.

V případě války na Ukrajině se mluví například o počtech padlých či zraněných ruských vojáků, americké zpravodajské služby toto číslo odhadují na 189 500 až 223 tisíc. O podobných odhadech se mluvilo i v minulosti. Doplňují i ztraty na ukrajinské straně 124 500 až 134 tisíc mrtvých nebo zraněných. I s tímto údajem už byli novináři obeznámeni.

Nicméně počty zabitých vojáků je místo, kde bylo mnohonásobně upravováno, například v uniklých dokumentech rozšířených na Telegramu se mluví o tom, že Ukrajina má na 61 až 71 tisíc mrtvých vojáků, v „americké verzi“ je to 16 až 17 tisíc. To vede k otázce, kdo a proš dokumenty zveřejnil.

Kdo a proč?

Investigativci z Bellingcatu Aricu Tolerovi se zatím nepodařilo dopátrat toho, kdo jako první dokumenty „vypustil“. Co se úniku tajných dokumentů, nebo citlivých informací, podle Tolera i ostatních novinářů to není nic neobvyklého, a to ani to, že se objevily na platformě jako Discord, v roce 2019 těsně před britskými volbami byly takto zveřejněné složky o britsko-amerických obchodních vztazích na otevřené sociální síti Reddit. Tehdy se podařilo vypátrat zdroj – bylo jím Rusko.

Samozřejmě nově uniklý dokument obsahuje mnohem citlivější údaje a má schopnost způsobit mnohem větší škodu. Kyjev rozhodně neskáče radostí, že se něco takového stalo, zvláště v pro válku tak kritickém okamžiku. I když z ukrajinských kruhů zaznívají hlasy, že jde čistě o ruskou dezinformační kampaň. Vojenští komentátoři si zase myslí, že může jít o promyšlený tah Západu, který má zmást ruské velení.

Hlavní je však to, že v dokumentech – zatím – není nic, co by odhalovalo směr, jakým se bude jarní protiofenziva ubírat, ani jak bude probíhat. Kreml má zřejmě dobrou představu o tom, jak je Ukrajina na protitah připravena, i když v minulosti se prokázala i neschopnost jejich zpravodajských služeb, to je evidentní i na probíhající války. Pro Kyjev je však klíčové držet nepřítele v nejistotě.

Minulý týden byl o dokumentech informován i americký prezident Joe Biden, který o nich patrně bude v nadcházejících dnech hovořit se spojenci, uvedl Kirby. Už v úterý se Biden setká s britským premiérem Rishi Sunakem při návštěvě Severního Irska.

Video  Záběry z přední linie v Bachmutu: Tvrdé boje a město v troskách  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa