Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Desítky zraněných po útoku Rusů v Záporoží: Dopad rakety na panelák zachytilo video

Video se připravuje ...
Autor: Mii, ČTK, swp - 
22. března 2023
16:16

Rusové dnes podnikli další útok na civilní cíl. V Záporoží dopadla ruská raketa na obytný dům, osudný okamžik zachytilo video, které zveřejnil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten také útok odsoudil.

Anatolij Kurtjev ze záporožské radnice informoval, že útok si vyžádal život jednoho člověka. Dalších 25 lidí je podle něj v nemocnici, z toho tři ve vážném stavu.

„Rezidenční oblast, kde žijí obyčejní lidé s dětmi, je pod palbou. Nesmí se to stát prostě dalším dnem na Ukrajině nebo kdekoli jinde na světě. Svět potřebuje větší jednotu a odhodlání porazit ruský teror rychleji a ochránit životy,“ uvedl Zelenskyj.

K dopadu rakety došlo kolem 11:20 tamního času, vedení města okamžitě vyzvalo obyvatele, aby nezveřejňovali žádné fotografie a videa. „Nepomáhejte nepříteli. Nadměrná informační pozornost poškozuje obranné síly Ukrajiny,“ sdělilo.

V Záporoží probíhají intenzivní boje od začátku války. Podle ukrajinského generálního štábu se tu nicméně Ukrajincům daří bránit. „V regionech u měst Záporoží a Cherson jsou Rusové v defenzivě,“ uvedl dnes ráno štáb.

9:25
Dnes

„Já proti tomu nebojuji, ať si každý občan Slovenské republiky dělá se svými penězi, co chce, je to jeho rozhodnutí,“ komentoval premiér Robert Fico sbírku na nákup zbraní pro Ukrajinu. „Samozřejmě je to symbolické, tři miliony eur (75 milionů Kč) do války na Ukrajině... Víte, co říkají Češi? ‚Prd do Stromovky‘, promiňte ten výraz,“ prohlásil před několika dny v rozhovoru pro Joj. Od té doby Slováci vybrali další milion.

„Je to o 4 miliony eur víc, než poslala na nákup zbraní pro Ukrajinu jeho vláda,“ kontruje iniciativa Dárek pro Putina a nabízí tričko proti Ficovi.

8:56
Dnes

Turecko jedná s americkým energetickým gigantem ExxonMobil o mnohamiliardové dohodě o nákupu zkapalněného zemního plynu ve snaze omezit svou závislost na ruské energii, uvedl list Financial Times. Turecko je sice v NATO a prodává zbraně Ukrajině, Ankara však nadále dokázala s Moskvou jednat.

8:05
Dnes

„Rusové zasáhli od začátku války ukrajinské elektrárny už sto osmdesátkrát. Spálená země, to by Rusákovi šlo,“ tweetuje Dana Drábová, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ve svém pravidelném hlášení o radiační situaci na Ukrajině (zůstává normální).

 

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa