Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

7 otázek k Si Ťin-pchingovi u Putina v Kremlu: Co návštěva znamená? A Putin v jednáních neuspěl?

  • Autor: man,swp,Darina Jíchová,ČTK - 
    Aktualizováno -
    22. 3. 2023
    07:14
    22. 3. 2023
    05:00

    Oči světa se soustředily na Moskvu, kde byl od pondělka na návštěvě čínský prezident Si Ťin-pching (69). Očekávání Ruska byla veliká, ale podle expertů oslovených Aha! může země přejít do větší podřízenosti Pekingu.

    Čínský prezident Si Ťin-pching dnes ráno odletěl z Moskvy. S odvoláním na čínskou státní televizi CCTV o tom informuje agentura Reuters. Si tak ukončil třídenní státní návštěvu země, která už déle než rok vede ozbrojenou agresi vůči sousední Ukrajině a čelí kvůli tomu sankcím ze strany západních zemí. Peking uvádí, že je ohledně konfliktu nestranný a zasazuje se o „mír a dialog“.

    Pro čínského prezidenta šlo o první zahraniční cestu od znovuzvolení prezidentem na bezprecedentní třetí funkční období. V Moskvě byl zároveň jako první cizí hlava státu od doby, kdy minulý týden Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území.

    Putinovi se pravděpodobně nepodařilo dojednat neomezené dvoustranné partnerství s Čínou, ve které doufal, uvedl v noci na dnešek ve své pravidelné zprávě k válce na Ukrajině americký Institut pro studium války (ISW). Závazky, které obě země přijaly při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskvě, jsou podle něj nevyvážené.

    Dvojice politiků spolu v úterý v Kremlu jednala čtyři a půl hodiny a vydala také společné prohlášení, v němž se mimo jiné staví proti „všem jednostranným sankcím“ vyhlášeným s opomenutím Rady bezpečnosti OSN. Varovala i před zhoršováním krize na Ukrajině a jejím přechodem do „nekontrolovatelné fáze“.

    ISW ale poznamenává, že Si nevyjádřil žádný záměr podpořit ruskou válku kromě „vágních diplomatických ujištění“, což je podle amerických analytiků pravděpodobně méně, než v co Putin doufal.

    „Putinovi se pravděpodobně nepodařilo zajistit přesně takový druh partnerství, jaký potřebuje a po jakém touží, a Si pravděpodobně odjede z Moskvy s ujištěními, která jsou jednostrannější, než Putin zamýšlel,“ je přesvědčen ISW.

    Dokládá to tím, že Putin na rozdíl od Sia slíbil řadu opatření, která „ukazují na pokračující orientaci Ruska na Čínu a jeho závislost na ní v energetickém a hospodářském sektoru, což se ve srovnání s relativně umírněnými závazky Sia jeví jako velmi jednostranné“.

    11:28
    Dnes

    Na ukrajinské frontové linii nastala patová situace, jsou proto příhodné podmínky pro zahájení mírových rozhovorů, míní běloruský vůdce Alexandr Lukašenko.

    10:40
    Dnes

    Rusko ve středu v Radě bezpečnosti OSN vetovalo rezoluci proti závodům ve zbrojení ve vesmíru, kterou předložily Spojené státy a Japonsko. Návrh podpořilo 13 z 15 členů rady, Čína se zdržela.

    Rezoluce vyzývala všechny státy, „aby aktivně přispěly k mírovému využití vesmíru a k předcházení závodů ve zbrojení ve vesmíru“. Návrh rezoluce dále zdůrazňoval, že je nutné dodržovat kosmickou dohodu, kterou ratifikovalo více než sto zemí, a nedopravovat na oběžnou dráhu kolem Země „žádné objekty s atomovými zbraněmi nebo jinými typy zbraní hromadného ničení“ a „nerozmisťovat takové zbraně ve vesmíru“. Detonace atomové bomby nebo jiné zbraně hromadného ničení by měla dramatický dopad na aktivity ve vesmíru a na planetu Zemi. Americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová varovala, že takový výbuch by mohl zničit tisíce satelitů poskytujících životně důležité služby pro komunikaci, vědu, meteorologii, zemědělství nebo národní bezpečnost.

    10:10
    Dnes

    Za poslední den ztratil protivník 1040 lidí, 13 tanků, 14 obrněných vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

    Zobrazit celý online

  • 1.Si: Naše přátelství roste

    Ačkoliv se Čína k válce staví neutrálně, diktátor Putin třídenní návštěvu prezidenta Si vnímal jako přátelskou, která staví mosty mezi oběma zeměmi. „Stojíme bok po boku jako skála uprostřed rychle tekoucího potoka,“ uvedl Putin.

    Ten měl společně se Si Ťin-pchingem poobědvat mezi čtyřma očima. „Naše přátelství neustále roste a musíme si ho vážit,“ řekl prezident Si.

    Jeho návštěvu Peking už dopředu označil za cestu míru. Na programu proto nechybělo projednávání situace na Ukrajině. Experti, které deník Aha! oslovil, ale mluví o nové kapitole ruských dějin, kdy se země stává závislou na asijské velmoci. Ta bude Rusko využívat pro své vlastní ekonomické a strategické cíle...

  • 2.Může Západ přibližování obou zemí zabránit?

    „Nemyslím si, že Evropa má nyní možnost narušit vazbu mezi Ruskem a Čínou,“ sdělil exministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Západ by podle něj měl být připraven Rusko v budoucnu opět vtáhnout do dialogu s Evropou, až se válka na Ukrajině vyřeší.

    „Aby nevznikl rusko-čínský monolitický blok, který by měl velmi silné vojenské postavení ve světě i obrovskou váhu v podobě čínské ekonomiky,“ vysvětlil.

  • 3.Stává se Rusko vazalským státem?

    „Rusko sklouzává do poměrně těžké závislosti na Číně. To je něco, čemu by se Rusko snažilo dříve vyhnout. Dnes jeho představitelé nemají na výběr,“ vysvětluje exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

    Další exšéf Černínského paláce Karel Schwarzenberg (TOP 09) to vidí jasně. „Jde o pozvolné podmanění Ruské federace pod čínskou nadvládu,“ uvedl.

  • 4.Co Rusko od Číny potřebuje?

    Rusko je dnes částečně izolováno od světa. Ačkoliv obchod s ním stále některé země udržují, Čína je pro něj nejdůležitější. Jen vloni ruský export do Číny vzrostl o 43 procent. Peking je sice ochotný pomoci, ale jen tam, kde je to pro něj výhodné, tvrdí odborník na Rusko Pavel Havlíček z Asociace pro mezinárodní otázky (AMO).

    „Třeba barel ruské ropy stojí dnes Čínu kolem 25 až 30 dolarů. Čína není hloupá, aby nabídla 60 dolarů, když Rusko potřebuje jakékoliv finanční prostředky,“ míní.

    Čína navíc umožňuje podle Havlíčka částečné obcházení sankcí. To Rusku může pomoct se získáváním technologií, zbraní či sestrojováním raket s přesným dostřelem, které Putin potřebuje.

  • 5.Postaví se Čína oficiálně za Rusko?

    „Pro Čínu je momentálně nejvýhodnější svůj postoj vůči Ukrajině neměnit. Jsou v ideální pozici, kterou dokázali ekonomicky vytěžit,“ odpovídá expertka na Čínu Ivana Karásková z AMO na otázku, zda by se Peking otevřeně postavil proti Ukrajině.

    „Rusko je ve strašně slabé pozici, tak není jasné, proč by se kvůli němu Čína přetrhla. Prezidentovi Si tam stačí zajet, usmát se a říct, že drží palce,“ řekl exministr zahraničí Zaorálek.

  • 6.Začne Čína víc vojensky pomáhat Kremlu?

    „Čína už dnes přes soukromé firmy dodává munici Rusku tak, aby se vyhnula sekundárním sankcím Západu. Kritika už za to zazněla a země ji vnímá. Nemyslím si proto, že to povede k dramatickému navýšení munice,“ myslí si Karásková. Podle jejích slov Čína testuje, na co vše západní země upozorní, a zkouší tak své možnosti.

  • 7.Může návštěva upevnit Putinovu moc?

    Putinova cesta na Krym a do Mariupolu by se v posledních dnech neuskutečnila, nebýt návštěvy prezidenta Si v Rusku, uvedl Havlíček z AMO.

    „Je to signál Pekingu i vysoce postaveným lidem v Rusku, jako třeba čečenskému vůdci Kadyrovovi, že má Putin vše pod kontrolou. A to i přes fakt, že je situace v Rusku rozjitřená jak na společenské úrovni, tak mezi elitami,“ sdělil.

  • 8.Si chce vleklou válku

    Expertka z Katedry válečných studií londýnské univerzity King's College London a spisovatelka Jade McGlynnová rovněž analyzovala význam jednání Sia a Putina. Podle ní čínskému prezidentovi válka na Ukrajině vyhovuje, a dokonce by prý uvítal, kdyby se táhla roky. To by totiž odpoutalo pozornost Západu od dění v Číně, uvedla McGlynnová v komentáři pro Daily Mail.

    Putin dobře ví, že ho Čína potřebuje, potřebuje ruskou ropu a plyn, loni na společném jednání prohlašovali, že přátelství mezi jejich národy nezná limitů, nyní, že jejich přátelství roste dál.

    „Si nemá problém hrát hlavní roli v této Putinově fikci, pomůže i sám sobě na domácí politické scéně, ukáže, že ruská válka na Ukrajině Čínu úplně neizolovala,“ vysvětlila McGlynnová. „A Putin všechna Siova slova s radostí přijme.“

    Čína je mazanější než Rusko

    McGlynnová zdůraznila, že Moskva a Peking k světové politice přistupují jinak. „Peking je tomhle mnohem chytřejší. Putin kolem sebe kope, často se přepočítává a vidí svět jen v hrubých obrazech postavení, Si je mazanější a prezentuje sám sebe jako muže míru, to můžeme vidět i v tom, jak se neustále ohání svým 12bodovým plánem vedoucím ke konci války na Ukrajině, ale Si vlastně chce, aby válka pokračovala,“ nastínila.

    „Proč? Protože s tím, jak válka pokračuje, Si jako čínský vůdce vidí, jak by Západ reagoval, kdyby i on vzal věci do svých rukou v záležitostech jako invaze Tchaj-wanu,“ objasnila expertka. Například minulý měsíc CIA publikovala zprávu, ve které se uvádí, že Si vydal rozkaz, aby armáda byla připravena na vpád do Tchaj-wanu do roku 2027. Počítá také s tím, že válka na Ukrajině je pro Západ „perfektní rozptýlení“, tedy že nebude tolik pozornosti věnováno jeho plánům.

Video se připravuje ...
Další videa