Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zatykač na Putina: Pavel odsoudil únosy dětí, Fiala zmínil brutalitu Rusů, Lipavský válečné zločiny

Aktualizováno -
17. března 2023
18:25
Autor: simao, ČTK - 
17. března 2023
17:48

Soud v Haagu vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina, což vyvolalo řadu ohlasů. Také český ministr zahraničí Jan Lipavský vítá, že mezinárodní soud zatykač vydal, navíc v krátké době. Putin je podle něj odpovědný za válečné zločiny. Obdobně reagují i další politici. Vydání zatykače na Putina ukazuje, jak brutálně a v rozporu s mezinárodním řádem Rusko na Ukrajině postupuje, uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Prezident Pavel označil rozhodnutí soudu za správné. Únosy děti by rozhodně neměly být tolerovány, uvedl.  

České ministerstvo zahraničí vítá, že Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a že tak učinil v krátké době, uvedl na dotaz Blesku ministr Jan Lipavský (Piráti). 

„Putin je bezpochyby odpovědný za válečné zločiny a za zločin agrese a má stát před soudem. Velmi vítáme, že ICC k tomuto kroku přistoupil, a oceňujeme, že to zvládl v tak krátké době,“ uvedl pro Blesk ministr Lipavský.

Pavel: Život to Putinovi zkomplikuje

Prezident Petr Pavel označil rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu vydat zatykač na Putina za správné. Únosy děti by rozhodně neměly být tolerovány, uvedl.

„Před odletem z Polska jsem dostal zprávu o vydání mezinárodního zatykače na Vladimíra Putina. Život mu to zkomplikuje minimálně při cestování. Místo uvítací delegace by ho v zemích zavázaných smlouvou k ICC čekala delegace zatýkací,“ uvedl prezident Pavel.

„Respektujeme-li mezinárodní právo, musíme odmítnout jeho porušování, ať jde o kohokoliv. Zločiny proti lidskosti, útoky na civilní cíle, únosy dětí ani další válečné hrůzy nelze tolerovat. Putin stojí v čele země, která se těchto zločinů dopouští, proto je vydání zatykače správné,“ dodal Pavel.

„Vydání zatykače na Vladimira Putina pro podezření z válečných zločinů jasně ukazuje, jak brutálně a v rozporu s mezinárodním řádem Rusko na Ukrajině postupuje. V tuto chvíli je důležité, aby mezinárodní společenství pokračovalo v silné podpoře ukrajinských obránců, kteří bojují nejen za svoji vlast, ale za bezpečnost celé Evropy,“ vzkázal na twitteru český premiér Petr Fiala (ODS).

Pekarová: Diktátor a zvěrstva

„Nechat unášet bezbranné děti mu problém nedělá. Čelit tváří v tvář důsledkům – k tomu mu odvaha chybí. Za zvěrstva, která Rusko na Ukrajině páchá, je diktátor Putin osobně zodpovědný. Je jedině správně, že tribunál v Haagu zatykač na válečného zločince vydal,“ uvedla na twitteru šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Bžoch: Putina nejspíš zlikviduje jeho nástupce

„Nebudeme si nic nalhávat. Zatykač je nevymahatelný. Putina nejspíš zlikviduje jeho nástupce. Závažné zločiny je ale třeba dále vyšetřovat, sbírat důkazy a svědectví. Lidé, kteří jsou v klíčových funkcích Ruské federace, budou také voláni k odpovědnosti za tuto zbytečnou válku,“ uvedl stínový ministr zahraničí Jaroslav Bžoch (ANO).

Kromě Putina ICC vydal zatykač také na zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Marii Lvovou-Bělovou.

Soud zahájil stíhání v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu, konkrétně kvůli útokům na civilní infrastrukturu a únosům ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska. Podle ruského ministerstva zahraničí rozhodnutí ICC nemá žádný význam, protože země nepřijala Římský statut, na jehož základě tento mezinárodní soud vznikl.

Postup soudu však uvítali ukrajinští představitelé. Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak podle Reuters prohlásil, že zatykač na Putina „je jen začátek“, a ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin rozhodnutí označil za „historické“.

13:49
Dnes

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

12:14
Dnes

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

Zobrazit celý online

Video  Velvyslankyně v Nizozemsku: Vyšetřování ruských válečných zločinů na Ukrajině nemá obdoby.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa