Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rusko letos nic nezíská, říká šéfka špionů. A popsala, co ovlivní ukrajinskou ofenzivu

Autor: tsv - 
10. března 2023
15:53

Ředitelka tajných služeb USA Avril Hainesová před americkým Senátem představila odhad dalšího vývoje rusko-ukrajinského konfliktu. Tento rok na základě dosavadních informací rozvědky Rusko nenabude žádných významných územních zisků, ani se mu nepodaří obnovit vlastní armádu. Zda se letos Ukrajině podaří získat převahu, bude dle Hainesové záviset na mnoha faktorech včetně toho, o jaké množství vojáků a válečné techniky země přijde v bojích.

„Momentálně probíhá opotřebovávací válka, ve které nemá ani jedna strana vojenskou převahu,“ uvedla Hainesová. Mezi vážné problémy ruské armády zařadila „nedostatek vojáků a munice, nefunkční vojenské velení, vyčerpání“, výzvy související s nízkou morálkou a vysokou úmrtnost. „Putin zřejmě lépe chápe limity toho, čeho je jeho armáda schopná dosáhnout, a zdá se, že se pro teď soustředí na skromnější vojenské cíle,“ doplnila.

Ruskou armádu podle ní mimo jiné výrazně oslabily sankce uvalené Západem. „Bude pro ně čím dál tím náročnější v příštích měsících udržet i současnou úroveň útočných operací a postupně se mohou zcela přesunout jen k obraně území, která teď okupují,“ pokračovala ředitelka. „Zkrátka nepředpovídáme, že by se letos ruská armáda zotavila natolik, aby si zajistila významnější územní zisky.“

I kdyby to mělo zabrat roky

„Putin pravděpodobně počítá s tím, že čas funguje v jeho prospěch,“ dodala. „Prodlužování války včetně potenciálních přestávek v bojích může být jeho nejlepší zbývající možností, jak nakonec zajistit ruské strategické zájmy na Ukrajině, i kdyby to mělo zabrat roky.“

„V tuto chvíli Ozbrojené síly Ukrajiny dále čelí ruské ofenzivě na východě Ukrajiny,“ konstatovala Hainesová. „A zatímco tyto ruské útoky znamenají velké ztráty pro Rusko, to, do jaké míry budou muset ukrajinské síly sahat do rezerv, a o kolik dalších vojáků přijdou, pravděpodobně ovlivní schopnost Ukrajiny v létě pokračovat v ofenzivě.“ Na ředitelčin přednes upozornil server The Guardian.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
25. 4. 2024

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Kompletní online

Video  Raketový útok na Záporoží: Komplikované odstraňování trosek  - Ukrajinské záchranné složky
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa