Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ruska Máša (12) nakreslila obrázek proti válce: Skončila v dětském domově, otci hrozí vězení

Autor: pma, swp - 
3. března 2023
19:52

Když vloni v dubnu namalovala dvanáctiletá Ruska Máša obrázek na podporu Ukrajiny, zřejmě netušila, jaké fatální dopad to na její rodinu bude mít. Otec Alexej Moskalev byl obviněn z opakované diskreditace ruské armády a hrozí mu tři roky za mřížemi. Máša skončila v dětském domově v Jefremově.

Třiapadesátiletý Rus Alexej Moskalev vychovává svou dvanáctiletou dcerku Mášu sám. Dívčina matka se od rodiny před devíti lety odstěhovala a otec s dcerou zůstali žít ve městě Jefremov v Tulské oblasti.

Vloni na jaře, přibližně dva měsíce po začátku ruského násilného vpádu na Ukrajinu, poprosila učitelka výtvarné výchovy v tamní škole své žáky, aby nakreslili obrázky na podporu ruské armády. Dvanáctiletá Máša ale namalovalo něco, co kantorku šokovalo.

Hrozili, že mi dceru vezmou

Šesťačka na svůj papír vyobrazila maminku, která stojí na kopci s ukrajinskou vlajkou a drží za ruku malé dítě. Z druhého kopce, nad kterým vlaje ruská vlajka, na dvojici míří rakety. Nad touto scenérií stojí jasný vzkaz: „Ne válce“ a „Sláva Ukrajině“.

Vyděšená učitelka Mášinu kresbu běžela ukázat ředitelce školy a události nabraly rychlý spád. Otec byl důstojníky nařčen z toho, že dceru učí protiválečným názorům. „Tři a půl hodiny mi tvrdili, že svou dceru vychovávám nesprávně. Řekli, že mi ji vezmou a zavřou mě do vězení,“ vypověděl v minulosti Alexej pro ruský web Meduza.

Hlasitý poslech hymny a surové bití

Dívka pak přestala ze strachu chodit do školy a krátce před koncem loňského roku se u rodiny objevila policie. Důstojníci v domě zpřeházeli nábytek, vybrali všechny rodinné úspory, sebrali Mášinu kresbu a odvedli otce do jedné z vyšetřovacích místností na stanici. „Mlátili mi hlavou o zeď a o podlahu. Pak mě nechali dvě a půl hodiny ve výslechové místnosti s ruskou státní hymnou hrající na maximální hlasitost,“ vypověděl Alexej.

Rus byl ve stejné době obviněn z opakované diskreditace ruské armády a minulý týden byl zadržen. Podle tamní organizace OVD hrozí Alexejovi až tři roky vězení. Jestli bude odsouzen, se obviněný muž dozví v následujících dnech. Máša by měla být v současné době v dětském domově v Jefremově.

12:57
Dnes
!

Europoslanci dnes schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, zároveň ale i ochranu zemědělců v Evropské unii. Dovoz ukrajinských zemědělských produktů do EU bude i nadále pokračovat bez cel a kvót, budou ale platit určitá omezení. Právě ta mají podpořit unijní farmáře, kteří již několik měsíců protestují v mnoha zemích sedmadvacítky. Nově bude například platit, že pokud dovoz některých produktů z Ukrajiny překročí určité objemy, EU na ně znovu zavede cla.

Návrh podpořilo 428 europoslanců, 131 jich bylo proti a 44 se zdrželo hlasování.

12:11
Dnes

Ukrajina přestala poskytovat konzulární služby ukrajinským občanům v branném věku, kteří pobývají v zahraničí. Výjimkou budou ti, kteří se budou chtít vrátit do země, sdělilo dnes agentuře Reuters ministerstvo zahraničí v Kyjevě. Šéf ukrajinské diplomacie v této souvislosti uvedl, že pobyt v zahraničí nezbavuje muže jejich povinností vůči vlasti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týden podepsal nový zákon, který mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi v plném rozsahu. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

11:37
Dnes

Británie poskytne Ukrajině na obranu před ruskou agresí dosud největší balík vojenské pomoci, který bude obsahovat 1600 střel, 400 vozů a téměř čtyři miliony kusů munice. Podle britských médií to oznámil úřad premiéra Rishiho Sunaka před jeho dnešní cestou do Varšavy. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Sunakovi telefonicky poděkoval za novou pomoc, která počítá i s dalšími 500 miliony liber (11,8 miliardy korun), čímž Londýn zvýší letošní finanční podporu pro Kyjev na tři miliardy liber.

„Pokud bude (ruskému prezidentu Vladimiru) Putinovi dovoleno uspět v této útočné válce, nezastaví se na polské hranici,“ upozornil Sunak před cestou do Polska, které s Ukrajinou sdílí téměř 500 kilometrů dlouhou hranici. Podle britského premiéra je pro evropské země účinná obrana Ukrajiny otázkou vlastní bezpečnosti.

Zobrazit celý online

Video  Válečný zpravodaj z Ukrajiny: Padaly na nás střepiny z raket. Co ho překvapilo v Bachmutu?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa