Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Češi poskytli domov statisícům Ukrajinců: Primátor Svoboda vyjádřil dík těm, kteří se jich v Praze ujali

Autor: ses, lig - 
24. února 2023
17:23

Vpád ruských vojsk na Ukrajinu před rokem vyhnal ze svých domovů více než milion civilistů. Představitelé hlavního města v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS) k příležitosti tohoto smutného výročí poděkovali dobrovolníkům a členům neziskových organizací. Poděkovali za pomoc při zvládání uprchlické krize, která přivedla tisíce rodin také do Česka. Na tiskové konferenci svůj vděk vyjádřil také zástupce ukrajinského velvyslanectví a rovněž hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

Je tomu přesně rok, kdy v nočních hodinách ruská vojska překročila ukrajinské hranice a ruské rakety začaly dopadat na města po celé Ukrajině. Válka, která ze svých domovů vyhnala přes statisíce civilistů, přivedla významnou část z nich také do Česka, kde se rozhodli dočasně či trvale vyhledat bezpečí. Na pražské Hlavní nádraží se tak v následujících dnech po vpádu ruských vojsk začaly hrnout vlaky plné tisíců rodin, které za sebou doma zanechaly téměř celý život.

V této složité situaci je ale s otevřenou náručí na Hlavním nádraží a v asistenčních centrech přijali pomocníci z řad dobrovolníků, složek IZS a neziskových organizací, aby jim jejich zoufalou situaci co nejvíce usnadnili. K příležitosti tohoto smutného výročí pražský primátor Bohuslav Svoboda společně s hejtmankou Středočeského kraje Petrou Peckovou a řadou dalších představitelů různých institucí za jejich pomoc poděkovali. Při té příležitosti došlo také k odhalení panelové výstavy fotografií, které události po 24. únoru zachytily.

Video  Ukrajinský dětský pěvecký sbor organizace Kroky dobra zazpíval také českou písničku Ach, synku, synku.  - Blesk
Video se připravuje ...

Pomoc a vděk

Úvodem děkovné tiskové konference zazněly tři písně v podání ukrajinského dětského pěveckého sboru organizace Kroky dobra. Dětský sbor všem přítomným vyrazil dech, když po dvou úvodních písních v ukrajinštině zazněla také píseň Ach, synku, synku v dokonalé češtině. Ve svém proslovu to s údivem vyzdvihl primátor Bohuslav Svoboda. Spolu s ním byl přítomen i jeho první náměstek a předchůdce ve funkci primátora Zdeněk Hřib (Piráti).

„Když jsem slyšel zpívat ukrajinský dětský sbor píseň, která připomíná začátky naší demokracie, co připomíná T. G. Masaryka a všechny principy, na kterých naše země vznikala, musím říct, že je to pro mě opravdu mimořádný zážitek,“ pronesl primátor Svoboda. Kromě toho ve své řeči samozřejmě poděkoval všem zúčastněným složkám a pomocníkům, kteří v hrůzách války pomáhali prchajícím rodinám alespoň trochu žít. „Vážím si každého, komu nebyl osud lidí prchajících před tímto krutým válečným konfliktem lhostejný,“ dodal.

Svůj vděk směrem k dobrovolníkům a neziskovým organizacím vyjádřila také hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková. Zavzpomínala, jak před rokem ještě společně s bývalým primátorem Hřibem celou situaci intenzivně řešili, jelikož jak sama řekla: „Středočeský kraj a Praha jsou spojené nádoby“.

Připomněla, jak se během tří dnů muselo asistenční centrum z Národní knihovny na Mariánském náměstí přesunout do kongresového centra kvůli nízké kapacitě, a řadu dalších výzev, před kterými všichni stáli. „Nikdy nezapomenu na den, kdy jsem vyšla z centra a proti mně šli lidé, kteří v tu chvíli přijeli do České republiky a se kterými jsme se o tři měsíce dříve ještě za mírového stavu setkali v Kyjevě na návštěvě naší partnerské Kyjevské oblasti. Tři měsíce nato jsme se nebavili o spolupráci na krásných kulturních a turistických projektech, ale na poskytnutí pomoci a zázemí,“ zavzpomínala Hejtmanka Pecková

Děkovné řeči ale nepronesli pouze představitelé z Česka, nýbrž také zástupce Ukrajinského velvyslanectví Vitalij Usatyj, který vyjádřil obrovskou vděčnost za pohotovou pomoc a vlídné přijetí ze strany českých obyvatel: „Jménem všech Ukrajinců bych vám rád poděkoval za pomoc, kterou každý mohl vyhledat v asistenčním centru, děkuji dopravci České dráhy za poskytnutí evakuačních vlaků, díky kterým se naši občané mohli pohodlně a zdarma dopravit do bezpečí“.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Ačkoliv se za rok války situace s přílivem uprchlíků významně stabilizovala, na Hlavním nádraží dodnes fungují dobrovolníci, kteří jsou připravení se o každého, kdo prchá před válkou, postarat a poskytnout mu všechny potřebné. Jejich činnost zde bude připomínat panelová výstava fotografií, které zachycují celou řadu momentů z dob, kdy na Hlavním nádraží přespávaly ukrajinské matky s dětmi často jen v dekách na zemi.

„Pražské Hlavní nádraží se na několik měsíců stalo klíčovým místem pomoci. Museli jsme ve velmi krátkém čase zajistit azyl tisícům prchajících rodin a zároveň bezproblémový chod nejvytíženějšího nádraží v Česku. Podařilo se to jen díky maximálnímu nasazení všech zapojených institucí a dobrovolníků. Za to všem moc děkuji,“ sdělil generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Video se připravuje ...
Další videa