Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Při pádu vrtulníku v Brovarech zemřel ukrajinský ministr vnitra: Zahynuly i maminka s dcerou Milanou

Autor: rix, ČTK - 
19. ledna 2023
10:53

Při středeční nehodě helikoptéry v ukrajinském městě Brovary zahynulo vedení ukrajinského ministerstva vnitra. Stroj spadl do areálu místní školky, kde se zrovna pohybovala i maminka Olena s dcerou Milanou. Obě přišly o život. Při neštěstí zemřelo dohromady 14 lidí. 

O tragédii informoval na twitteru ukrajinský ministerský poradce Anton Geraščenko. „Malá Milana a její matka Olena zemřely po havárii vrtulníku,“ potvrdil smutnou událost. Jak dodal, otec a manžel Oleksandr zůstal naživu. Přežila i Milanina sestřička. „Ztratili dvě velmi důležité osoby,“ dodal Geraščenko. 

Video  Při nehodě vrtulníku v Brovarech zemřel ministr vnitra Denys Monastyrskyj.  - Twitter
Video se připravuje ...

Při pádu vrtulníku u Kyjeva zahynulo 14 lidí včetně ukrajinského ministra vnitra Denyse Monastyrského, několika dalších osob z vedení ministerstva a jednoho dítěte. Oznámily to ukrajinské úřady. Helikoptéra se zřítila v mlze poblíž školky. Prezident Volodymyr Zelenskyj nařídil tajné službě, policii a dalším orgánům zjistit příčiny nehody. Později uvedl, že podle jeho názoru nešlo o nešťastnou náhodu.

„Dnes ráno se v Brovarech zřítil vrtulník státní záchranné služby. V důsledku letecké katastrofy zahynulo vedení ministerstva vnitra: ministr (Denys Monastyrskyj), první náměstek ministra (Jevhenij Jenin) a státní tajemník (Jurij Lubkovyč),“ oznámil ve středu náčelník ukrajinské policie Ihor Klymenko, kterého vláda později jmenovala náměstkem ministra vnitra a dočasně mu uložila vykonávat ministerskou roli.

„Po upřesnění informací, po provedení identifikace, bylo na místě havárie vrtulníku nalezeno 14 mrtvých, mezi nimi bylo jedno dítě a devět lidí, kteří se nacházeli na palubě,“ uvedlo odpoledne tiskové oddělení ukrajinské Státní služby pro mimořádné události (DSNS). Dalších 25 lidí, včetně 11 dětí, bylo podle něj zraněno a hospitalizováno. Údaje o počtu obětí se předtím během dne rozcházely. Později se bilance vyšplhala na 14 mrtvých.

Helikoptéra podle agentury Reuters narazila do budovy, což způsobilo na místě rozsáhlý požár. „V době tragédie byly ve školce děti i zaměstnanci,“ uvedl dříve gubernátor Kyjevské oblasti Oleksij Kuleba. 

21:22
Dnes

Hlavní velitel ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj oznámil, že telefonicky hovořil se šéfem amerického sboru náčelníků štábů Charlesem Brownem o tom, co potřebuje ukrajinská armáda pro následující měsíce. Jmenoval posílení ochrany před ruskými vzdušnými údery, generálové podle něj projednali také budování opevnění.

20:48
Dnes

Hrubý domácí produkt (HDP) Ukrajiny se v loňském roce zvýšil o 5,3 procenta poté, co se předloni v důsledku ruské invaze propadl téměř o třetinu. Oznámil to dnes ukrajinský statistický úřad. Ukrajinská ministryně hospodářství Julija Svyrydenková již v lednu uvedla, že ukrajinská ekonomika loni vzrostla o pět procent.

19:46
Dnes
!

K útoku na koncertní sál u Moskvy, který si vyžádal přes 140 mrtvých, se dnes znovu přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Píše to agentura Reuters s odkazem na prohlášení mluvčího skupiny na sociálních sítích. Ruští vyšetřovatelé dnes uvedli, že mají důkazy o finančních vazbách útočníků na Ukrajinu, která však jakýkoliv podíl na útoku odmítla.

Zobrazit celý online

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa