Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zelenskyj v USA: Nezůstanete sami, zavázal se Biden. Ukrajina získá systém Patriot. Kreml zuří

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
22. prosince 2022
06:25
Autor: ČTK, Darina Jíchová, swp - 
21. prosince 2022
05:55

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dorazil do Washingtonu a zamířil do Bílého domu. O pečlivě střežené cestě nejprve informovala ve středu ráno stanice CNN, Zelenskyj ji pak potvrdil na sociálních sítích. Setkal se s prezidentem Joem Bidenem a promluví před oběma komorami Kongresu. USA zároveň poskytne další balík vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 1,8 miliardy dolarů (41 miliard korun), jeho součástí je dodávka protivzdušných systémů Patriot. Kreml uvedl, že Zelenského cesta nijak nezlepší vyhlídky obnovení mírových rozhovorů mezi Moskvou a Kyjevem. Svou přítomnost v Bílém domě označil Zelenskyj za historický okamžik.Jako to většinou bývá, jeho proslov pro obě komory amerického parlamentu se nesl v historizujícím duchu. 

  • Cesta do USA je Zelenského vůbec první zahraniční výjezd od počátku války. Zelenskyj v USA stráví jen asi 10 hodin.
  • Biden při jednání v Bílém domě přislíbil Ukrajině pokračující podporu zaměřenou hlavně na protivzdušnou obranu. Oznámil, že USA dodají Ukrajině systém Patriot. Zdůraznil, že je to obranný systém. Kromě obranných systémů a zbraní zmínil Biden i pomoc humanitární.
  • Zelenskyj dal jasně najevo, že bude i nadále na Bidena a další západní vůdce naléhat, aby Kyjev podporovali ještě více. 
  • Zelenskyj řekl, že pro Putina nemá žádný vzkaz, prý by Putin měl sám usilovat o to, aby světu něco řekl. Biden dodal, že jejich setkání vyslalo jasný vzkaz Rusku, že USA a Ukrajina jsou spojenci. USA se Zelenským (mají) stejnou vizi „svobodné, nezávislé, prosperující a bezpečné Ukrajiny“.
  • Kromě jednání s Bidenem Zelenskyj se značným ohlasem absolvoval projev před oběma komorami Kongresu. Děkoval za podporu, hovořil o nedostatku elektrické energie ve své vlasti a slíbil, že Ukrajina ruskému tlaku neustoupí.
  • Moskva v reakci na Zelenského cestu do USA uvedla, že to nelepší vyhlídky na mírová jednání.

Video  Společná tisková konference Bidena a Zelenského  - Reuters
Video se připravuje ...

„Je skvělé vás vidět osobně, pane prezidente Zelenskyj. Je skvělé vidět se z očí do očí. Je to 300 dní od brutální a nevyprovokované ruské invaze. 300 dní, kdy Ukrajina ukazuje svojí nezlomitelnou odhodlanost bránit zemi. Předvedli jste svou sílu tváří v tvář imperialismu a tyranii. Nikdy nebudete stát sámi. Američané nezaváhali a podpořili vás. Ukrajinský boj je součástí něčeho většího a Spojené státy tomu rozumí,“ prohlásil Biden na společné tiskové konferenci se Zelenskyj po jejich bilaterárním jednání.

„Víme, že Putin nemá v úmyslu ukončit tuto válku. Víme, co Rusko dělá, cíleně míří na kritickou infrastrukturu. Rusko využívá zimu jako zbraň, snaží se zmrazit a vyhladovět,“ dodal Biden a slíbil další podporu a pomoc Ukrajině. Zmínil ruské útoky na civilní cíle, včetně sirotčinců, školek a škol, označil před novináři za „odporné“.

Biden oficiálně potvrdil, že Ukrajina obdrží od USA systém Patriot. Připustil však, že zabere nějaký čas, než budou ukrajinští vojáci vycvičeni v jeho užívání. Biden rovněž zdůraznil, že Patriot je obranný systém, jeho předání Ukrajině tedy neznamená eskalaci konfliktu na Ukrajině.

„Nikdy nezůstanete sami,“ slíbil Biden Zelenskému. „Naděje porazí beznaděj. My s vámi zůstaneme, dokud bude třeba. Světlo zvítězí nad temnotou a plamen svobody bude dál žhnout,“ zakončil Biden.

„Dal by život za svou zemi.“

„Potřebujeme přežít tuhle zimu,“ navázal Zelenskyj s tím, že ukrajinská strana poskytla USA specifické kroky, jak jim jejich spojence může pomoct. „Od druhé světové války jsme neviděli plnou invazi evropské země,“ komentoval Biden. „Putin chtěl vidět rozdělenou Evropu, místo toho ji sjednotil, Finsko a Švédsko se přidaly k NATO. Nikdy jsem neviděl NATO či EU tak jednotné. Nevidím náznak, že by se postoj západních zemí vůči ruské agresi měnil,“ komentoval Biden.

„Přeju vám mír, přeju vám, abyste vaše děti viděli naživu,“ obrátil se Zelenskyj k Američanům. „Vyhrajeme a chtěl bych, abychom vyhráli společně. Tedy jsem si jistý, že společně vyhrajeme. Jako otec bych chtěl zdůraznit, že mnoho rodičů přišlo o svoje syny a dcery na frontě, peníze nejsou nic. Žijou jen pro pomstu…a čím déle tahle válka trvá, tím více bude rodičů, co žije pro mstu…“ Zelenskyj přiznal, že jen stěží nalézá slova.

„Oba chceme, aby tahle válka skončila. Kdyby jen měl Putin trochu důstojnosti, tak to skončí, ale to neudělá,“ doplnil Biden. „Dal by život za svou zemi,“ ocenil Biden naopak Zelenského. Pokud jde o budoucí vývoj, ukrajinský prezident zopakoval, že „spravedlivý mír“ s Ruskem neznamená „žádné kompromisy pokud jde o suverenitu a územní celistvost“. Podle Bidena sdílí USA se Zelenským stejnou vizi „svobodné, nezávislé, prosperující a bezpečné Ukrajiny“.

„V roce 2019 jsem se stal prezidentem, a to jsme posílali četné zprávy Putinovi, že by neměla dojít invazi, že by se mělo najít diplomatické řešení. Lhal a řekl, že invaze nebude. Co mu mám říct potom, co zničil a ničí naše životy? Proč bychom mu měli posílat nějakou zprávu, to on by se měl zajímat o pozornost veřejnosti. To on by měl něco říct,“ prohlásil Zelenskyj.

Tisková konference byla překvapivě i plná smíchu, nejen silných slibů. Zelenskyj párkrát zavtipkoval s tím, že humor je mezi Ukrajinci jedním zprostředků, jak překonávat strach a beznaděj spojené s válkou. Jak poznamenala agentura AP byl při setkání obou politiků patrný vzájemný vřelý vztah. Zelenskyj se na tiskové konferenci zmínil o „receptu na mír“, to by podle všeho mělo být stěžejním tématem jeho výtupu v Kongresu.

Zelenskyj vystoupí i před členy obou komor Kongresu. K zákonodárcům promluví v 19:30 místního času (01:30 SEČ), uvedla na twitteru předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Zelenskyj potvrdil, že promluví v Kongresu a čeká ho řada bilaterálních jednání. 

V Bílém domě v mikině

Zelenskyj na telegramu uvedl, že je ve Washingtonu, aby poděkoval Američanům, prezidentu Bidenovi i Kongresu za jejich tolik potřebnou pomoc. Zelenskyj přijel do Bílého domu na jednání s americkým prezidentem, ten ho přivítal společně se svou manželkou Jill. Jak je pro Zelenského od počátku války typické, přijel ve své charakteristické vojensky zelené mikině. Biden Zelenského okamžitě chytil za ramena.

Zatímco Biden byl v obleku, Zelenskyj byl ve zmiňovém a pro nej charakteristickém „munduru“, na sobě měl kalhoty a tmavě zelenou mikinu. Na dotazy novinářů ani jeden ze státníků nereagoval, jen krátce zapózovali fotografům. „Jsem ve Washingtonu, abych poděkoval americkému lidu, prezidentu a Kongresu za tolik potřebnou pomoc. A rovněž abychom pokračovali ve spolupráci a přiblížili se tak k vítězství,“ napsal Zelenskyj a zveřejnil své fotografie ihned po přistání letadla. Dodal, že v USA má v plánu řadu jednání s cílem „posílit obranné schopnosti Ukrajiny“. „Příští rok musíme navrátit ukrajinskou vlajku a svobodu celé naší zemi, všemu našemu lidu,“ dodal ukrajinský prezident.

Metál pro Bidena: Nezasloužím si to

Zelenskyj v Oválné pracovně poděkoval Bidenovi, Kongresu i obyčejným Američanům za jejich pomoc Ukrajině. Biden ho ujistil o podpoře Spojených států.  „V první řadě vám děkuji,“ řekl ukrajinský prezident svému americkému protějšku. „Je pro mě velkou ctí, že tady mohu být,“ dodal a za podporu také „od srdce“ poděkoval obyčejným Američanům.

Zelenskyj přivezl Bidenovi vyznamenání od obránce Bachmutu. Zelenskyj přivezl Bidenovi vyznamenání od obránce Bachmutu. | ČTK/AP/Patrick Semansky

Zelenskyj před kamerami předal Bidenovi medaili, kterou americkému prezidentovi z fronty spolu s osobním dopisem poslal jeden z ukrajinských bojovníků. Ukrajinský prezident k tomu podotkl, že jej „statečný voják“ požádal, aby vyznamenání předal „statečnému prezidentovi“. „Nezasloužím si to, ale velmi si toho cením,“ odpověděl Biden.

Utajená a překvapivá cesta do USA

Zelenského návštěvu potvrdila mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová. „Během návštěvy prezident Biden oznámí nový významný balík bezpečnostní pomoci, která pomůže Ukrajině bránit se ruské agresi,“ uvedla mluvčí. Podle dalšího představitele Bílého domu budou oba prezidenti také mluvit o vývoji války na Ukrajině. Návštěva Zelenského má trvat asi jen 10 hodin, pak se vrátí na Ukrajinu, která už téměř 10 měsíců čelí ruské agresi. 

Video  Fialova vláda v Kyjevě: Společné zasedání i setkání se Zelenským  - Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

Středeční návštěva je zásadní, prezident při ní ukáže, proč je výhodné nadále podporovat Ukrajinu a poskytnout jí další zbraně, sdělil agentuře Reuters Mychajlo Podoljak z ukrajinské prezidentské kanceláře. „Spojené státy jednoznačně podporují Ukrajinu,“ napsal Podoljak v prohlášení. Podpora Ukrajině podle něj bude hlavním tématem Zelenského cesty, zejména získání dalších zbraní. Prezident má nejvýše postaveným zástupcům americké politiky ukázat, že dodávky zbraní včetně obrněných vozidel, systémů protiraketové obrany a raket dlouhého doletu nepovedou k eskalaci války, ale naopak výrazně sníží vojenské schopnosti Ruska.

„Jak samotná návštěva, tak úroveň plánovaných setkání jednoznačně svědčí o vysokém stupni důvěry mezi oběma zeměmi,“ uvedl Podoljak. Zelenskyj se podle něj vydal na „mimořádně významnou“ a „symbolickou“ cestu v úterý, hned poté, co navštívil vojáky na frontě ve východoukrajinském městě Bachmut.

Kreml zuří

K první zahraniční cestě ukrajinského prezidenta od začátku války se na pravidelném tiskovém brífinku vyjadřoval i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, podle něhož Moskva nevidí naději na mírová jednání mezi Ruskem a Ukrajinou. Rozhovory zatím s neúspěchem skončily letos na jaře. Západní země Peskov obvinil z vyostřování konfliktu dodávkami zbraní pro ukrajinské ozbrojené síly. „Pro Ukrajinu to nevěstí nic dobrého,“ dodal podle serveru CNN.

Podle vysokých amerických představitelů, které citují zahraniční tiskové agentury, bude součástí balíku dodávka protivzdušných systémů Patriot. Podle agentury AP ovšem není jasné, kdy by Ukrajina mohla tyto systémy dostat. Celková hodnota zbraní a finanční podpory ukrajinské armády by měla podle agentury Reuters činit 1,8 miliardy dolarů (41 miliard korun). Podle představitele Bílého domu dají v dodávkách Spojené státy přednost systémům protivzdušné obrany.

Před dodávkami vyspělých zbraní pro obranu proti letadlům, dronům a raketám varovala Moskva, podle které by se jednalo o provokaci. Rusko považuje systémy Patriot i jejich eventuální zahraniční obsluhu za „legitimní cíle“ svých útoků.

10:21
Dnes

Podívejte se na aktuální snímky z Oděsy, kde dnes zaútočily ruské síly. 

Ruský útok na Oděsu (23. 4. 2024) Ruský útok na Oděsu (23. 4. 2024) Ruský útok na Oděsu (23. 4. 2024) Oděsa po ruském útoku (23. 4. 2024)
9:51
Dnes

Ukrajinský protikorupční úřad podezírá ministra zemědělství Mykolu Solského v souvislosti s machinacemi se státními pozemky. V prohlášení zveřejněném na sociálních sítích uvedl, že Solskyj stál v čele zločinecké skupiny, která nezákonně získala stovky hektarů půdy v celkové hodnotě 291 milionů hřiven (174 milionů Kč).

09:34
Dnes

Ukrajinské ambasády a konzuláty přestávají obsluhovat muže v branném věku - aby se odchodem do ciziny nevyhýbali mobilizaci. „S cílem zabránit vyhýbání se ze strany občanů Ukrajiny povinnosti vyřídit si otázku vojenské registrace prostřednictvím územních středisek personálního a sociálního zabezpečení a dostupnosti vojenských registračních dokladů nařizuji od 23. 04. 2024 dočasně pozastavit konzulární úkony na žádostech občanů Ukrajiny mužského pohlaví ve věku od 18 do 60 let,“ napsal úřadům náměstek ministra zahraničí Andrij Sybiha v dopise, který získala redakce Zerkalo nedeli.

Zobrazit celý online

Pro Zelenského jde o první zahraniční cestu od únorového zahájení ruské invaze. Ukrajinský prezident v posledních měsících navštívil různé ukrajinské oblasti postižené boji. V úterý byl ve městě Bachmut v Doněcké oblasti, kde se mezi ukrajinskými vojáky a ruskými invazními silami odehrávají ty nejtěžší boje.

Video se připravuje ...
Další videa