Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ruský opozičník kritizoval vpád na Ukrajinu. Moskevský soud ho poslal na 8,5 let do vězení

Aktualizováno -
9. prosince 2022
13:33
Autor: ČTK, swp - 
9. prosince 2022
12:10

Soud v Moskvě shledal vinným ruského opozičníka Ilju Jašina, obžalovaného z šíření lživých informací o ruské armádě během jejího působení na Ukrajině, napsala agentura RIA Novosti. Prokuratura požaduje devítiletý trest vězení, nakonec soud Jašina poslal do vězení na 8,5 let. 

Devětatřicetiletý Jašin působil v moskevské komunální politice a do svého zatčení v červnu byl jedním z posledních opozičních politiků, kteří zůstali v Rusku a otevřeně kritizovali únorový ruský vpád na Ukrajinu. Zatčen byl v souvislosti se svým videostreamem na platformě YouTube, kde mluvil o vraždění civilistů ruskými vojáky v Buči u Kyjeva.

Ruské úřady Jašina obvinily, že o působení ruské armády vědomě šířil lživé informace, ačkoliv Moskva činí „opatření na podporu bezpečnosti“, stálo v obvinění. Jašin tvrdí, že je nevinen a že ve zveřejněném videozáznamu hovořil o pozici všech stran ohledně událostí v Buči, včetně Ruska.

Video  Putinův režim je založený na lži, říká expert. Rozpadne se Rusko a prohrálo už válku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

11:05
Dnes

Moldavsko oznámilo vyhoštění ruského diplomata kvůli vypsání ruských prezidentských voleb v moldavském separatistickém regionu Podněstří proti vůli moldavských úřadů. Uvedl to server Nastojaščeje vremja, podle něhož si také moldavské ministerstvo zahraničí kvůli tomu předvolalo ruského velvyslance v zemi.

10:55
Dnes

Ruský prezident Vladimir Putin se v květnu vydá na návštěvu Číny, kde se setká se svým protějškem Si Ťin-pchingem, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na své nejmenované zdroje. Cesta do Číny by mohla být první Putinovou zahraniční návštěvou v novém funkčním období, do něhož byl právě zvolen. Volby trvaly od pátku do neděle a vyvolaly ostrou kritiku Západu, který je označil za nesvobodné a odsoudil, že Moskva vypsala hlasování i na Ruskem okupovaných ukrajinských územích.

10:21
Dnes

Stovka plicních ventilátorů, které byly vyrobeny v době covidové epidemie, by mohla pomáhat na Ukrajině. Vláda ve středu projedná, zda je stát jako nepotřebný dar vrátí výrobci. Vyplývá to z materiálu pro středeční jednání vlády, který má ČTK k dispozici. Na dotaz ČTK to potvrdila mluvčí organizace Post Bellum, která dovoz na Ukrajinu zprostředkuje, Alžběta Chrobáková.

Zobrazit celý online

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa