Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vojáci v ruské Kazani se vzbouřili: V kasárnách neměli jídlo, vodu a trpěli mrazem!

Autor: rix - 
8. prosince 2022
09:55

Odvedenci v ruské Kazani vzali osud do svých rukou a vzbouřili se proti velitelům. Násilně vylomili bránu a opustili kasárny. Branci si stěžovali na nedostatek jídla, mráz a zákaz kontaktu s rodinami.

Demonstrativní odchod z kasáren zachytily kamery. Na záběrech jsou desítky branců, kteří společně pochodují směrem z areálu. Když dojdou až k bráně, i přes protesty stráží si násilím vynutí odchod. Na místě mělo dojít i k potyčkám. O události informoval na twitteru kanál Visegrád24. 

Video  Odvedenci v ruské Kazani se vzbouřili proti svým velitelům.  - Twitter
Video se připravuje ...

Ruští odvedenci se měli proč vzbouřit. Po odvodu do armády se ukázalo, že skončili v místě, kde měli velmi špatné životní podmínky. Jednotka postrádala jídlo, a dokonce i vodu. Byla zima a neměli dřevo na vytápění budov. A jako by toho všeho nebylo málo, vojáci dostali staré a rezavé zbraně. 

„To je ono, výborně,“ řekl ve videu jeho autor, když se vojáci dostali z areálu. Není ale jasné, jestli se jejich protest setkal s úspěchem a odvedencům se opravdu podařilo z místa utéci. 

18:36
Dnes

Unijní lídři si podle premiéra Petra Fialy (ODS) uvědomují, že vliv Ruska v EU je prokazatelný a že je potřeba mít se na pozoru. Řekl to po summitu v Bruselu.

18:15
Dnes

Polská policie ve středu zadržela muže, který je podezřelý, že se ruské vojenské rozvědce GRU snažil pomoci s případným atentátem na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Dnes o tom na svých internetových stránkách informovala polská prokuratura. Hrozí mu až osm let vězení.

Podle vyšetřovatelů Pawel K. dal najevo, že je ochotný spolupracovat s GRU, a navazoval kontakty s ruskými občany, kteří jsou „bezprostředně zapojení do války na Ukrajině“. Polská prokuratura uvedla, že mezi jeho úkoly patřilo sbírat informace o zabezpečení vojenského letiště Rzeszów-Jasionka na jihovýchodě Polska a předávat je GRU. To prý mělo Rusům pomoci při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Zelenského.

17:35
Dnes

Na sedm let poslal ruský soud do vězení někdejšího generálního ředitele a hlavního konstruktéra Podniku pro výzkum a vývoj hypersonických systémů (NIPGS) Alexandra Kuranova, kterého uznal vinným z vlastizrady. Nyní šestasedmdesátiletý vědec čelil obvinění, že předal cizinci informace obsahující státní tajemství o vývoji hypersonických technologií.

Ruská tajná služba FSB zadržela Kuranova v roce 2021, kdy stál v čele petrohradského NIPGS, kde se podle Reuters podílel na vývoji nové verze hypersonického letounu Ajax ze sovětských dob.

Soud případ projednával za zavřenými dveřmi, což je v Rusku obvyklá praxe, pokud jde o obžalobu z vlastizrady nebo špionáže. Z dnešních informací není jasné, zda je rozsudek pravomocný, ani stanovisko samotného Kuranova. Soud mu kromě sedmiletého vězení v trestanecké kolonii s přísným režimem uložil také pokutu ve výši 100.000 rublů (přes 25.000 korun).

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa