Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Protesty proti Putinově mobilizací neutichají. Rusové se obávají její druhé vlny

Autor: tsv, swp - 
27. listopadu 2022
13:17

Ruští občané se veřejně vyslovili proti částečným mobilizacím, na videích zveřejněných na internetu konkrétně kritizovali nedostatečnou přípravu mobilizovaných a nekvalitní výbavu. Povolaní měli před odjezdem na frontu podstupovat pouze desetidenní armádní cvičení. Na nekvalitní výzbroj a nefunkční techniku upozorňovali na sociálních sítích už i sami ruští vojáci, mnozí z nich si museli kupovat vlastní uniformu a od armády dostali jen slabou přilbu, kterou snadno zničí holýma rukama.

Rodiny povolaných se proti rozhodnutí vlády postavily už po samotném vyhlášení mobilizace. Podle dosavadních informací se blíží druhé kolo, což vyburcovalo další rodiny k tomu, aby se vzepřely vládnímu zákazu a veřejně vyjádřily svůj nesouhlas. Kritizovat „vojenskou operaci“ přitom Státní duma zakázala již na konci února.

„Mají jen pušky k boji proti ukrajinským tankům a letounům,“ upozornila ve videu nejmenovaná Ruska. Na videozáznamech stojí před kamerou celé skupiny znepokojených lidí, takových videí se za poslední týdny objevilo na internetu nespočet. „Mobilizované vojáky posílají do přední linie,“ uvedla další žena. Rusky často upozorňují na fakt, že se v oblastech nejintenzivnějších bojů vyskytují právě nezkušení mobilizovaní ‚civilisté‘.

„Není možné, aby se zámečníci, kuchaři a učitelé stali vojenskou sílou po deseti dnech výcviku,“ souhlasila žena na dalším videu. „Naši vojáci byli posláni na Ukrajinu bez řádného vybavení, jídla nebo teplého oblečení,“ pokračovala jiná. Videa natáčí lidé napříč ruskými oblastmi. „Byli zabiti jak v nepřátelské, tak v přátelské palbě,“ dodala další.

Bez výcviku a bez výbavy

„Jejich jednotky byly zničeny,“ chopila se slova žena z Voroněžské oblasti na jihozápadě země. „Zbytek se vrátil ke svým velitelům, načež byli posláni zpět do přední linie, a to včetně zraněných. Pomozte našim mužům přežít.“ Své prosby zveřejnily i další rodinné příslušnice povolaných vojáků. „Prosíme, aby se přistoupilo na nějaká řešení a aby se naši chlapi vrátili,“ pronesla žena z Kurské oblasti. „Neposílejte je na frontu bez řádného výcviku. Jsou to nesmyslné ztráty. Prosím, pomozte nám.“

K věci se vyjádřila i nejmenovaná žena z Moskvy. „Nemají nic. To, co potřebují, si kupují sami,“ upozornila. „Posíláme jim peníze, protože humanitární pomoc se k nim nedostane. Nemají vodu ani jídlo. Přežívají sami.“ Na videa upozornil server RadioFreeEurope.

„Uniformu jsem si kupoval sám“

Ruští vojáci na sociálních sítích již několik měsíců demonstrují nefunkční výbavu armády a upozorňují na nedostatečnou přípravu ze strany svých nadřízených. Sami musí například investovat do vlastních uniforem. „Jsme někde na poli na Ukrajině. Vysadili nás tady jak psy,“ pronesl na videu člen ruské armády obklopený svými kolegy. „Bez rádia, bez munice, bez jediné zas*ané věci.“

Rusové na internetu ukázali kromě rozbitých a nefunkčních zbraní mimo jiné i slabé nekvalitní helmy. „Tuhle helmu jsme dostali od Stavropolského regionu,“ popisuje voják na videu. „Můžete ji zničit holýma rukama.“

„Proberte se!“ apeloval na internetové diváky voják v dalším zveřejněném videu. Spolu se svým kolegou popsal podmínky, ve kterých válčí s ukrajinskými silami. „Nedali nám pořádné vybavení. Vzali jsme si naše vlastní věci. Nedali nám vůbec nic,“ uvedl. „Tuhle vestu jsem si koupil za 160 dolarů (3,7 tisíce korun). Každý z těchto pancéřů stál 330 dolarů (7,7 tisíce korun). Co budou nosit ostatní vojáci?“

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

21:35
18. 3. 2024

I přes pokračující válku na ukrajinském území se snaží místní z Charkova užívat života. Na snímku mladá baletka trenující podle popisku u fotografie v jednom z bunkrů. 

20:58
18. 3. 2024

V Charkově a nejbližším okolí sbírají technici úlomky a pozůstatky zbraní, aby mohli vyšetřovat případné válečné zločiny. 

Zobrazit celý online

Video  Humanitární katastrofa na Ukrajině je na spadnutí, říká expert. A jak situací zamíchá „generál bláto“?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa