Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Ruský plukovník chtěl jako úplatek pračku: Skončil v domácím vězení, hrozí mu 12 let

Autor: ČTK, swp - 
22. listopadu 2022
14:44

Plukovníka Ivana Mertviščeva z ruského generálního štábu, kde dosud působil v oddělení zodpovědném za mobilizaci, poslal moskevský posádkový soud do domácího vězení. Důstojník je obviněn, že přijal úplatek v podobě pračky. Plukovník vinu přiznal, napsal dnes na svém webu list Kommersant.

Plukovník měl za úkol zkontrolovat odvody do armády na západě Moskvy. Týden před plánovanou kontrolou zavolal tamnímu vojenskému komisaři a dal mu najevo, že kontrola dozajista dopadne špatně, což postihne komisařovu pověst a kariéru. Ledaže by mu koupil pračku za přinejmenším 70.000 rublů (asi 27.400 Kč), napsal list s odvoláním na nejmenovaný zdroj z vyšetřování.

Vojenský komisař se tvářil, že souhlasí, ale plukovníka kvůli vydírání udal vojenské kontrarozvědce. Ta pak kontrolovala další průběh jednání ohledně výběru vhodného modelu pračky. Po zakoupení přístroje komisař vyrozuměl plukovníka, že objednávka je připravena k odběru. Při přebírání pračky pak plukovníka zadrželi.

Vzhledem k přiznání lze podle listu očekávat, že plukovník brzy stane před soudem. Kontrarozvědka a vyšetřovatelé se ale ještě chystají prověřit, zda se Mertviščev nedopustil dalších obdobných trestných činů. V nejhorším případě mu hrozí až 12 let za mřížemi.

Video  Putin navštívil mobilizované vojáky a zastřílel si s nimi  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa