Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Polsko nejspíš aktivuje článek 4 Severoatlantické smlouvy, řekl prezident Duda po údajném dopadu ruských raket

Autor: ČTK, swp - 
16. listopadu 2022
06:30

Polsko zatím nemá definitivní důkazy o tom, kdo vystřelil raketu, která v úterý dopadla na východě země, uvedl v noci na středu podle agentury Reuters prezident Andrzej Duda. Polské ministerstvo zahraničí krátce před tím sdělilo, že na vesnici Przewodów nedaleko hranic s Ukrajinou v úterý spadla raketa vyrobená v Rusku.

Varšava ve středu podle Dudy pravděpodobně aktivuje článek 4 Severoatlantické smlouvy, jenž znamená konzultace v případě ohrožení některé z členských zemí NATO.

Chybí důkazy?

"V tuto chvíli nemáme žádné definitivní důkazy o tom, kdo tuto raketu odpálil... s největší pravděpodobností šlo o raketu ruské výroby, ale to vše je v tuto chvíli stále předmětem vyšetřování," řekl reportérům Duda.

Prezident podle Reuters zároveň vyjádřil přesvědčení, že se jednalo o ojedinělý incident, a nic podle něj nenasvědčuje tomu, že by se měl opakovat.

Video  Následky dopadu údajné ruské rakety na Polsko  - reprofoto Twitter
Video se připravuje ...

Polsko je členem NATO. Článek 4 Severoatlantické smlouvy uvádí, že "smluvní strany budou společně konzultovat vždy, když podle názoru kterékoli z nich bude ohrožena územní celistvost, politická nezávislost nebo bezpečnost kterékoli smluvní strany."

Aktivace článku znamená, že třicítka členských států na žádost ohroženého člena zahájí formální konzultace, poznamenal server The Guardian. Na nich projednají, zda existuje hrozba a jak jí čelit. 

Co je Článek 4?

Článek 4 však neznamená přímou akci, píše The Guardian, podle něhož byl tento mechanismus aktivován v historii NATO několikrát. Jako konkrétní příklad uvádí loňský rok, kdy byli zabiti turečtí vojáci při útoku ze Sýrie. NATO tehdy kromě konzultací nepodniklo další kroky.

21:09
Dnes

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

18:47
Dnes

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj upozornil, že ukrajinská armáda pozoruje hromadění a přeskupování ruských vojsk u Charkova, druhého největšího města Ukrajiny vzdáleného jen asi 30 kilometrů od ruské hranice. Charkov se v posledních měsících stává častým terčem vzdušných útoků a podle Ukrajiny se Rusové toto město s 1,3 milionu lidí snaží učinit neobyvatelným.

„V nejvíce ohrožených oblastech byla naše vojska posílena dělostřelectvem a tankovými jednotkami,“ uvedl Syrskyj.

Nový pozemní útok z Ruska naopak podle armádního velitele nyní nehrozí v Sumské a Černihivské oblasti na severu Ukrajiny.

Zobrazit celý online

 

Video se připravuje ...
Další videa