Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ukrajinský novinář fotil v ostřelovaném Mariupolu: Jeho snímky zná celý svět!

Autor: rc, marharyta golobrodská, swp - 
17. listopadu 2022
05:00

Jeho fotografie zná celý svět. Fotograf, novinář a dokumentarista Jevhenij Maloletka zdokumentoval zkázu ukrajinského Mariupolu, který se ocitl v obležení ruských vojsk. Maloletka, který spolupracuje s agenturou Associated Press, skrze své fotografie vypráví příběhy těch, kteří se ze dne na den ocitli ve válce. Fotografie z okupovaného Mariupolu vystavuje v Praze v rámci soutěže Czech Press Photo a pro web Proukrainu.cz promluvil o náročné práci válečného fotoreportéra.

Zoufalá záchrana chlapečka doktory v ukrajinském Mariupolu, zdravotníci zachraňující těhotné ženy z rozbombardované nemocnice či masové hroby v ukrajinském Izjumu. Všechny tyto okamžiky zvěčnil ukrajinský novinář a fotograf Jevhenij Maloletka.

Jeho nejslavnější fotografie, které doslova obletěly celý svět, vznikly právě v obléhaném přístavním městě. Fotografie z okupovaného města přivezl Maloletka do Prahy v rámci soutěže Czech Press Photo. Spolu se svým kolegou Mstyslavem Černovem se zúčastní soutěže jako člen poroty. V Praze společně uspořádali vernisáž s názvem Obležení Mariupolu – poslední novináři v okupovaném městě.

Maloletka je zkušeným válečným fotoreportérem. Prostřednictvím svých fotografií světu ukázal hrůzy anexe Krymu i válku na Donbasu a poté, co Rusko koncem února letošního roku zahájilo invazi na Ukrajinu, začal dokumentovat zvěrstva páchané Rusy.

Válka všechno mění

Jak Maloletka popsal pro web proukrainu.blesk.cz, do Mariupolu dorazil s kolegou pouhou hodinu předtím, než vypukly boje. Po příjezdu do přístavního města se ubytovali v hotelu a začali si sepisovat místa, kam by měli zajít a fotit. „Bylo třeba zjistit, s kým spolupracovat, co ukázat,“ uvedl Maloletka. V době bojů se rozhodli reagovat na aktuální vývoj událostí. Neměli přesně stanoveno, kam půjdou a co budou fotit. Nevěděli, jaká bude situace ve městě a co se ten den stane.

„Musíte pochopit, že válka každý den něco změní. Každý den. Někdy se může každou hodinu něco změnit. Bylo nutné se přizpůsobit. Všude se něco děje,“ řekl fotograf a dodal, že v době války věci nefungují tak jako dřív. Maloletka byl v Mariupolu v době, kdy bylo město v obležení ruských vojsk a docházelo k masivnímu ostřelování.

Ve městě vládl chaos a došlo k výpadku signálu. Lidé tak nemohli zavolat záchrannou službu, aby odvezla zraněné do nemocnic na ošetření. Pomáhali si navzájem. Zastavovali projíždějící auta a prosili cizí lidi, aby raněné vzali do nemocnice. „Pokud kolem projede policie, zastaví hlídku, naloží je do policejního auta a odvezou do nemocnice,“ uvádí Maloletka.

Snímky jako symboly

Právě v okupovaném Mariupolu vznikly jedny z nejsilnějších fotografií z války.  Světová média publikovala fotografii, na níž je Serhej Kralja (41), který v nemocnici v Mariupolu podstoupil operaci poté, co byl zraněn během ostřelování. Na snímku sedí v nemocnici zabalený v dece a se zakrváceným obvazem na oku.

Další fotografií, která dojala celý svět, je snímek se dvěma chlapci s velkýma očima, již se choulí v dece. Chlapci, jejichž maminka byla zdravotnice, čekali v nemocnici v Mariupolu na své příbuzné. Maloletka prý zná jejich osud, ovšem z hlediska bezpečnosti se rozhodl jej ponechat v tajnosti.

Fotograf rovněž zachytil chvíli, kdy střela vypálená z ruského tanku zasáhla obytnou budovu.  Další emotivní fotografií, která se jistě vtiskla do paměti čtenářů po celém světě, je snímek ze 4. března. Tehdy do nemocnice v Mariupolu vběhla Maryna Jatsková se svým přítelem Fedorem, který drží v náručí osmnáctiměsíčního synka Kyryla, který byl zabit při ostřelování.

„Znám osudy těch, s nimiž jsme nejvíc spolupracovali. Udržujeme kontakty s jednotlivými lékaři. Jsme v kontaktu i s některými policisty,“ uvádí novinář s tím, že dokonce je stále ve spojení i s těmi, již odešli do zahraničí.

Video  Veselí v ulicích Chersonu po odchodu Rusů  - Reuters
Video se připravuje ...

Když je třeba, pomáháme

Jako fotoreportér pracuje v extrémně těžkých podmínkách a je přímým svědkem hrůz války. Jeho úkolem je všechna zvěrstva dokumentovat, nicméně rovněž neváhá pomoci. „Téměř vždy jsme spolupracovali s lékaři a bylo jich dost – naše pomoc nebyla potřeba. Když ale vidíme, že lidé potřebují naši pomoc, v tu dobu nefotografujeme, pomáháme,“ vysvětluje Maloletka s tím, že ve chvíli, kdy záchranné složky byly na místě a měly situaci pod kontrolou, novináři se zhostili své práce a situaci dokumentovali.

V současnosti nadále pokračuje v práci fotoreportéra a informuje svět o hrůzách války. Zároveň se svými fotografiemi jezdí po světě, aby upozornil na dění na Ukrajině. „Naším úkolem je připomenout, že válka pokračuje. Bohužel na frontě stále umírají lidé,“ uvádí s tím, že v současnosti působí v regionu Charkova. Na Ukrajině stále probíhá válka a stále je prý mnoho příběhů, které by měl svět poznat.

Na vernisáže se ale nedostanou leckdy všechny fotografie. Snímky musí projít redakčním výběrem. A to, která díla bude moci publikum vidět, Maloletka ne vždy může ovlivnit. „Pokud jsou některé fotografie odstraněny, nevidím v tom velký problém,“ uvádí fotograf. „Ale někdy je škoda, že jsou odstraněny. Chci, aby lidé viděli víc násilných fotografií, protože by je daleko více zasáhly a více řekly,“ uzavřel.  

Video se připravuje ...
Další videa