Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Šílená slova Medveděva: Rusko vede svatou válku proti Satanovi a „nacistickým feťákům“

Autor: ČTK, swp - 
4. listopadu 2022
10:00

Místopředseda ruské bezpečnostní rady a bývalý prezident Dmitrij Medveděv v souvislosti s invazí na Ukrajinu uvedl, že Rusko válčí proti „umírajícímu světu“ s jeho „nemravnými zvyky“ a že jeho konečným cílem je zastavit „nejvyššího vládce pekla“. O koho konkrétně se podle něj jedná, neupřesnil, uvedl deník Kommersant.

Ruská invaze na Ukrajinu si vyžádala desítky tisíc mrtvých a vyvolala největší konfrontaci Ruska se Západem od kubánské krize v roce 1962, kdy se studenoválečné velmoci přiblížily k jaderné válce, připomněla agentura Reuters.

„Máme schopnost poslat všechny nepřátele do pekelného ohně, ale to není náš úkol,“ napsal Medveděv v příspěvku Proč je naše věc správná, který publikoval u příležitosti dnešního Dne národní jednoty. „Nasloucháme Stvořitelovým slovům v našich srdcích a řídíme se jimi. Tato slova nám dávají náš posvátný cíl. Cílem je zastavit nejvyššího vládce pekla, ať už se jmenuje jakkoliv – Satan, Lucifer nebo Iblís. Jeho cílem je totiž záhuba,“ dodal.

Podle Medveděva je Rusko ve válce s „částí umírajícího světa“, „bandou šílených nacistických feťáků, jimi omámeným a vystrašeným národem“, stejně jako s „velkou smečkou štěkajících psů ze západních chovů“ a „pestrým stádem chrochtajících podsvinčat“.

„Naší zbraní je Pravda. Proto je naše věc správná. Proto bude vítězství naše! Šťastný svátek!“ zakončil Medveděv příspěvek.

Medveděv, který se kdysi jako prezident v letech 2008 až 2012 stavěl do role liberálního modernizátora, od zahájení invaze stupňuje svou proválečnou a nacionalistickou rétoriku. Jím zveřejňované názory se někdy shodují s těmi, které zastává kremelské vedení. Někteří ruští činitelé v posledních dnech začali vyzývat k „desatanizaci“ Ukrajiny.

Video  Útok dronů na Kyjev: Takhle pálili Rusové na hlavní město Ukrajiny.  - Reuters
Video se připravuje ...

6:11
Dnes

Ostré slovní výměny o podpoře bránící se Ukrajiny či ruském vlivu na nadcházející volby do Evropského parlamentu provázely dnešní debatu mezi předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a dalšími kandidáty evropských politických stran na budoucího šéfa unijní exekutivy. Německá politička spolu se zástupci zelených či liberálů v debatě uspořádané bruselským webem Politico kritizovala evropskou krajní pravici za to, že podle nich hájí ruské zájmy.

6:05
Dnes

Dobré ráno, manželka britského prince Edwarda, vévody z Edinburghu, Sophie navštívila Ukrajinu, kde se setkala s prezidentem Volodymyrem Zelenským i s jeho manželkou Olenou. S odkazem na Buckinghamský palác o tom dnes informovala agentura Reuters, podle které se jedná o první návštěvu britské královské rodiny od začátku ruské invaze.

21:59
29. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa