Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Českého velvyslance si Rusové nepředvolali, upřesnilo ministerstvo. O schůzku žádal sám

Aktualizováno -
20. října 2022
13:47
Autor: ČTK, swp - 
19. října 2022
18:20

Středeční schůzku českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňky na tamním ministerstvu zahraničí kvůli vývoji ohledně Českého domu v Moskvě iniciovalo české ministerstvo zahraničí. Nešlo o předvolání, sdělila ČTK mluvčí úřadu Lenka Do. Ruská strana podle ní během schůzky vyjádřila připravenost situaci řešit.

Česká televize v pondělí informovala, že ruské úřady nechaly u Českého domu odstranit část plotu, stavba podle nich nebyla povolená. Ministerstvo zahraničí to považuje za závažné narušení majetku. Český dům nyní funguje pouze v udržovacím režimu. ČR ho uzavřela na začátku března, důvodem byla agrese Ruska vůči Ukrajině a bezpečnost českých občanů v Rusku.

Ve středu napsala agentura TASS, že si ruské ministerstvo zahraničí pozvalo Pivoňku. Důvodem bylo podle sdělení ruské diplomacie údajné vyostřování situace okolo Českého domu nejvyššími českými představiteli. Do dnes ale ČTK sdělila, že schůzku iniciovala česká diplomacie v reakci na vývoj v předešlých dnech.

„Nešlo o předvolání, o schůzku jsme požádali my, abychom předali nótu požadující vyjasnit situaci kolem ruského zásahu proti Českému domu. Ruská strana během schůzky vyjádřila připravenost situaci řešit. Vyzvali jsme ruskou stranu, aby uvedla situaci do původního stavu,“ uvedla mluvčí.

Pracovníci správy tverské městské části v pondělí dopoledne odstranili od Českého domu 19 metrů plotu. Podle Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích je majetek Českého domu nedílnou součástí českého velvyslanectví v Rusku.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v úterý podle agentury TASS uvedla, že za postupem moskevských úřadů není třeba hledat politiku. O demontáži plotu podle ní bylo rozhodnuto poté, co městský úřad obdržel „řadu stížností“ Moskvanů ohledně „nezákonného záboru části pozemku Českým domem“. Upozornila také na to, že Český dům nemá diplomatický status.

Rozsáhlý komplex Českého domu je asi půl kilometru od českého velvyslanectví a 2,5 kilometru od Rudého náměstí a Kremlu a je největším areálem ve vlastnictví České republiky v zahraničí. Dokončen byl v roce 1986. Z 50 bytů jsou nyní obsazeny pouze dva.

Video  Útok dronů na Kyjev: Takhle pálili Rusové na hlavní město Ukrajiny  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa