Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Anastasija (19) přišla při raketovém útoku o nohu. Chuť do života neztratila ani po sedmi operacích

Autor: pma - 
24. října 2022
20:14

V dubnu zasáhly ruské rakety Kramatorsk na východě Ukrajiny. Dopadly na vlakové nádraží, které civilisté využívali k evakuaci do bezpečnějších oblastí. Při neštěstí zemřelo přes 50 lidí, desítky osob utrpěly vážná zranění. Jednou z nich byla i devatenáctiletá tanečnice Anastasija Šestopalová, která přišla o nohu. Půl roku po tragédii má dívka za sebou sedm operací a léčí se v Německu. Tam jí vyrobili i protézu. Nyní promluvila o svém novém životě.

Devatenáctiletá Anastasija Šestopalová seděla v klidu na lavičce u nádraží v Kramatorsku na východě Ukrajiny a četla si knihu. Po chvíli však nástupiště a jeho okolí začaly zasahovat rakety vypálené ruskými vojáky. V momentě palby se na nádraží nacházelo okolo čtyř tisíc lidí, kteří se chtěli vlaky přesunout do bezpečí. Zahynulo 57 lidí a několik desítek Ukrajinců si odneslo vážná zranění.

Svět se v ten moment změnil i pro Anastasiji, která v důsledku palby přišla o nohu. Přitom se dlouhých 13 let věnovala tanci. V rozhovoru pro Radio Svoboda přiznala, že toho dne dostala několik znamení, aby na nádraží v Krematorsku nechodila. Původně měla z města odjet z jiného nádraží, odvoz jí nabízel také kamarád a přítelkyně její matky. „Ten den bylo mnoho znamení, že mám stanici opustit, ale pravděpodobně bylo někde psáno, abych tam skončila,“ vzpomíná Ukrajinka.

Vše bylo jako film

Vzpomínky na útok má Anastasija stále v živé paměti. „Po první raketě jsem si uvědomila, že jestli přijde další, moje šance na přežití budou minimální. Pak přišly další výbuchy a já se bála, že mi ta noha upadne, až mě záchranáři vezmou na nosítka,“ vypráví dívka.

Dlouhé desítky minut čekala na záchranu a snažila se nevidět hrůzy, které Rusové na nádraží napáchali. „Všechno bylo jako ve filmech. Jediné, co si jasně pamatuji, je to, jak ležím ve velké tratolišti vlastní krve. V sanitce jsem stihla říct příbuzným, že jedu do nemocnice. A po operaci jsem upadla do kómatu,“ popisuje Anastasija.

Je snažší zemřít, než žít dál

Dívčina zranění byla rozsáhlá a lékaři si nebyli jisti, že Ukrajinka přežije. Anastasija absolvovala sedm náročných a bolestivých operací a její stav se pomalu zlepšuje. O levou nohu ale přišla.

V současnosti je Anastasija v Essenu na západě Německa. Tam studuje angličtinu a němčinu, podstupuje rehabilitace, zvyká si na novou protézu a snaží se vrátit postupně ke své velké lásce – sportu.  „Dělám pilates a snažím se vrátit zpět svůj aktivní život. Jsem přesvědčená, že je asi mnohem snazší zemřít, než dále žít. Lidé, kteří zažijí ale podobné situace, se stanou velmi silnými,“ říká mladá Ukrajinka.

Plánuje návrat do vlasti

V Německu se ale usadit nehodlá. Srdce ji táhne zpět do rodné vlasti. „Samozřejmě se plánuji vrátit do Kyjeva. Mám spoustu nových plánů a cílů, všichni na mě čekají. Vím, že se nebudu moci vrátit do života, který jsem měla předtím,“ vypráví Anastasija.

Přiznala také, že je pro ni v životě nejdůležitější to, že celou tragédii vůbec přežila.„Nejdůležitější je, že žiju – a toho si nepřestanu vážit, ani se dvěma nohama, ani s jednou,“ uzavírá s úsměvem Anastasija.

21:51
Dnes

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
Dnes

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

21:12
Dnes

Američan Russell Bentley, který bojoval na ruské straně proti Ukrajině, zahynul v Doněcku, oznámila šéfredaktorka ruské prokremelské televize RT Margarita Simonjanová na sociální síti. Neupřesnila, jak Američan zahynul. Doněck ovládají Rusové již deset let. O Američanově smrti informovali podle ruských médií také jeho někdejší spolubojovníci z Donbasu na východě Ukrajiny, podle kterých byl Američan zabit. Média se zmiňují i o verzi Američanovy manželky, podle které si neznámí ozbrojenci v uniformách jejího muže spletli se špionem.

„Russell Bentley, zvaný Texas, skutečný Američan, skutečně z Texasu, zahynul v Doněcku. Bojoval tam za naše,“ napsala Simonjanová na telegramu a připomněla, že Bentley spolupracoval také s ruským propagandistickým portálem Sputnik.

Zobrazit celý online

Video  Ruská raketa zasáhla a zničila autosalon Škoda Auto v Záporoží  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa