Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Putin dělá chyby, vojáci jsou vyčerpaní a bez munice, Rusové mají ohromné náklady, říká šéf tajné služby

Autor: ČTK - 
11. října 2022
10:08

Ruský prezident Vladimir Putin se při vedení války na Ukrajině dopustil strategických chyb, a to i proto, že jeho vedení je prakticky neomezené. V projevu to dnes podle britských médií uvede ředitel britské zpravodajské služby GCHQ Jeremy Fleming. Navzdory masivním pondělním útokům na ukrajinská města podle něj ruským silám chybí munice i zásoby, a Ukrajincům se daří zvrátit počáteční úspěchy Moskvy.

Pokud by chtělo Rusko splnit své hrozby o použití jaderných zbraní, viděla by snad Británie nějaké náznaky, řekl dnes také Fleming BBC.

„Doufám, že uvidíme ukazatele, pokud se touto cestou začnou ubírat. Ale řekněme si opravdu jasně: pokud o tom uvažují, byla by to katastrofa v tom smyslu, o kterém mnoho lidí mluvilo,“ řekl dnes Fleming stanici BBC před svým očekávaným odpoledním projevem. Úryvky z řeči, kterou přednese v britském think-tanku Royal United Services Institute (RUSI), zveřejnila řada britských médií.

„Daleko od nevyhnutelného ruského vojenského vítězství, které jejich propagandistická mašinérie chrlila, je jasné, že odvážná akce Ukrajiny na bojišti a v kyberprostoru obrací trend,“ prohlásí Fleming v projevu.

Putinovo rozhodování se podle ředitele britských zpravodajců „ukázalo jako chybné“. Šéf Kremlu se pustil do „taktiky s vysokými sázkami, která vede ke strategickým chybám v úsudku,“ uvede Fleming.

Západní zpravodajské služby opakovaně uvedly, že Putin řídí postup ruských sil v invazi, která začala letos v únoru. Minulý měsíc podle amerických představitelů odmítl žádost svých generálů o ústup z města Cherson. Ačkoli se představitelé zpravodajců domnívají, že v Kremlu narůstá znepokojení z postupu války, Putinova pozice zůstává silná. Ani v případě, že by byl náhle vyměněn, není jisté, zda by to vedlo k výrazné změně ruské strategie.

Fleming v dnešním projevu zdůrazní ztráty, které Rusko během několikaměsíčních bojů utrpělo, a „ohromující“ náklady na válku, v níž byly zvráceny počáteční úspěchy Moskvy. Dodá, že ruské síly jsou vyčerpané a nedávná mobilizace vykazuje známky zoufalství. „Víme - a vědí to i ruští velitelé na místě - že jim docházejí zásoby a munice,“ uvede Fleming.

Lidé v Rusku podle šéfa britských tajných služeb začínají chápat problémy způsobené Putinovým rozhodnutím pro válku. „Vidí, jak špatně Putin odhadl situaci,“ řekne. „Utíkají před odvody a uvědomují si, že už nemohou cestovat. Vědí, že jejich přístup k moderním technologiím a vnějším vlivům bude drasticky omezen,“ uvede Fleming.

Podle předem zveřejněného výňatku z projevu by měl Fleming hovořit také o budoucí hrozbě ze strany Číny. Šéf zpravodajských služeb by měl říci, že Británie a její spojenci se nacházejí v rozhodujícím okamžiku, pokud jde o Peking.

9:50
Dnes

Pobaltské země varovaly, že rušení signálu GPS, ze kterého je obviňováno Rusko, by mohlo způsobit leteckou katastrofu. Napsal to britský list Financial Times (FT). Ministři zahraničí Estonska, Litvy a Lotyšska podle něj o víkendu odděleně varovali před riziky spojenými s rušením satelitního navigačního systému v oblasti Baltského moře, když se musely vrátit dva letouny mířící z Finska do Estonska.

Rušení GPS podle FT v oblasti Baltského moře v posledních týdnech zintenzivnilo. Ve čtvrtek a v pátek se kvůli němu vrátila do Finska dvě letadla společnosti Finnair, která mířila z Helsinek do estonského Tartu. Finské aerolinky rozhodly, že nejméně do 31. května přerušují linku z Helsinek do Tartu. Do té doby má letiště v druhém největším estonském městě přijít s řešením, jak zajistit bezpečné vzlety a přistávání bez signálu GPS. Finnair byl jediným leteckým přepravcem, který provozoval mezinárodní linku do Tartu.

„Když vám někdo za jízdy v noci vypne přední světla, je to nebezpečné. Situace v Pobaltí v blízkosti ruských hranic začíná být příliš nebezpečná na to, abychom to ignorovali,“ řekl šéf litevské diplomacie Gabrielius Landsbergis.

9:13
Dnes

S nepravdivými informacemi na internetu se v letošním prvním čtvrtletí setkalo 45 procent Čechů a 58 procent Slováků. Nejčastěji šlo o témata spojená s válkou na Ukrajině a s domácí i světovou politikou. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnila Středoevropská observatoř digitálních médií (CEDMO).

Důvěra v dezinformace se podle průzkumu pohybuje mezi 11 a 58 procenty u Čechů, u Slováků je tomu podobně mezi 10 a 55 procenty. V českém prostředí podle průzkumu rezonují témata spojená s ukrajinskými migranty. Polovina respondentů je mimo jiné ochotna věřit tomu, že kvůli Ukrajincům stoupá zadlužení Česka.

8:16
Dnes

Přibližně 30 ukrajinských mužů zemřelo od února 2022 při pokusu o nelegální překročení ukrajinských hranic ve snaze vyhnout se bojům ve válce s Ruskem, sdělil mluvčí ukrajinské pohraniční služby Andrij Demčenko tiskové agentuře Ukrinform. Píše o tom dnes agentura Reuters.

„Někteří přišli o život, když se pokoušeli překonat horskou řeku nebo přejít hory,“ uvedl Demčenko. „K pokusům o nelegální překročení hranic dochází denně. Většina z nich se odehrává mimo hraniční přechody na hranicích s Moldavskem a Rumunskem. Největší počet pokusů s padělanými doklady jsme pak zaznamenali na hranicích s Polskem," dodal. Demčenko v dubnu v ukrajinské státní televizi řekl, že každý den je při pokusu o nelegální opuštění Ukrajiny zadrženo v průměru asi deset mužů.

Zobrazit celý online

Video  Mrazivé záběry z Kyjeva  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa