Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Hrůzné záběry vraždění civilistů na Ukrajině: Vojáci si u výpadovky zařídili „safari“!

Autor: rix - 
9. října 2022
05:00

Ukrajinské bezpečnostní složky sdílely otřesné záběry z dříve okupovaného města Hostomel. Rusové tam 25. února nevybíravě stříleli po civilistech, kteří se v autech pokoušeli utéct do bezpečí. Jejich řádění má na svědomí jedenáct nevinných lidských životů, mnoho dalších lidí bylo zraněno. Aktéři střelby jsou podezřelí z válečných zločinů. 

Ukrajinské úřady identifikovaly pět ruských vojáků, kteří se dopouštěli střelby na bezbranné civilisty v prvních dnech ruské invaze na Ukrajinu. Na záběrech z bezpečnostních kamer je zřejmé, jak okupanti střílí na projíždějící auta.

Šéf ukrajinských policistů Igor Klymenko popsal, že Rusové stříleli po autech, „jako by byli někde na safari“. „Ti vyděšení lidé chtěli jen opustit válečnou zónu,“ kroutil hlavou Klymenko. „Místo toho si na ně ruští vojáci uspořádali hon,“ uvedl ve statusu na facebooku.

Střelivem okupanti ani trochu nešetřili. Jak Klymenko sám popsal, v jednom z aut nalezli 178 děr po zásahu ze zbraně. Jak dále upřesnily ukrajinské úřady, vojáci řádili především na silnici vedoucí z Hostomelu. Na tomto úseku mělo z rukou ruských vojáků zemřít jedenáct lidí. Mezi oběťmi je ruský občan, německý občan a zaměstnanci obvodního policejního oddělení v Buči. 

Svědkem střelby byl i devětapadesátiletý Eduard Lysovysk. Jedné z postřelených žen pomáhal dostat se z auta. I ona se snažila uprchnout do bezpečí, a to i se svým vnukem Sašou. Ten krutou střelbu nepřežil. Kulky ho desetkrát zasáhly do hrudníku. 

Ukrajinské úřady v souvislosti se střelbou identifikovaly pět ruských vojáků. Ti teď čelí podezření ze spáchání válečných zločinů a zločinů vraždy. „Bavit“ se střelbou na automobily měli podle deníku Guardian šest hodin. 

„Každý okupant musí pochopit, že trestu se nelze vyhnout. S jistotou a úspěšně pracujeme na identifikaci všech osob zapojených do zločinů proti obyvatelům Ukrajiny,“ dodal Klymenko.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Rusové mučili Ukrajince ve speciálních mučírnách  - twitter
Video se připravuje ...

 

 

 

Video se připravuje ...
Další videa