Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V Rjazani se pokusil upálit muž: Křičel, že nechce bojovat na Ukrajině

Autor: ČTK, VaB - 
26. září 2022
16:36

V ruské Rjazani se v pondělí pokusil upálit muž, který podle svědků křičel, že nechce bojovat na Ukrajině. Není jasné, v jakém je nyní zdravotním stavu. Podle serveru YA62.ru má drobná zranění, regionální verze listu Novaja Gazeta dnes psala o popáleninách na 90 procentech těla. Policie v ruské Irkutské oblasti na jihovýchodě Sibiře dnes také zadržela mladého muže, který střílel na místním vojenském komisariátu, uvedl oblastní gubernátor Igor Kobzev. Střelec vážně zranil komisaře, který je nyní v nemocnici v kritickém stavu. Informace o útočníkově motivu nejsou k dispozici.

V Rjazani, která leží zhruba 180 kilometrů jihovýchodně od Moskvy, se muž v neděli zapálil na hlavním autobusovém nádraží. Ve videu zveřejněném serverem YA62.ru je po incidentu schopen chůze a z místa odejde v doprovodu zdravotníků. Novaja Gazeta ale zveřejnila záběry z bezpečnostní kamery, na kterých se muž polil neznámou tekutinou a zapálil se.

Při incidentu se podle svědka YA62.ru muž začal smát a křičel, že se nechce účastnit „speciální vojenské operace", jak Moskva oficiálně nazývá svou invazi na Ukrajinu. Podle Nové Gazety vykřikoval, že "nechce jít na frontu".

Zastřelil komisaře

Nejde zdaleka o jediný incident související s ruskou mobilizací. Na úřadě v irkutském městě Usť-Ilimsk střílel 25letý muž. „Nařídil jsem posílit bezpečnostní opatření. Žádám, aby všichni zachovali klid," uvedl Kobzev a dodal, že pachatel bude potrestán.

Postřelený šéf komisariátu je v nemocnici na jednotce intenzivní péče, informoval zástupce oblastního úřadu ministerstva zdravotnictví.

Rusko minulou středu poprvé od druhé světové války vyhlásilo vojenskou mobilizaci v souvislosti se svým válečným tažením na Ukrajině. Krok vyvolal protesty v desítkách měst a dnešnímu útoku na komisariát předcházelo několik podobných incidentů v jiných částech Ruska.

13:49
Dnes

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

12:14
Dnes

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

Zobrazit celý online

Video  Výbava ruských odvedenců.  - Twitter / @nexta_tv
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa