Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V Rjazani se pokusil upálit muž: Křičel, že nechce bojovat na Ukrajině

Autor: ČTK, VaB - 
26. září 2022
16:36

V ruské Rjazani se v pondělí pokusil upálit muž, který podle svědků křičel, že nechce bojovat na Ukrajině. Není jasné, v jakém je nyní zdravotním stavu. Podle serveru YA62.ru má drobná zranění, regionální verze listu Novaja Gazeta dnes psala o popáleninách na 90 procentech těla. Policie v ruské Irkutské oblasti na jihovýchodě Sibiře dnes také zadržela mladého muže, který střílel na místním vojenském komisariátu, uvedl oblastní gubernátor Igor Kobzev. Střelec vážně zranil komisaře, který je nyní v nemocnici v kritickém stavu. Informace o útočníkově motivu nejsou k dispozici.

V Rjazani, která leží zhruba 180 kilometrů jihovýchodně od Moskvy, se muž v neděli zapálil na hlavním autobusovém nádraží. Ve videu zveřejněném serverem YA62.ru je po incidentu schopen chůze a z místa odejde v doprovodu zdravotníků. Novaja Gazeta ale zveřejnila záběry z bezpečnostní kamery, na kterých se muž polil neznámou tekutinou a zapálil se.

Při incidentu se podle svědka YA62.ru muž začal smát a křičel, že se nechce účastnit „speciální vojenské operace", jak Moskva oficiálně nazývá svou invazi na Ukrajinu. Podle Nové Gazety vykřikoval, že "nechce jít na frontu".

Zastřelil komisaře

Nejde zdaleka o jediný incident související s ruskou mobilizací. Na úřadě v irkutském městě Usť-Ilimsk střílel 25letý muž. „Nařídil jsem posílit bezpečnostní opatření. Žádám, aby všichni zachovali klid," uvedl Kobzev a dodal, že pachatel bude potrestán.

Postřelený šéf komisariátu je v nemocnici na jednotce intenzivní péče, informoval zástupce oblastního úřadu ministerstva zdravotnictví.

Rusko minulou středu poprvé od druhé světové války vyhlásilo vojenskou mobilizaci v souvislosti se svým válečným tažením na Ukrajině. Krok vyvolal protesty v desítkách měst a dnešnímu útoku na komisariát předcházelo několik podobných incidentů v jiných částech Ruska.

9:15
Dnes

V Bělgorodu dnes od rána opět hoří. Již dříve byla ve městě vyhlášena raketová hrozba.

8:47
Dnes

Si Ťin-pching pojede do Francie, aby přesvědčil evropské země, aby pozvaly Rusko na summit do Švýcarska, píše zpravodajství Politico. Podle zdrojů zpravodaje může Čína odmítnout účast na budoucích mírových rozhovorech o Ukrajině, pokud se jich Rusko nezúčastní.

8:05
Dnes

Rusko přes noc zaútočilo na Selydove v Doněcké oblasti. Jsou nahlášeni čtyři zranění lidé.

Zobrazit celý online

Video  Výbava ruských odvedenců.  - Twitter / @nexta_tv
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa