Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Putinova dcera nečekaně promluvila o válce: Rusové jsou oběti, viníkem je Západ

Autor: tsv - 
22. května 2022
05:00

Nejstarší dcera ruského prezidenta Vladimira Putina na sociální síti údajně veřejně obhajovala jednání svého otce, zároveň obvinila Západ, který se podle ní snaží zabránit prosperitě Ruské federace. Maria Voroncovová Faassenová (37) měla podle informací šéfredaktora nezávislého ruského média zveřejňovat příspěvky na síti pro absolventy zdravotnické fakulty Moskevské státní univerzity. Ruské okupanty, kteří podle západních státníků stojí za doslovnou genocidou, přirovnala k Židům z dob druhé světové války. „Nejsme jako Němci ze třicátých let, jsme spíš ti, které odstraňovali.“

Voroncovová podle informací šéfredaktora média Republic Dmitryho Kolezeva spravuje na sociální síti Telegram profil s názvem Maria V., jenž veřejně obhajuje Putina a nejen jeho nevyprovokovanou invazi na Ukrajinu. K příspěvkům má přístup přes 170 absolventů Moskevské univerzity, kteří ukončili studium v roce 2011, píše server DailyMail.

„Nikomu na Západě se nehodí, aby naše země prospívala,“ napsala Maria V. „Vždy dělali vše v jejich silách, aby zajistili, že se tak nestane. A budou v tom pokračovat. Pokud se Rusko najednou stane plnohodnotným doplňkem Spojených států a Evropské unie, k čemuž málem došlo v devadesátých letech, budu zvědavá, koho budou vinit za to, že nežijeme v prospívající ekonomice.“

Krym byl vůle lidu

Samotnou invazi Voroncovová podle Kolezeva veřejně „přímo neschválila“, ovšem negativně reagovala na slova svého bývalého spolužáka, který v souvislosti s odtržením Krymu od Ukrajiny použil termín anexe. Připojení poloostrova k federaci v roce 2014 podle ní byla „vůle lidu“. V minulých týdnech Voroncovová prohlásila, že Rusko „není agresor, nýbrž oběť, a je nuceno se samo bránit“.

„Když viníte jediného člověka a házíte na něj veškerou zodpovědnost, je to to samé, jako byste v jediného člověka vkládali veškerou svou důvěru, jako v cara. Je to stejná hovadina,“ obhajovala Maria V. Putina. „Nejsme jako Němci ze třicátých let, jsme spíš ti, které odstraňovali.“

Kolezev upozornil, že zatím nezískal „stoprocentní potvrzení“ o tom, že za profilem Maria V. opravdu stojí právě Voroncovová. „Nechte mě znovu zdůraznit, že nemůžeme jednoznačně uvést, že Maria V. je opravdová Maria Voroncovová, dcera Vladimira Putina. Nepřímé důkazy a dva zdroje ale naznačují, že je,“ uvedl Kozalev.

Voroncovová, na kterou Západ v důsledku invaze uvalil těžké sankce, podle šéfredaktora sdílí Putinův pohled na svět a „nemá cenu se ji snažit žádat o to, aby zastavila válku“, o což se dosud pokoušelo hned několik aktivistů.

11:15
27. 4. 2024

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
27. 4. 2024

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
27. 4. 2024

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Kompletní online

Video  Expert o zajatých Ukrajincích z Azovstalu: V rukách Rusů je čekají zvěrstva!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa