Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Separatisté z neuznané Luhanské republiky přiznali potíže: Ukrajinci jsou už kousek u hranic

Autor: ČTK - 
14. září 2022
12:31

Frontová linie se na severovýchodě Ukrajiny přiblížila velice blízko k hranicím území, které si nárokuje samozvaná Luhanská lidová republika (LNR), řekl ruské agentuře TASS představitel tohoto separatistického a proruského útvaru Andrej Maročko. Situace na bojišti je podle něj "složitá".

Ukrajinská armáda od minulého týdne rychle postupuje na severovýchodě země a ruské síly se jí podle pozorovatelů i prohlášení ukrajinských vojenských představitelů podařilo vytlačit z velké části Charkovské oblasti. Bojovou linii nyní tvoří podle veřejně dostupných dat zhruba řeka Oskil, která se nachází několik kilometrů od hranic mezi Charkovskou a Luhanskou oblastí. Analytici amerického Institutu pro studium války (ISW) uvedli, že ukrajinské síly řeku v některých místech překonaly.

„Situace je velmi složitá, na některých místech se linie kontaktu přiblížila velmi blízko hranicím LNR a nachází se od ní zhruba deset kilometrů. Řekl bych, že to je pro vojenské operace velmi málo,“ řekl Maročko ve vysílání ruské státní televize Rossija-1.

Maročko zároveň ujistil, že ruské a proruské síly stále ovládají celé území LNR. Samozvaná republika si nárokuje celé území ukrajinské Luhanské oblasti, ačkoliv od roku 2014 do letošního začátku ruské invaze na Ukrajinu kontrolovala jen jeho část. Severní část oblasti obsadily ruské síly po vpádu na Ukrajinu letos v únoru.

Ukrajinské síly za poslední dva dny ostřelují území LNR výrazně víc, než dříve, dodal. 

12:01
Dnes

Prezidentská kancelář Ukrajiny zveřejnila fotografie ze včerejší návštěvy Kyjeva vévodkyně z Edinburghu Sophie. Přijal ji prezident Volodymyr Zelenskyj i jeho manželka Olena Zelenská.

11:26
Dnes

„Ukazuje se, že v každém možném ozbrojeném konfliktu budou vzdušné síly a protivzdušná obrana hrát klíčovou roli,“ uvedl po jednání s velitelem Vzdušných sil NATO Jamesem Heckerem v Praze náčelník generálního štábu Karel Řehka. Probírali, jaké jsou trendy a jak promítnout zkušenosti z Ukrajiny či Izraele do protivzdušné obrany budoucnosti.

Hecker doplnil, že situace na Ukrajině ukazuje klíčovou roli vzdušné nadvlády. „Je nutná k tomu, aby nenastala situace, kterou vidíme teď, kdy létají po tisícovkách dělostřelecké střely a zákopové boje téměř připomínají druhou světovou válku. Je spousta raněných a mrtvých a ničena jsou celá města,“ vysvětlil.

Na začátku ruské invaze před více než dvěma roky byla podle Heckera Ukrajina schopná zastavit ruský postup díky dobré integrované protivzdušné obraně. „Ukrajinci sestřelili přes 100 ruských letounů, čímž zamezili Rusku získat vzdušnou nadvládu.“

10:20
Dnes

„Počet mrtvých včerejšího ruského raketového útoku vzrostl na pět. Muž, ročník 1960, zemřel v nemocnici,“ uvedl šéf správy Oděské oblasti Oleh Kiper. Více než 20 zraněných v Oděse podle něj zůstává v péči lékařů, čtyři z nich ve velmi vážném stavu, včetně čtyřleté dívky, osm z nich je ve vážném stavu.

Kiper dříve uvedl, že kromě přímých úmrtí při ruském úderu zemřel rovněž muž, který během raketového útoku utrpěl mrtvici.

Zobrazit celý online

Video  Až nyní končí příběh Sovětského Svazu. Putin tuto válku nepřežije, říká analytik Svárovský  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa