Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

České stopy v ukrajinské válce: Vojáci, dodané zbraně a Švejk!

Autor: rc, ČTK - 
12. září 2022
05:00

Nadějné úspěchy ve válce s Ruskem hlásí Ukrajina. Zelenského armádě se prý podařilo dostat pod kontrolu klíčová města v Charkovské oblasti na východě země. Zatímco Rusové tvrdí, že jde o organizovaný ústup a přeskupení, ukrajinské ministerstvo obrany na sociální síti jejich ústup komentuje slovy Jaroslava Haška!

Ukrajinské ofenzivě se daří a úřady hlásí, že získaly pod kontrolu klíčová východní města. Ukrajinci podle dosavadních zpráv obsadili města Balaklija, Kupjansk a Izjum. Znovuzískání města Izjum znamená významný mezník ve válce, zejména kvůli jeho strategicky významné poloze.

Jak poznamenává deník BBC, pokud by se opravdu úspěch Ukrajinců potvrdil, jednalo by se o nejvýznamnější úspěch armády od dubna, kdy se Rusové stáhli z oblasti kolem Kyjeva. Zatím vše nasvědčuje tomu, že se ho Ukrajincům podařilo dosáhnout. V neděli večer totiž dobytí města potvrdil ukrajinský prezident Zelenskyj.

Moskva odmítá, že by se jednalo o ústup. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že se jedná pouze o „přeskupení vojsk“. Nicméně hlavní správce Ruskem kontrolované části Charkovské oblasti doporučil všem jejím obyvatelům, aby se evakuovali do Ruska.

Ukrajinci na sociální síti Twitter komentovali ruský nezdar slovy Jaroslava Haška. Ministerstvo obrany použilo pasáž z humoristického románu Dobrý voják Švejk. „Odchod našich vojsk, který jest fakticky jen přesunutím, vykládají si mnozí zcela jinak, než jak to vyžaduje naprostá chladnokrevnost ve válce,“ citovali pasáž ze slavného románu.

Zároveň přidalo infografiku s údajnými ztrátami na ruské technice. Rusko podle ministerstva ztratilo 2172 tanků, 906 dronů, 214 vrtulníků, 245 bojových letadel, 15 válečných lodí a 4650 obrněných válečných vozidel. Jedná se samozřejmě nadále o neověřené informace.

Dobrý voják Švejk není jediná česká stopa na Ukrajině v době války. Zpravodajský server Visegárd 24 na Twitteru publikoval video s vojáky s popiskem, že právě i čeští dobrovolníci pomáhají Ukrajincům v první linii. „Gruzínští, čeští, lotyšští a ukrajinští vojáci na cestě k poražení ruské armády,“ píše server.

Česká republika poskytla Ukrajině za půl roku války vojenský materiál za 3,8 miliardy korun. Pomáhá také raněným vojákům, sdělila ministryně obrany Jana Černochová (ODS) koncem srpna. Podrobnosti o podobě darů, které na Ukrajinu putují, ministerstvo obrany z bezpečnostních důvodů tají. Vedle vládní pomoci se do zásobování ukrajinské armády zapojili i české firmy a dobrovolníci. Podle dostupných informací byly na Ukrajině v uplynulých měsících nasazeny vrtulníky, tanky, houfnice nebo raketomety, které přišly z Česka.  

20:08
Dnes

Britské úřady vznesly obvinění proti dvěma mužům z centrální Anglie podezřelých z vazeb na ruské rozvědky, policie je spolu se třemi dalšími podezřelými zadržela v souvislosti s březnovým požárem skladu na východě Londýna. Dvacetiletý Dylan Earl čelí obvinění z „napomáhání zahraniční zpravodajské službě“ a dvaadvacetiletý Jake Reeves z „přijímání hmotného daru od zahraniční zpravodajské služby“, muži podle obžaloby plánovali útoky na podniky napojené na Ukrajinu, píší britská média. 

Podezřelý Earl stanul před soudem už před několika dny, prokurátoři však o případu informovali až dnes. Soud jej poslal do vyšetřovací vazby společně s dalšími čtyřmi podezřelými, kteří podle agentury AFP čelí méně závažným obviněním. Všichni kromě jednoho podle stanice BBC čelí obvinění ze žhářství.

Britská diplomacie si podle agentury Reuters dnes kvůli případu předvolala ruského velvyslance Andreje Kelina.

19:17
Dnes

Belgie se bude snažit dodat stíhačky F-16 na Ukrajinu už letos, řekla podle VRT belgická ministryně obrany. Původně to Brusel plánoval až příští rok.

19:14
Dnes

Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií a další vojenské vybavení v hodnotě šesti miliard dolarů (přes 140 miliard Kč), oznámil dnes americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu, která se už přes dva roky brání ruské ozbrojené agresi. Na dodání materiálu si ale budou muset Ukrajinci počkat, neboť proces jeho pořizování je teprve na počátku.

Ohlášená investice se týká raket do systémů protivzdušné obrany Patriot a NASAMS, dalších druhů munice, dronů i systémů na jejich zneškodňování. Austin plán potvrdil po virtuálním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu, která sdružuje země dodávající Kyjevu vojenskou podporu.

Pentagon v tiskové zprávě dodává, že vláda nakoupí také vybavení pro integraci západních systémů protivzdušné obrany do ukrajinské výbavy. Jako další položky „historického balíku“ jmenuje dělostřeleckou munici, „taktická vozidla“, lehké zbraně i součástky pro výrobu dronů na Ukrajině.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa