Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nejdřív drony a teď Tomáš: Češi se skládají na tank pro Ukrajinu, za pár hodin poslali milion

Autor: amb - 
7. září 2022
05:00

„Pošlete Putinovi dárek,“ vyzývá web zbraneproukrajinu.cz, na kterém Češi pomáhají Ukrajině bojovat proti ruské armádě. Koupit Ukrajinské ambasádě mohou například brokovnici, granát, ale i lékárničku nebo termoprádlo. Kromě toho se mohou zapojit i do větších sbírek, nově přispívají na tank Tomáš. „V posledních hodinách si sbírka vede nejlépe," řekl Blesk Zprávám spoluzakladatel Martin Ondráček.  „Věřím, že naše tanky osvobodí všechna území od Donbasu až po Krym,“ uvedl náměstek ministryně obrany Tomáš Kopečný.

Přes 7 000 Čechů nedávno shromáždilo peníze na český dron pro statečné vojáky na Ukrajině. Více než 200 lidí se zapojilo do sbírky na dodání pěti menších strojů pro české vojáky na východní Ukrajině u dobrovolnického praporu Karpatská Sič. Teď podporovatele ukrajinských vojáků čeká další výzva.

Nová sbírka si vzala za cíl vybrat peníze na český tank T-72 Avanger, pojmenovaný Tomáš.

Tank dostal jméno Tomáš, odkazující pochopitelně k prvnímu prezidentovi Československa. Výběr peněz pro jeho pořízení bude provázet slogan: To máš dárek z Čech!“ uvedl Martin Ondráček, marketingový specialista a spoluzakladatel projektu Dárek pro Putina. „Všechno jsme konzultovali s ukrajinskou stranou, tanky tam jsou potřeba,“ dodal pro Blesk Zprávy Ondráček.

Češi začali přispívat na tank Tomáš. Češi začali přispívat na tank Tomáš. | zbraneproukrajinu.cz

Pro tento tank se rozhodli i proto, aby mohli garantovat, že tank bude v přiměřeném časovém horizontu u českých dodavatelů k dispozici. „Spousta zbraňových systémů je ne na příští ne měsíce, ale roky beznadějně vyprodaná,“ vysvětlil Blesku Ondráček.

T-72 Avanger stojí s DPH 33 milionů, nyní už se vybralo přes milion korun. „Absolutně skvělý výsledek by byl, kdybychom ty peníze vybrali za měsíc, měsíc a půl,“ avizoval Ondráček. 

Jde v podstatě o modernější verzi sovětského T-72, který se začal vyrábět v 70. letech a byl nejpoužívanějším tankem států Varšavské smlouvy. Dodávalo ho Československo a Polsko. Česká přestavba je ale komfortnější a efektivnější, lépe svou posádku chrání proti minám nebo balistickému ostřelování.

 „Stroj má reaktivní pancéřování. Laicky řečeno – v připadě, že se k němu blíží projektil, v místě zásahu exploduje na tanku připevněná výbušnina, která sníží účinnost nepřátelské střely,“ informuje web zbraneproukrajinu.cz

Dokáže ale odolat i radiaci nebo chemickým látkám. Také umí jezdit pod vodou, v terénu se zamaskuje dýmovou clonou a zvládne uhasit požár uvnitř vozidla. Řadí se mezi tanky 3. generace. Jeho nákup projekt konzultoval s ukrajinskou armádou a až se na něj vyberou peníze, dopravit ho na Ukrajinu pomůže Ministerstvo obrany České republiky.

„Jsem velmi rád, že české tanky budou mít takto aktivní význam při osvobozování okupovaných území a nastolení demokracie. Jako industriální velmoci obranného průmyslu je naším úkolem pomoci ukrajinským přátelům,“ uvedl Tomáš Kopečný, náměstek ministryně obrany Jany Černochové.

„Musíme společně čelit agresivní politice Vladimira Putina. Věřím, že naše tanky osvobodí všechna území od Donbasu až po Krym,“ dodal.

Drony pro české vojáky na Donbasu

Server zbraneproukrajinu.cz nabízí více možností, jak Ukrajině pomoci. Peníze jsou posílané ukrajinské ambasádě v Praze. Projekt tank, na kterém spolupracuje Ministerstvo obrany, ale momentálně vítězí. 

„V posledních hodinách naší stránce jednoznačně vede tank. Před tím to byla úspěšně dokončená kampaň na drony pro české vojáky bojující na Ukrajině,“ doplnil Blesk Zprávám Ondráček. Hned poté podle něj Češi nejvíc přispívají na náboje do nejrůznějších zbraní jako jsou samopaly a ostřelující pušky.

Češi mohou Ukrajincům koupit třeba náboje. Češi mohou Ukrajincům koupit třeba náboje. | zbraneproukrajinu.cz

Podle chargé d´affaires Velvyslanectví Ukrajinské republiky v ČR Vitalije Usatého Ukrajina těžké zbraně potřebuje. „Tanky jsou velmi efektivní při útočných operacích a pro ukrajinskou armádu v této fázi války budou určitě velmi užitečné,“ sdělil.

Dron Bivoj, na které Češi přispívali dřív, je teď připravený k předání. Stroj za 30 milionů korun byl sestavený výhradně ze součástek vyrobených v Česku a své schopnosti prověří přímo v akci. Ve vzduchu by měl umět vydržet přibližně 4 hodiny, během kterých nashromáždí data z bojiště.

Na menší drony pro české dobrovolníky, kteří bojují na Ukrajině, se vybralo přes 700 tisíc korun. Podle @VozimDrony se oproti původnímu plánu vybralo víc než podle očekávání a kupoval se tak ještě jeden dron Mavic navíc.

„Každý měsíc se do bojů na Donbas přidávají další Češi,“ napsal ke sbírce na web zbraneproukrajinu.cz Radim Daniel Pánek. Cesta do války není pro české vojáky vůbec jednoduchá.

„Prvně je potřeba překročit byrokracii na hranicích s Ukrajinou, následně je potřeba projet přes celou Ukrajinu a v poslední řadě je potřeba se trefit do okna, kdy Rusové neostřelují místa na trase a skladiště a kdy ukrajinské jednotky mají pohlídané a zabezpečené trasy proti diverzantům,“ vysvětlil Pánek.

Sám se na Donbas podíval poprvé v rámci humanitární pomoci v červnu 2022. „Donbas je peklo, tam jedině s vestou a helmou…,“ uvedl k tomu na Facebooku.

„Jsme domluvení, že ukrajinská armáda tyto zbraně nasadí a bude mít nějaké výsledky, dostaneme k dispozici data a videozáběry, jak ta zbraň si vede,“ řekl o dronech Blesk Zprávám Ondráček.

Projekt Dárek pro Putina začal 4. května, od té doby se na účtu Velvyslanectví Ukrajiny v Česku shromáždilo už 175 milionů korun. Z toho se nakupuje vojenský materiál u českých výrobců a dodavatelů. Velký zájem naposled projekt zaznamenal 21. srpna, kdy dárci posílali částku 1968 jako připomenutí vniknutí vojsk Varšavské smlouvy do Česka.

Video  Generál Šedivý pro Blesk o ukrajinské protiofenzivě: Přichází velký válečný obrat?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa