Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zima v „psí boudě“: Ukrajinské rodiny rekonstruují válkou zničené domy, žijí v kůlnách a kontejnerech

Autor: tsv - 
5. září 2022
05:00

Nadija Vorobejová (66) z Andrijivky přišla o svůj dům během okupace města, nadcházející zimu bude proto muset přečkat v částečně opravené garáži. Do té doby musí pobývat v darovaném kontejneru. „Říkám tomu psí bouda,“ popsala svůj dočasný domov. S výstavbou jí pomáhají sousedi a přátelé, od státu žádnou pomoc nedostala. V podobné situaci se ocitla Teťána (55) s manželem Valerijem, na jejichž dům v Buče na konci března dopadla ruská raketa. Pár nyní podobně jako Nadija bydlí v kůlně na zahradě zasypané troskami.

Nadija se svého domu musela vzdát už na začátku března, kdy ji z něj podle vlastních slov „doslova vynesli“ ruští vojáci. Ti se v domě následně sami usídlili. O dva týdny později, 18. března, byl kompletně zdemolován. Dům, který vlastnoručně postavili Nadijini rodiče, shořel během 20 minut poté, co vedle něj explodovala ruská munice.

Na opravy domu Nadija příspěvek od státu nezískala, s přípravou garáže na zimní měsíce jí proto pomáhají přátelé z Andrijivky. Žena dočasně pobývá v kontejneru, který jí v dubnu darovali dobrovolníci. V takzvané psí boudě je dostatek prostoru na postel, zbytek věcí má naskládaný u stěn. Ačkoli se jí podařilo do kontejneru přivést elektřinu ze zdroje, je zcela odpojena od plynu a vody.

Život v kůlně a příslib nového domu

V nedaleké Buče se s podobným problém potýkají manželé Teťána a Valerij. Rusové na začátku března zničili jejich garáž, načež se pár rozhodl z města utéct. Rozhodnutí opustit svůj domov oběma zachránilo život, jelikož na dům o pár týdnů později dopadla ruská raketa. Z budovy zbyly jen trosky, které nyní manželé postupně odklízí. Na pozemku vybudují zcela nový dům.

„Trosky byly všude. Na silnici, na zahradě,“ popisovala Teťána pro server The Guardian. Do Buči se vrátili na začátku dubna. „Utekli jsme jen v teplákovce. Když jsme se vrátili, zjistili jsme, že nemáme žádné talíře, žádné příbory, nic.“

Teťána se před válkou věnovala podnikání, nyní ale tráví veškerý svůj čas na stavbě. „Omládli jsme o 20 let, protože máme dalších 20 let na to, abychom všechno vybudovali znovu,“ říká optimisticky. Teťána s Valerijem nyní pobývají v zahradní kůlně, do které se jim stejně jako Nadije podařilo přivést elektřinu.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

Video  Expert o potížích s „Putinovým“ plynem: Hrozí několik nepříjemných zim! Ale dlouhodobě prohraje.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa