Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Armáda okupantů nabírá seniory a vězně, potvrdil americký funkcionář: Chybí jim výcvik i fyzička

Autor: tsv - 
31. srpna 2022
05:00

Ruská armáda se po měsících ozbrojeného konfliktu na Ukrajině snaží nahradit své zabité vojáky novými rekruty, federaci ale rychle dochází možnosti. Velitelé proto začali nabírat z řad vězňů nebo seniorů, zanedbávají jejich výcvik a posílají je na frontu ve špatné kondici. Informoval o tom americký funkcionář z tamního ministerstva obrany. Ruský prezident Vladimir Putin chce zvýšit kapacitu ozbrojených složek o 10 procent.

Putin v druhé polovině srpna podepsal dekret v souvislosti s rozšířením armády o další 1,15 milionu vojáků, k němuž by mělo dojít po lednu příštího roku. Masivní ztráty na Ukrajině jeho cíle ale komplikují a okupantům dochází vojenská síla. Velitelé se proto snaží nabírat všechny muže schopné boje, ačkoli ve většině případů noví rekruti nesplňují standardní požadavky.

Podle amerického funkcionáře se vedení federace v podobných situacích často obrací právě na věznice. Kreml navíc nedávno zvedl maximální věkovou hranici pro nábor nových vojáků a do armády přijímá i seniory. Státník uvedl, že podle odhadů amerického ministerstva obrany Rusko dosud během okupace přišlo o 70 až 80 tisíc vojáků.

Neuspěli ani v minulosti

Americký Pentagon podle funkcionáře pochybuje o tom, že by Kreml ve svých snahách podepsat smlouvu s velkým množstvím nových rekrutů „uspěl, protože Rusko ani v minulosti nedosahovalo svých cílů ohledně počtu vojáků nebo vojenské síly“.

„Rusko už se pokouší zvýšit své náborové snahy,“ řekl pro server Radio Free Europe. „Zaprvé zvedli maximální věkový limit nových rekrutů a zadruhé přijali vězně. Mnoho nových rekrutů je starších, má špatnou fyzičku a neprošlo dostatečným výcvikem.“

To, že Rusko do předních linií posílá nezkušené vojáky i po pouhých třiceti dnech výcviku, už dříve potvrdili vojenští hodnostáři nebo samotné ruské matky rekrutů.

14:13
Dnes

Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Novobachmjutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru.

13:22
Dnes

„Polovina německých tanků, které zaútočily na Polsko v roce 1939, byla ve skutečnosti česká. Tedy - jestli Putin získá Ukrajinu, bude silnější. A tehdy budeme mít větší problém,“ varoval Sikorski před možným ruským ovládnutím ukrajinských průmyslových a vojenských kapacit. „Je lepší zastavit Putina na Ukrajině, 500 či 700 kilometrů na východ odtud,“ odpověděl na otázku, zda by mělo smysl poslat na Ukrajinu pozemní vojska.

12:33
Dnes

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

Zobrazit celý online

Video  Až nyní končí příběh Sovětského Svazu. Putin tuto válku nepřežije, říká analytik Svárovský  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa