Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Kdo je Natalija Vovková? Žena, kterou Rusko obviňuje z atentátu na Darju Duginovou

Autor: vja - 
25. srpna 2022
05:00

Jméno, které ještě před týdnem nikdo neznal, avšak od 20. srpna je skloňováno snad ve všech světových médiích - Natalija Vovková, žena, jíž Rusko obviňuje z vraždy Darji Duginové, ruské propagandistky a dcery Putinova hlavního ideologa Alexandra Dugina, píše list Daily Mail. Kdo je údajná ukrajinská agentka? A existuje vůbec, či jde o konstrukt ruských tajných služeb?

Profily na sociálních sítích a údajní potomci

Ruská Federální služba bezpečnosti (FSB) uvádí, že jde o bývalou členku pluku Azov s bohatou bojovou historií, která se později dala na dráhu špionky. Po systematickém několikatýdenním sledování Darji Duginové měla 20. srpna nastražit do jejího automobilu 800 g výbušniny, kterou měla aktivovat, když Duginová opouštěla kulturní festival v blízkosti Moskvy.

Kyjev však jakoukoliv odpovědnost za bombový útok popírá s tím, že ani členům pluku Azov není jméno údajné atentátnice a bývalé spolubojovnice známé. V posledních dnech se na sociálních sítích rovněž vynořily informace, jež jsou v přímém rozporu s tvrzením Ruska. Kdo je tedy skutečně Natalija Vovková?

Podle FSB se Natalija narodila v roce 1976 v Mariupolu v Doněcké oblasti. Kreml rovněž uvádí, že si v jednu chvíli měla změnit příjmení z Vovková na Šabanová, přičemž se zdá, že na tomto tvrzení pravděpodobně bude něco pravdy. Na nyní již smazaném profilu na ruské sociální síti VKontakte se skutečně objevuje jméno Natalija Šabanová (Vovková), která má pocházet z Mariupolu. Zmíněný účet měl být naposledy aktivní v roce 2016, a měl několik desítek sledujících.

Video  Pohřeb Darji Duginové v Moskvě. (23.8.2022)  - Profimedia
Video se připravuje ...

Dále FSB tvrdí, že Natalija s sebou do Ruska vzala dceru Sofii, která měla pomáhat se sledováním Duginové a jejího otce. Zároveň se na prokremelských účtech na sociálních sítích v posledních dnech objevilo ještě další jméno: Danil Šaban. Podle tvrzení přívrženců Ruska má jít o Natalijina syna.

I tuto informaci zmíněný profil na VKontakte potvrzuje. Podle údajů z něj má Natalija skutečně dvě děti - dívku a chlapce. Na Facebooku, Tik Toku a VKontakte se zároveň nacházejí i samostatné profily se jménem Danil Šaban, narozen roku 2000 v Mariupolu. Dále se však již ruské a ukrajinské zdroje rozcházejí.

Jde o trénovanou špionku, tvrdí Rusko

FSB tvrdí, že Natalija překročila hranice z Ukrajiny 23. července v autě Mini Cooper s poznávacími značkami takzvané Doněcké lidové republiky. Příslušníci FSB zveřejnili záběry z průmyslových kamer, které ji podle nich zachycují na hraničním přechodu, kde podstupuje celní kontrolu vozidla. Po přejezdu do Ruska měla údajně vyměnit poznávací značky za kazašské a zamířit do Moskvy, kde se ubytovala ve stejném domě jako Duginová.

21:13
Dnes

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie (29. 4. 2024)
20:51
Dnes

Při útoku na Oděsu zahynuly tři ženy a jeden muž, uvedl starosta města Hennadij Truchanov na sociální síti Telegram. Šéf oblastní správy Oleh Kiper, který dříve informoval o dvou obětech a osmi raněných, potvrdil čtyři mrtvé a 28 zraněných, včetně dvou dětí a těhotné ženy. Čtyři ranění jsou v kritickém stavu, o jejich životy bojují lékaři, dodal.

19:43
Dnes

Čtyřiapadesátiletý důstojník německé armády se dnes u soudu přiznal, že Rusku coby špion poskytoval vojenské informace. Přiměl ho k tomu prý strach z jaderné eskalace ve válce na Ukrajině, řekl podle agentury DPA v první den svého procesu před vrchním zemským soudem v Düsseldorfu.

Zobrazit celý online

Změnit si údajně měla i barvu vlasů z blond na hnědou, což má podle FSB dokazovat kamerový záznam pořízený na schodišti bytového domu. Následně prý měla trávit celé týdny sledováním Duginové a jejího rozvrhu. Sledování mělo vyvrcholit v sobotu 20. srpna nastražením bomby do vozu Duginové.

Po nastražení výbušniny měla Natalija znovu změnit registrační zančky automobilu za ukrajinské a vyrazit směrem do Estonska, odkud se dostala dále do zemí Evropské unie. Prokremelské telegramové kanály uvádějí, že naposledy měla být viděna s dvěma dalšími ženami a dítětem při registraci do hotelu v Rakousku. Rovněž uvádějí, že auto Nataliji se mělo objevit v několika inzerátech na ukrajinských sociálních sítích. 

Hlavní ruská zpravodajská agentura RIA Novosti uvedla, že se jí podařilo udělat rozhovor s Natalijiným otcem, který měl potvrdit, že sloužila u ukrajinských ozbrojených sil. Ze služby měla údajně odejít vlivem zdravotních obtíží, přičemž se neúčastnila bojů na Donbase po roce 2014. Natalija podle něj před delší dobou opustila Ukrajinu jako uprchlice, netušil, že odešla do Ruska. Před několika dny jej údajně měla kontaktovat s informací, že je v Litvě. FSB rovněž zveřejnila fotografii domnělého Natalijina průkazu ukrajinských ozbrojených sil, který prý dokazuje, že byla součástí pluku Azov.

Nikdo takový v pluku Azov nebyl, ohrazuje se Kyjev

Byť Kyjev existenci Nataliji Vovkové přímo nepopřel, silně odmítá jakákoliv tvrzení, že by mohl mít co do činění s atentátem na Duginovou. Informace zveřejněné Kyjevem a řadou dalších proukrajinských entit navíc zpochybňují klíčové části ruského narativu.

Mluvčí praporu Azov například pro média uvedl, že Natalija u nich nemohla nikdy sloužit, jelikož v jejich řadách žádné ženy jednoduše nejsou. Další zdroj uvedl, že průkaz zveřejněný FSB je ve skutečnosti určen příslušníkům Národní gardy, člen pluku Azov by jej v této verzi rozhodně nevlastnil. Viditelné stopy po tužce navíc mají ukazovat, že jde o zneplatněný doklad po uzavření sňatku.

Spekuluje se, že neplatný průkaz totožnosti byl pravděpodobně uložen v archivu Národní gardy v Mariupolu, jehož budovu nyní okupují ruské síly. Z ruské strany zřejmě tedy došlo k zfalšování průkazu a jeho využití k propagandistickým účelům. Řada internetových amaterských detektivů poukázala na to, že fotka na dokladu je s největší pravděpodobností nepůvodní.

Několik telegramových kanálů uvedlo, že se jim podařilo zjistit identitu Natalijina prvního manžela, jehož jméno je Andrej Vovk. V neprospěch ruských zdrojů hovoří fakt, že Andrej měl údajně velmi blízko k proruským separatistům na Donbase. Natalijin domnělý manžel je dokonce veden v seznamu zrádců Ukrajiny a je obviněn z organizace podvrženého referenda ohledně otázky odtržení separatistických republik od Ukrajiny. To vše naznačuje, že Natalija mohla mít blíže spíše k Rusku než k Ukrajině. 

I zmíněné profily na sociálních sítích jsou plné údajů, které se zcela neshodují s tvrzením ruské strany. Podle informací z profilu Danila Šabana by mělo jít o 22letého mladého muže, Sofia Šabanová by měla dle Rusů být dvanáctiletá dívka. Na obrázcích z Natalijina profilu je však se dvěma dětmi přibližně stejného věku.

Údajný inzerát na Natalijin Mini Cooper byl pak zveřejněn dokonce den před výbuchem auta Duginové a video z Danilova účtu ukazuje, že 16. srpna, kdy měla být Natalija s autem v Moskvě, se projížděl v podobném vozidle v Kyjevě.

Stále zamotanější připad

Silně rozporuplné výpovědi o Natalijině identitě komplikují již tak dost zamotaný případ. Mnoho zdrojů naznačuje, že bomba mohla být dílem části ruských elit nespokojených s Putinovým vedením země či krycí operací FSB.

Kyjev obviňuje přímo FSB, která se atentátu měla dopustit s cílem získat záminku k eskalaci násilí páchaného na civilistech na Ukrajině během oslav dne nezávislosti napadené země.

Olej do ohně přilévá i skutečnost, že se objevila dosud neznámá povstalecká ruská skupina, která za útok převzala odpovědnost. Takzvaná Národní republikánská armáda je reprezentována bývalým ruským poslancem Iljou Ponomarevem, který uvádí, že je zodpovědná již za řadu partyzánských útoků na ruské cíle související s agresí na Ukrajině.

Naším cílem je zastavit ničení Ruska a ubližování jeho sousedům, zamezit činnostem hrstky kremelských podnikatelů, kteří vysávají bohatství našeho lidu a páchají zločiny uvnitř země i mimo ni,“ uvádí se v manifestu rebelů.

Video se připravuje ...
Další videa