Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rezignace a vnitřní vyšetřování: Organizace řeší obvinění Ukrajiny z porušení lidských práv

Autor: tsv - 
3. září 2022
16:54

Mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International (AI) začala vyšetřovat vlastní zaměstnance poté, co údajně nesprávně obvinili ukrajinskou armádu z páchání válečných zločinů na frontě. Organizace nyní přezkoumává závěry expertů na popud svého personálu, někteří zaměstnanci po vydání obvinění rezignovali na seniorní pozice. Ukrajina měla jednat v rozporu s mezinárodním zákonem.

Amnesty International nedávno vydala rozsáhlou zprávu o nezákonném jednání ukrajinských vojáků, rozhodnutí bylo ale podle mnohých předčasné a neopodstatněné. V dokumentu stojí, že Ukrajina rozmísťuje své vojáky v civilních městech takovým způsobem, který „porušuje mezinárodní zákony“.

Obvinění vyvolalo negativní reakce zaměstnanců organizace, kteří s rozhodnutím o jeho vydání nesouhlasili. Na své pozice rezignovalo i několik vysoce postavených členů personálu, informoval server DailyMail. Ti svůj odchod zdůvodnili tím, že vydaný dokument kritizující jednání Ukrajiny ospravedlňuje ruské útoky na tamní školy a nemocnice.

Věc bude přezkoumávat tým externích odborníků. Budou převážně zjišťovat, zda se v původní zprávě vyskytují „základní chyby“ a zda text „špatně interpretuje pravidla ozbrojeného konfliktu“, jak tvrdí někteří právníci zaměstnaní organizací. Vyšetřovat budou také chybné jednání autorky zprávy Donatelly Roverové, která měla ukrajinským úřadům poskytnout nedostatečně dlouhou dobu pro zveřejnění oficiální reakce na původní obvinění.

Velký problém pro šéfa

„Amnesty International vytvoří hloubkový, obsáhlý posudek procesu, jenž předcházel publikaci tiskové zprávy o porušení mezinárodních lidských práv ukrajinskými jednotkami,“ uvedla organizace.

Potenciální zjištění externí komise by mohlo znatelně ohrozit pozici generální tajemnice Agnès Callamardové, která odsouhlasila vydání tiskové zprávy a následně na Twitteru osočila kritiky samotného obvinění. Na sociální síti nazvala odpůrce „mediálními troly“.

18:13
Dnes

Kyjevská městská správa oznámila naléhavou evakuaci dvou nemocnic v hlavním městě. Ukrajinská média naznačují, že evakuace je způsobena výhrůžkami ze strany šéfa běloruské KGB Ivana Tertela, píše kanál Nexta.

Na zasedání „Všeběloruského lidového shromáždění“ Tertel prohlásil, že jeho služba bude čelit „teroristům“ z Ukrajiny. „Všichni tito lidé a jejich plány jsou nám známy. V boji proti terorismu jednáme podle zákonů válečného stavu. Mezi teroristy jsou mrtví a zranění, budou potrestáni, přestože si za své doupě vybrali kyjevské nemocnice v Bohatyrské ulici 30-32, kde se vlastně schovávali za zády nemocných dětí,“ řekl šéf KGB.

18:01
Dnes

Na moskevském letišti Ostafjevo se v noci na dnešek podařilo zničit víceúčelový ruský vrtulník Ka-32, oznámila ukrajinská vojenská rozvědka HUR. Zveřejnila také videozáznam, který podle ní operaci zachycuje. K zodpovědnosti za operaci se přímo nepřihlásila, ukrajinské zapojení ale naznačila heslem „Sláva Ukrajině!“ na konci oznámení. Podobná prohlášení nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Vrtulník podle rozvědky používala ruská armáda během svého tažení na Ukrajině při podpůrných operacích. Vrtulníky Ka-32 se využívají k přepravě osob či nákladu, k pátracím a záchranným operacím při humanitárních katastrofách nebo i k hašení požárů.

Letiště Ostafjevo podle ukrajinské rozvědky patří ruskému ministerstvu obrany, které ho využívá společně se společností Gazpromavia patřící pod plynárenský podnik Gazprom. Podle dostupných informací slouží letiště pro civilní i vojenské lety.

16:04
Dnes

Rusko se připravuje na novou ofenzivu a útoky na ukrajinskou železniční síť se snaží paralyzovat vojenské dodávky včetně západní pomoci. Agentuře AFP to dnes řekl nejmenovaný vysoce postavený ukrajinský představitel den poté, co Rusko zasáhlo železniční infrastrukturu ve třech ukrajinských regionech. Útoky v Doněcké a Charkovské oblasti dnes potvrdilo ruské ministerstvo obrany.

„Jsou to klasická opatření před ofenzivou,“ uvedl pod podmínkou anonymity vysoce postavený zdroj ukrajinských bezpečnostních složek. Cílem je podle něj znemožnit Kyjevu dodávat na frontu vojenské vybavení, které Ukrajině mimo jiné poskytují západní spojenci.

Zobrazit celý online

Video  Rusy na Krymu vyděsily exploze: Utíkali z pláží pryč  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa