Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vidět Paříž a zemřít? Ne, „ukrást záchod a zemřít“. Zelenskyj si utahuje z rabujících Rusů

Autor: tsv - 
23. dubna 2022
10:19

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se ve svém pátečním projevu vysmál ruským vojákům, když jejich rčení „Vidět Paříž a zemřít“ změnil na „Ukrást záchod a zemřít“. Varoval, že invaze neskončí s Ukrajinou, vládce federace Vladimir Putin si podle něj chce naopak podmanit co nejvíc okolních států. Bývalý prezident Dmitrij Medveděv nedávno tohle tvrzení potvrdil, když hovořil o plánu spojit celou Eurasii od Vladivostoku po portugalský Lisabon. Zelenskyj se v projevu dotkl také tematiky lidských práv, která Rusko nectí ani na svém vlastním území.

Ruští občané žijí podle Zelenského ve světě krádeží a chudoby, nepřekvapuje ho proto neustálé rabování okupovaných obcí. „Území, kde by se Rusko mělo starat o lidská práva rusky mluvících, je samotné Rusko. Lidé nemají svobodu slova, svobodu volby, jednoduše nemají právo nesouhlasit. Prosperuje tam chudoba a lidský život nemá žádnou cenu, a to až do takové míry, že přichází k nám a vyhlašují válku, aby mohli ukrást něco, co se podobá normálnímu životu,“ prohlásil ukrajinský prezident.

Přijdete o všechno, i o záchod

„Víte, jak dřív mluvili o svém největším snu: Vidět Paříž a zemřít. Jejich chování je naprosto šokující, protože jejich snem je teď ukrást záchod a zemřít,“ pokračoval Zelenskyj. „Tohle jen potvrzuje to, co jsem říkal několikrát. Ruská invaze na Ukrajinu měla být jen začátek. Potom chtějí získat další země. Samozřejmě se budeme bránit tak dlouho, dokud nezlomíme tuhle ambici Ruské federace, ale všechny národy, které stejně jako my věří ve vítězství života nad smrtí, musí bojovat s námi.“

Ukrajinský prezident ve svém projevu opět vyzval západní státy k poskytování zbraní a další pomoci. „Musí nám pomáhat, protože my jsme první v cestě. A kdo je další? Jestliže chce někdo, kdo se tím dalším může stát, dnes zůstat neutrální, aby nic neztratil, to je ta nejrizikovější sázka, protože ztratíte všechno,“ apeloval. Na závěr poděkoval obranným složkám Ukrajiny a ujistil, že země se Rusku vzdát nehodlá.

5:59
26. 4. 2024

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku vězení. Devatenáctiletý Alexandr Sněžkov dostal šest let. Oba byli odsouzeni za nápis „Smrt režimu“, který namalovali na periferii sibiřského města Čita, uvedl na svém ruskojazyčném webu server BBC News s odvoláním na ochránce lidských práv, kteří proces sledovali.

Prokurátor požadoval pro Sněžkova sedm let a pro Lizunovovou pět let v trestanecké kolonii za to, že kromě zmíněného nápisu také informovali na sociálních sítích o „přímých protiválečných akcích“, zejména o podpalování vojenských správ.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

Kompletní online

Video  Drábová v Blesku o ruských hrozbách: Putin je šílený, ale k jaderné válce nesáhne.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa