Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Biden slíbil Zelenskému 11 miliard. Putin řešil platbu za plyn v rublech se Scholzem

Autor: ČTK, swp - 
30. března 2022
20:26

Americký prezident Joe Biden v dnešním telefonátu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským přislíbil Ukrajině přímou finanční pomoc v hodnotě 500 milionů dolarů (téměř 11 miliard korun). Důležitý telefonát, týkající se peněz, však měl dnes i Vladimir Putin. Banka ruské energetické společnosti Gazprom bude od 1. dubna převádět platby za plyn z eur na rubly, oznámil Putin německému kancléři Olafu Scholzovi.

Volodymyr Zelenskyj amerického prezidenta Bidena informoval o současné situaci na ukrajinském bojišti a o vývoji vyjednávání s Ruskem, oznámil na twitteru ukrajinský prezident.

Telefonát podle Zelenského trval hodinu a oba lídři spolu hovořili také o možnostech podpory ukrajinské armády, novém balíku amerických sankcí vůči Rusku a humanitární pomoci.

Biden podle Bílého domu Zelenského informoval o tom, jak Spojené státy neúnavně pracují na tom, aby mohly naplnit hlavní požadavky Ukrajiny o pomoc v oblasti bezpečnosti a poskytnout zemi další možnosti k její obraně. Oba prezidenti podle svých slov rovněž zhodnotili poslední balík sankcí a novou humanitární pomoc oznámenou minulý týden.

Biden a Zelenskyj podle Bílého domu rovněž zdůraznili zásadní dopad zbraní dodávaných Američany na průběh konfliktu na Ukrajině.

Putin si volal se Scholzem

Ruský prezident Vladimir Putin a německý kancléř Olaf Scholz se dohodli, že o dodávkách ruského plynu za rubly bude jednat skupina expertů. Dnes o výsledku telefonátu hlav obou států informovala agentura TASS. Podle ní jednal Putin o platbách za ruský plyn i s italským premiérem Mariem Draghim. Úhrady v rublech nesmí "zhoršit" smlouvy evropských zákazníků, řekl podle AFP šéf Kremlu.

Banka ruské energetické společnosti Gazprom bude od 1. dubna převádět platby za plyn z eur na rubly, pro evropské zákazníky se ale nic nemění, měl dnes oznámit Putin Scholzovi. Uvedl to mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit. Kancléř Scholz s takovým postupem v rozhovoru nesouhlasil, ale vyžádal si písemné informace, aby celému procesu lépe porozuměl.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Moskva chce tímto způsobem aspoň částečně čelit sankcím, kterým je Rusko kvůli své invazi na Ukrajinu vystaveno a které se týkají i bankovního sektoru. Evropské státy tvrdí, že Rusko nemá právo měnit smlouvy a skupina zemí G7 ruský požadavek odmítla. Evropa z Ruska dováží asi 40 procent plynu.

Německo vyhlásilo první varovný stupeň

Německo přitom očekává problémy s dodávkami ruského plynu. Ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck dnes oznámil, že vyhlásil stupeň včasného varování, což je první ze tří varovných stupňů. Habeck uvedl, že nyní bude o energetické bezpečnosti Německa pravidelně jednat krizový štáb.

Berlín zhoršení zásobování nevylučuje v souvislosti s válkou na Ukrajině a s ruským požadavkem realizovat rublové platby.

Video  Chtějí Rusové zmást Ukrajince? Zemanova šokující milost. A pro Terezu H. přijel otec  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa